Zdravlje 18. ožujka 2024.

Muzikoterapija: Kako može pomoći i kome je namijenjena?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glazba je univerzalna i dopire do emocija bez obzira na kulturalne datosti. Potencijal glazbe prepoznali su i terapeuti koji je koriste u terapijske svrhe. Što je terapija glazbom, koje se bolesti i tegobe njome mogu tretirati objasnila nam je Anamarija Vuić, psihologinja, a o utjecaju glazbe na emocije razgovarali smo s Ivorom Plužarićem, multiinstrumentalistom i ton majstorom koji radi za svjetske poznate studije poput Disneya, DreamWorksa i drugih.

Glazbena terapija je korištenje glazbe i/ili elemenata glazbe (poput zvuka, ritma i harmonije) za smanjenje stresa ili poboljšanje kvalitete života. Muzikoterapeut razgovara s klijentom kako bi doznao koje su njegove potrebe, glazbene preferencije i iskustva te osmišljava svaku seansu. Terapeut također procjenjuje napredak i može surađivati i s drugim stručnjacima koji rade na klijentovom boljitku primjerice s psihologom ili liječnikom. Muzikoterapija može uključivati pjevanje, sviranje instrumenata ili pisanje glazbe.

Neke sesije mogu uključivati slušanje glazbe i razgovor o njezinu značenju. Glazbena terapija nije isto što i slušanje glazbe koja pomaže u opuštanju, iako glazba svakako može biti moćan alat za umirenje.

Ali, definicija kliničke glazbene terapije navodi da kvalificirani glazbeni terapeut mora planirati i voditi sesiju unutar terapeutskog odnosa kako bi se kvalificirala kao ovaj oblik liječenja. Glazbena terapija pomaže ljudima svih dobi (djeca, adolescenti i odrasli) i iz svih društvenih slojeva. Korisna je za mentalno, emotivno, fizičko, društveno i kognitivno stanje pojedinca. 

Anamarija Vuić, psihologinja objasnila je razliku između „običnog“ i terapijskog slušanja ili produciranja glazbe: "Prije svega, razlika je u cilju - umjetnost u kontekstu psihoterapije ima cilj pomoći u izražavanju osjećaja, stjecanju boljeg uvida u sebe te razvoju vještina nošenja sa stresom. Terapijski proces uključuje i odnos s terapeutom, pri čemu su kreativni materijali jedan od oblika uspostavljanja kontakta. Ključna razlika je i u tome što u terapijskom kontekstu talent nije nešto na što se fokusiramo, svatko može glumiti, koristiti glas ili crtati. U profesionalnom bavljenju glazbom je to ipak drugačije".

 | Author: Boris Miletić Foto: Boris Miletić Anamariaj Vuić, psihologinja

Koja stanja se mogu liječiti terapijom glazbom?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.