Zdravlje 26. srpnja 2023.

Navike koje uzrokuju nakupljanje masnoće na trbuhu

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da se radi o masnoći na trbuhu koja vam izaziva nezadovoljstvo ili masnoći koja se nalazi unutar trbuha i predstavlja medicinski problem, ove navike samo će pogoršati stanje stvari.

Masne naslage na trbuhu nisu nešto što većina želi vidjeti na svom tijelu, a osim što nisu estetski privlačne, ukazuju da se pravi problem skriva ispod kože. Visceralna masnoća je vrsta masnog tkiva koja se nalazi duboko unutar trbušne šupljine, okružujući vitalne organe poput jetre, srca, bubrega i crijeva. Također se naziva i unutarnja masnoća te nije samo pitanje vanjskog izgleda, nego je povezana s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, navodi Cleveland Clinic.

Povećana količina visceralne masnoće povezana je s metaboličkim sindromom, skupom čimbenika rizika koji uključuju povišen krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi, nisku razinu HDL kolesterola i visoku razinu triglicerida. Ovi čimbenici značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara. Visceralna masnoća također može izazvati otpornost na inzulin, što znači da tijelo ne reagira pravilno na hormon koji regulira razinu šećera u krvi.

Visceralna masnoća također aktivno sudjeluje u proizvodnji upalnih spojeva u tijelu. Kronična upala u tijelu povezana s visokom razinom visceralne masnoće može imati štetan utjecaj na stanice, tkiva i organe, što povećava rizik od različitih bolesti. Osim što povećava rizik od metaboličkog sindroma i upalnih procesa, povećana količina visceralne masnoće izravno je povezana s razvojem srčanih bolesti, uključujući aterosklerozu (nakupljanje plaka na stijenkama arterija), srčani udar i moždani udar.
 

Salo na trbuhu Možda te zanima... 10 razloga zašto nikako ne možeš skinuti masne naslage s trbuha i bokova Dijeta
 

Navike koje uzrokuju nakupljanje masnoće na i u trbuhu

S obzirom na navedene opasnosti, važno je smanjiti količinu visceralne masnoće kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema. Osim što je važno smanjiti količinu masnih naslaga na i u trbuhu, jednako je važno raditi na prevenciji nakupljanja masnoće na tim područjima. WebMD navodi nekoliko stvari koje biste odmah trebali prestati raditi kako biste spriječili nastanak masnih naslaga. 

  • Jedete dok se bavite drugim stvarima - Umjesto da listate po svom pametnom telefonu dok grickate, posvetite pažnju svojim obrocima i uživajte u okusima. Što više budete koncentrirani na jelo tijekom obroka, manje je vjerojatno da ćete se prejesti. Obratite pozornost na hranu, žvačite pažljivo i budite prisutni umom dok jedete. Vaš će struk biti zahvalan.
  • Prebrzo jedete - Potrebno je otprilike 20 minuta da mozak primi signal iz želuca da je pun. Ako prebrzo unosite hranu, jest ćete i nakon što vaše tijelo već ima dovoljno hrane da bude sito. Osobe koje sporije jedu unose manje kalorija što ih štiti od viška kilograma.
  • Nedostatak kvalitetnog sna - Jedno istraživanje je pokazalo da su odrasle osobe mlađe od 40 godina koje su spavale manje od pet sati noću nakupljale više masnoće oko trbuha u usporedbi s onima koji su spavali više. Ako se niste naspavali, nemojte pretjerivati u ispravljanju toga jer spavanje više od osam sati noću može imati isti učinak na povećanja trbušne masnoće.
  • Kasno jedete - Dajte svom probavnom sustavu dovoljno vremena da probavi večeru tako što ćete jesti ranije navečer. Što kasnije unosite kalorije, manje vremena vaše tijelo ima za potrošiti ih.
  • Jedete bijeli kruh - Rafinirane žitarice u bijelom kruhu i drugim prerađenim namirnicama nemaju jednako vlakana koja usporavaju probavu kao cjelovite žitarice, pa ih tijelo brže razgrađuje, podižući razinu šećera u krvi. S vremenom to može dovesti do debljanja. 
  • Pijete dijetalna gazirana pića - Možda mislite da će zamjena običnog gaziranog pića dijetalnom verzijom smanjiti unos kalorija i time spriječiti debljanje, no istraživanja pokazuju da to nije točno. Aspartam, umjetni zaslađivač koji se nalazi u mnogim dijetalnim pićima, zapravo povećava nakupljanje masnoće oko trbuha. Potpuno izbjegavajte gazirane napitke i utažite žeđ vodom.
  • Preskačete obroke - Jeste li znali da preskakanje doručka povećava vjerojatnost debljanja za čak četiri i pol puta? Preskakanje obroka također povećava mogućnost prejedanja kasnije u danu kada osjetite glad.
  • Jedete hranu smanjene masnoće - Važno je paziti na unos masti, ali hrana koja ima smanjen udio masti i šećera često može sadržavati više ugljikohidrata. Visok unos ugljikohidrata može povećati razinu triglicerida, povećati osjetljivost na inzulin i stvaranje masnoće u području trbuha.
  • Pušite - Već znate da je pušenje loše za zdravlje, ali jedan od mnogih negativnih učinaka pušenja odnosi se na trbuh. Što više pušite, više masnoće skladištite u trbuhu, umjesto na bokovima i bedrima.
  • Nedovoljno se krećete - Znanstveno je dokazano da je tjelesna aktivnost ključna za zdravlje. Pokušajte u raspored uvrstiti 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti svaki dan i vaš struk će se smanjiti, a mišići povećati, čak i ako težina ostane ista.
  • Često ste pod stresom - Stres uzrokuje povećanje razine hormona kortizola u tijelu. Povišene razine kortizola mogu dovesti do debljanja, posebno oko trbuha. Redovito primjenjujte tehnike opuštanja, poput dubokog disanja i meditacije, kako biste održali miran um i smanjili razinu stresa.
     
Možda te zanima... 5 namirnica za gubitak masnih naslaga na trbuhu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.