Zdravlje 29. srpnja 2023.

Njemački turist iznenada umro od sepse: Kako prepoznati simptome?

Gnojna angina liječenje
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Klaus Ott, 41-godišnji anesteziolog Sveučilišne bolnice u Augsburgu, u apartmanu u Hrvatskoj izgubio je život od trovanja krvi. Kako prepoznati simptome te može li se izliječiti, pročitajte u nastavku.

Kako navodi Fenix Magazin, ubrzo nakon dolaska na odmor u Hrvatskoj, Dr. Ott je rekao svom bratu da ima sve simptome prehlade. Kako se osjećao sve lošije, otišao je u bolnicu gdje su mu dijagnosticirali streptokok. Bakterija je dospjela u krvotok i u roku od nekoliko sati uzrokovala otkazivanje organa. 

Što je sepsa?

Sepsa ili trovanje krvi je ozbiljno medicinsko stanje koje se razvija kada tijelo odgovara na infekciju na način koji može dovesti do oštećenja vlastitih tkiva i organa. U slučaju sepse tijelo se uz infekciju bori i sa samim sobom što uzrokuje smanjenu funkciju organa. Ovo stanje se može pojaviti kao reakcija na bilo koju infekciju, bilo da je riječ o bakterijskim, virusnim, gljivičnim ili parazitskim infekcijama. Najčešći izvori infekcije koji mogu dovesti do sepse su plućne infekcije (pneumonija), infekcije urinarnog sustava, trbušne infekcije (peritonitis), ali sepsa može biti posljedica raznih drugih bolesti, navodi Mayo Clinic.

Kako prepoznati sepsu?

Prepoznavanje sepse je ključno za pravovremeno liječenje i poboljšanje prognoze pacijenta. Simptomi sepse mogu varirati, ali postoje neki uobičajeni znakovi na koje treba obratiti pozornost:

  • Visoka tjelesna temperatura (groznica) ili jako niska tjelesna temperatura.
  • Povećan broj otkucaja srca (tahikardija) i ubrzanje disanja.
  • Promjene u mentalnom stanju - zbunjenost, pospanost, gubitak svijesti.
  • Opća slabost i umor.
  • Poteškoće s disanjem i nedostatak daha.
  • Bolovi u mišićima i zglobovima.
  • Crvenilo ili otekline na koži.

Ako primijetite ove simptome kod sebe ili kod nekoga drugoga, posebno ako je osoba nedavno imala infekciju, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Što prije potražite liječničku pomoć, veće su šanse pozitivnog ishoda liječenja. 

Simptomi septičkog šoka

Sepsa može napredovati u septički šok. Septički šok je ozbiljan pad krvnog tlaka, a napredak infekcije u septički šok povećava rizik od smrti. Simptomi septičkog šoka uključuju:

  • Nemogućnost stajanja.
  • Izrazita pospanost ili teškoća održavanja budnosti.
  • Velike promjene u mentalnom stanju, poput ekstremne zbunjenosti.

Kako se liječi sepsa?

Liječenje sepse obično uključuje primjenu intravenoznih antibiotika kako bi se uništila infekcija. Ponekad za stabilizaciju krvnog tlaka i cirkulacije mogu biti potrebni i drugi lijekovi, uključujući tekućine i vazopresore. U težim slučajevima, pacijent može završiti u bolnici odnosno na intenzivnoj njezi gdje će biti pod nadzorom medicinskog osoblja.

Uz pravilno liječenje, većina pacijenata se uspješno oporavi od sepse. Međutim, važno je da se pacijenti s ovim stanjem redovito prate kako bi se osiguralo da nema komplikacija ili povratka infekcije. Prevencija infekcija i brzo djelovanje u slučaju sumnje na sepse mogu biti ključni faktori u uspješnom ishodu liječenja.

Možda te zanima... Obrati pažnju: Crvena linija na ruci dječaka bila je znak sepse! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.