Zdravlje Simptomi i pomoć 21. ožujka 2017.

Obuci različite čarape i podrži osobe sa sindromom Down

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježava se 21. ožujka. Ako se pitaš zašto baš 21., datum je odabran kako bi simbolički označio potrostručenje (trisomiju) na 21. kromosomu, koju imaju osobe oboljele od ovog sindroma.

Svjetski dan osoba sa sindromom Down počeo se obilježavati 2006. godine u Singapuru, odakle se proširio diljem svijeta i tako postao međunarodni događaj.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako nastaje sindrom Down?

Down sindrom je genetski poremećaj koji nastaje u trenutku začeća. Uzrokuje ga prisutnost jednog kromosoma viška, tj. podvostručenje na 21. kromosomu.

Kromosomi su nositelji nasljednih osobina. Dolaze u paru, jedan od majke, a jedan od oca, i u svakoj stanici se nalaze 23 para, dakle 46 kromosoma.

Uzrok sindroma Down - prisutnost trećeg kromosoma u 21. paru, otkriven je 1959. godine i za to otkriće je zaslužan francuski genetičar Jerome Lejeune. Ipak, sindrom nije nazvan po njemu već po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu, koji je davne 1866. prvi opisao ovaj sindrom, prije no što su bili poznati njegovi uzroci.

Održana prva konferencija "Hrvatski dan deblijne"

Stupanj poremećaja varira

Sindrom Down nije moguće liječiti. Oboljeli imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju, a taj stupanj varira od slučaja do slučaja i nije ga moguće odmah po rođenju predvidjeti. Odgovarajuća skrb i edukacija pomažu podići kvalitetu života osoba koje imaju ovaj sindrom.

Osim mentalnih izazova, oboljeli se susreću i s brojnim drugim zdravstvenim problemima. Tako se kod osoba oboljelih od sindroma Down često javljaju i srčani problemi, neurološki i hematološki poremećaji, poremećaji lokomotornog sustava te bolesti oka i usne šupljine.

10 simptoma raka kože koje ne smiješ ignorirati

Hrvatska zajednica za Down sindrom

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U Hrvatskoj djeluje više udruga za pomoć i podršku osobama oboljelim od sindroma Down i njihovim obiteljima. Sve ih zajedno organizira i povezuje njihovo djelovanje Hrvatska zajednica za Down sindrom. Svojim djelovanjem promovira jednakost, integraciju i pravo izbora za osobe sa sindromom Down.

Simbol ovog dana je nošenje različitih čarapa. Osobe sa sindromom Down ne mogu ih upariti, pa im se na ovaj način iskazuje podrška i želja da se što bolje integriraju u društvo. I ti možeš raspariti svoje čarape i tako postati dio ovog svjetskog događaja.

Simptomi leukemije koje mora znati svaka žena

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.