Zdravlje 18. srpnja 2023.

Odobrene prve kontracepcijske pilule bez recepta, ginekologinja savjetuje na što treba paziti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da će kontracepcijske pilule Opill biti dostupne bez recepta za žene svih dobi. Velik je to korak za reproduktivnu slobodu žena u SAD-u, a o prednostima i nedostacima kontracepcije bez liječničkog recepta razgovarali smo s dr. med. Sanjom Gršić-Burić, specijalisticom ginekologije i porodništva.

Agencija je u priopćenju rekla da će odobrenje za prvu pilulu bez recepta na američkom tržištu pomoći u ublažavanju prepreka ženama u pristupu kontracepciji, prenio je BBC. Proizvođač Opill pilula navodi da će najvjerojatnije biti dostupan u slobodnoj prodaji početkom 2024., ali još nije poznata cijena. Liječnici kažu da je tableta koja sadrži samo progestin, često poznata kao "mini pilula", sigurniji oblik kontracepcije jer ne sadrži estrogen, što znači da ima manje nuspojava i zdravstvenih rizika. Najčešće nuspojave Opill kontraceptiva uključuju neredovito krvarenje, glavobolje, vrtoglavicu i mučninu.

SAD se pridružuje više od 100 zemalja diljem svijeta koje su omogućile slobodnu prodaju kontracepcijskih pilula, uključujući većinu zemalja Latinske Amerike, kao i Indiju, Kinu i Veliku Britaniju. "Kada se koristi prema uputama, dnevna oralna kontracepcija je sigurna i očekuje se da će biti učinkovitija od trenutno dostupnih kontracepcijskih metoda bez recepta u sprječavanju neželjene trudnoće", rekla je dr. Patrizia Cavazzoni, direktorica FDA-ovog Centra za procjenu i istraživanje lijekova.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je savjetodavni odbor stručnjaka FDA-a u svibnju jednoglasno izglasao preporuku da se pilula može nabaviti u slobodnoj prodaji. Neki su znanstvenici izrazili zabrinutost oko toga mogu li mlade žene i one s ograničenom pismenošću razumjeti upute, uključujući i to da ne uzimaju pilule ako su imale rak dojke.

Ipak, članovi povjerenstva zaključili su da su žene s rakom dojke u kontaktu s liječnicima i svjesne da ne bi trebale uzimati hormonsku kontracepciju. Pojašnjavaju da se žene, a posebno tinejdžerke, susreću s nizom prepreka u pristupu uslugama vezanim uz reproduktivno zdravlje, uključujući nedostatak zdravstvenog osiguranja i poteškoće u pronalaženju prijevoza na preglede kod liječnika. Žene se također ponekad suočavaju sa stigmom i sramom kada pokušavaju nabaviti pilulu, dodaju. 

Kontracepcijske pilule bez liječničkog recepta imaju svoje prednosti, ali i potencijalne nedostatke

dr. med. Sanja Gršić-Burić | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva dr. med. Sanja Gršić-Burić, specijalistica ginekologije i porodništva  Da pristup kontracepciji bez liječničkog recepta ima značajne prednosti slaže se i Sanja Gršić-Burić, dr. med. osnivačica Specijalističke ginekološke ordinacije dr. Sanja Gršić-Burić. "Prednost kupovine kontracepcijskih pilula bez recepta je povećanje dostupnosti kontracepcije širem krugu korisnica, što je u skladu s uvjerenjem da je bolja bilo kakva kontracepcija od nikakve, kao i da je kontracepcija bolja od neželjene trudnoće i prekida trudnoće sa mogućim komplikacijama i posljedicama", pojasnila je ginekologinja i napomenula kako ipak postoje stvari na koje bismo u tom slučaju trebali obratiti pažnju. 

"Nedostatak kupovine kontracepcije bez recepta je nemogućnost probira onih pacijentica koje imaju kontraindikaciju za kontracepciju - poremećaji zgrušavanja krvi, bolesti jetre, migrena sa aurom, žene koje puše i imaju više od 35 godina, tumori ovisni o estrogenu", ističe dr. Gršić-Burić i dodaje kako su te pacijentice tada izložene većem riziku od komplikacija nakon upotrebe kontraceptiva.

"Rješenje bi bilo da žene ipak razgovaraju sa liječnikom prije početka upotrebe kontraceptiva, ali da kontracepcija bude besplatna i kao takva dostupna svima", zaključila je. 
 

spirala kontracepcija Možda te zanima... 6 znakova da je kontracepcijska spirala dobar izbor za vas i 4 da nije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.