Zdravlje Ljeto bez tegoba 26. srpnja 2023.

Olakšanje za dječje crijevne infekcije, ekceme i kolike: Otkrijte sojeve probiotika koji pomažu

mama i beba
Foto: Pexels Probiotici mogu olakšati brojne tegobe koje muče bebe

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Probiotici se smatraju sigurnima za davanje mališanima, a mogu pomoći kod niza tegoba i ubrzati opravak.

Prema ujedinjenim podacima istraživanja američkih Centara za kontrolu bolesti (CDC), probiotici su treći najučestaliji prirodni pripravci koji se primjenjuju kod djece. Prema dosadašnjim istraživanjima, probiotici mogu biti korisni kod više tegoba i bolesti koje se učestalo pojavljuju kod djece. Među njima su atopijski dermatitis, proljev izazvan virusnim infekcijama, najčešće rotavirusom, mogu biti korisni kod kolika i refluksa. Studija objavljena u stručnom časopisu Allergy još 2015., pokazuje da probiotici pomažu kod kožnih ekcema u djece, a ti su rezultati i naknadno potvrđeni.

Jedan od dobro istraženiih sojeva probiotika je S. boulardii koji značajno smanjuje trajanje proljeva kod djece. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Studija objavljenja u uglednom pedijatrijskom stručnom časopisu JAMA Pediatrics otkrila je da primjena probiotika i kod dojenčadi u prva tri mjeseca života može spriječiti kolike, zatvor i refluks želučane kiseline. Prema najnovijim podacima, probiotici mogu imati i preventivnu ulogu kod vrtićke djece među kojom se virusne bolesti vrlo brzo šire. Djeca koja konzumiraju probitoike navodno su manje podložna zarazama ili one kraće traju. Cochraneovo istraživanje pokazalo je da su probiotici učinkoviti i kod smanjivanja učestalosti i trajanja infekcija gornjih respiratornih puteva kod djece.

Uvijek, međutim, ostaje pitanje je li bolje maloj djeci davati probiotke kroz namirnice koje su njima bogate ili suplemente. Jogurt i kefir mogu biti od koristi, no malo će dijete teško unijeti dovoljno hrane koja će sadržavati terapijsku dozu probiotika. Također, nema načina kako utvrditi kolika je količina probiotika u hrani. Stoga rješenje mogu biti probiotički proizvodi dizajnirani baš za djecu kojima se može kontrolirati unos i testirati učinkovitost.

Bulardi junior je dodatak prehrani za djecu nakon navršena dva mjeseca života. Riječ je o kapsulama biljnog porijekla, a sadrže soj Saccharomyces boulardii, jedini koji se može uzimati istovremeno s antibioticima. Formula sadrži i cink koji također doprinosi zdravlju imunološkog sustava mališana.
 | Author:
Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.