Zdravlje 14. veljače 2024.

Otkriven uređaj koji iz kapi sline detektira rak dojke!

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak dojke je u porastu, ali novi alati za rano otkrivanje mogli bi spasiti živote. U Journal of Vacuum Science & Technology B, istraživači sa Sveučilišta Florida i Nacionalnog sveučilišta Yang Ming Chiao Tung u Tajvanu izvijestili su o uspješnim rezultatima ručnog uređaja za probir raka dojke koji može otkriti biomarkere raka dojke iz malog uzorka sline, piše EurekAlert!.

"Uređaj ima biosenzore te uobičajene komponente, kao što su široko dostupne trake za mjerenje glukoze i hardversko-softversku platformu otvorenog koda Arduino. Naš je uređaj izvrstan izbor jer je prenosiv, otprilike veličine ruke i može se ponovno koristiti. Vrijeme testiranja je ispod pet sekundi po uzorku, što ga čini vrlo učinkovitim”, rekao je autor Hsiao-Hsuan Wan

Uređaj koristi papirnate test trake tretirane specifičnim antitijelima koja stupaju u interakciju s ciljanim biomarkerima raka. Uzorak sline stavlja se na traku, a impulsi električne energije šalju se na električne kontaktne točke na biosenzorskom uređaju. Ovi impulsi uzrokuju da se biomarkeri vežu za antitijela i mijenjaju naboj i kapacitet preko elektrode. To proizvodi promjenu u izlaznom signalu, koji se može izmjeriti i prevesti u digitalnu informaciju o tome koliko je biomarkera prisutno. Dizajn je revolucionaran u usporedbi sa svojim alternativama, objavljeno je u Journal of Vacuum Science & Technology B.

Možda te zanima... BRCA gensko testiranje za nasljedni rak, tko ga može napraviti i gdje Native sadržaj

Mamografija, ultrazvuk i magnetska rezonanca su skupi i invazivni i zahtijevaju veliku, specijaliziranu opremu, izlažu pacijente niskim dozama zračenja i mogu proći dani ili tjedni da se dobiju rezultati testa. "Na mnogim mjestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije poput MR za testiranje raka dojke možda neće biti lako dostupne", rekao je Wan. “Naša tehnologija je isplativija, s testnom trakom koja košta samo nekoliko centi, a višekratna tiskana ploča pet USD. Uzbuđeni smo zbog potencijala koji će uređaj imati u područjima gdje ljudi možda prije nisu imali resurse za testove probira raka dojke.”

Za biosenzor je potrebna samo kap sline, a može dati točne rezultate testa čak i ako je koncentracija biomarkera raka u uzorku samo jedan kvadrilijunti dio grama, ili jedan femtogram po mililitru. “Vrhunac za mene bio je kada sam vidio očitanja koja jasno razlikuju zdrave osobe od onih s rakom”, rekao je Wan. “Posvetili smo puno vremena i truda usavršavanju trake, ploče i ostalih komponenti. U konačnici, stvorili smo tehniku koja ima potencijal pomoći ljudima diljem svijeta.”

epruvete Možda te zanima... Koliko genetsko testiranje može pomoći u liječenju raka? Native sadržaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.