Zdravlje 29. lipnja 2023.

Povišen bilirubin u krvi ukazuje na narušenu funkciju jetre

krvna slika
Foto: Pixabay Bilirubin
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilirubin je nusprodukt razgradnje hema iz stanica te se iz tijela izlučuje stolicom. Prevelike razine bilirubina u krvi mogu ukazivati na zdravstvene probleme, a koje su referentne vrijednosti bilirubina u krvi, koje simptome izaziva povišena razina bilirubina u tijelu te kada posjetiti liječnika, pročitajte u nastavku.

Bilirubin je žučni pigment koji se prirodno javlja u tijelu kao rezultat razgradnje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenose kisik. Nastaje kao nusproizvod normalne razgradnje starih i oštećenih crvenih krvnih stanica u jetri. Nakon što se proizvede, bilirubin se iz jetre prenosi u žuč, navodi Cleveland Clinic. Kroz žuč dospijeva do crijeva te se na kraju iz organizma izlučuje putem stolice kojoj daje karakterističnu boju.

Iako je nusprodukt te se vjeruje da nema veliku ulogu u organizmu, novija istraživanja sugeriraju da bilirubin može djelovati kao antioksidans koji pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, previše bilirubina može biti otrovno, a ako se nakuplja u krvi može izazvati osjećaj nelagode. Također može iritirati živce ispod kože što uzrokuje svrbež.

Kako nastaje bilirubin?

Bilirubin nastaje iz dva glavna izvora. Istraživanja pokazuju da približno 80 % bilirubina nastaje razgradnjom hemoglobina iz starih i oštećenih crvenih krvnih stanica te prerano uništenih eritroidnih stanica u koštanoj srži. Preostali dio potječe od razgradnje različitih proteina koji sadrže hem, a nalaze se u drugim tkivima, prije svega u jetri i mišićima. Ti proteini uključuju mioglobin, citokrome, katalazu, peroksidazu i triptofansku pirolazu. Dnevno se proizvede otprilike 4 mg/kg tjelesne težine bilirubina.

Koje su referentne vrijednosti bilirubina u krvi?

Referentne vrijednosti bilirubina u krvi mogu varirati ovisno o laboratorijskoj metodi i mjerenju, ali općenito se smatraju normalnima ako se kreću između 3 i 20 μmol/L krvi za žene i muškarce.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hrvatski znanstvenici otkrili su koji mehanizam u masnoj jetri dovodi do oštećenja

Povišena razina bilirubina u krvi - simptomi

Kada je razina bilirubina u krvi povišena, može ukazivati na određene zdravstvene probleme, navodi WebMD. Visoke razine bilirubina mogu biti rezultat problema s jetrom, kao što su hepatitis, ciroza ili začepljenje žučnih kanala. Također, mogući su i drugi uzroci, poput hemolitičke anemije ili Gilbertova sindroma. Simptomi povišenog bilirubina mogu uključivati:

  • Žuticu
  • Umor
  • Mučninu
  • Promjene boje mokraće i stolice.

Osim bolesti povezanih s jetrom, razine bilirubina u krvi može povećati i izuzetno intenzivna tjelovježba, poput primjerice trčanja maratona ili cjelodnevnog planinarenja. 
 

koža Možda te zanima... Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati Zdravlje
 

Posljedica visokog bilirubina u krvi mogu biti žučni kamenci

Kako navodi Britannica, zbog prevelike razine bilirubina mogu nastati žučni kamenci. Određene bakterije mogu zaraziti žučni mjehur i pretvoriti konjugirani bilirubin natrag u slobodni bilirubin i kiselinu. Kalcij iz oslobođenog bilirubina može se taložiti kao pigmentni kamenci koji mogu na kraju blokirati prolaz (žučni kanal) između jetre, žučnog mjehura i tankog crijeva. Kada se blokada dogodi, konjugirani bilirubin se apsorbira u krvotok, a koža poprima žutu boju.

Niske razine bilirubina u krvi

Snižena razina bilirubina u krvi je izrazito rijetko medicinsko stanje te obično nije klinički značajno. snižavanje razine bilirubina u krvi se obično događa kada jetra ne proizvodi dovoljno bilirubina ili ako postoji blokada u žučnim kanalima. U takvim slučajevima, simptomi mogu uključivati:

  • Blijedu kožu
  • Umor
  • Gubitak težine.

Kofein, penicilin, barbiturati i nesteroidni protuupalni lijekovi poput salicilata privremeno mogu sniziti razine bilirubina u krvi.

Kada je potrebno analizirati razinu bilirubina u krvi?

Kako navodi WebMD, postoje određeni simptomi koji ukazuju na potrebu za analizu bilirubina u krvi. Neki od znakova kada bi bilo dobro provjeriti razinu bilirubina u krvi su:

  • Prikazujte znakove žutice
  • Imate anemiju ili nisku razinu crvenih krvnih stanica
  • Imate toksičnu reakciju na lijekove
  • Imate povijest prekomjernog konzumiranja alkohola
  • Bili ste izloženi virusima hepatitisa
  • Imate cirozu jetre
  • Tamni urin
  • Mučnina i povraćanje
  • Bol u trbuhu ili oticanje trbuha
  • Stolice svijetle boje gline
  • Umor.

 

krvna slika Možda te zanima... Povišeni urati u krvi: Na što ukazuju i kako si pomoći? Zdravlje laboratorij Možda te zanima... Povišeni leukociti u krvi mogu ukazivati na sljedeća stanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.