Zdravlje Ljeto bez tegoba 12. srpnja 2023.

Ovo je jedan od najčešćih problema koji mogu pokvariti ljetovanje, a sasvim ga je jednostavno izbjeći

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neka promjena okruženja ovog ljeta prođe glatko. Jednostavne prilagode spriječit će probavne teškoće na putovanju

Iako jedva čekamo ljetovanje i ponekad ga planiramo čitavu godinu, putovanja mogu poremetiti mnoge prirodne ritmove, uključujući probavu. Već sama promjena okoliša tijelu donosi izazov i zahtijeva prilagodbu, a manjak sna, promjena načina i ritmova ishrane mnogima će izazvati konstipaciju, proljev, mučninu i druge probavne tegobe. Iako nam se tako ne čini na prvu, putovanje je stres za organizam, jer njime remetimo svoju ustaljenu rutinu, a stres nas čini osjetljivijima.

Na ljetovanju se često opuštamo pa kršimo svoja vlastita pravila vezana za konzumaciju određene hrane i pića. Imamo li već neke teškoće poput sklonosti infekcijama, osjetljivost na gluten ili teško podnošenje alkohola, prehranu treba prilagoditi tako da ne poremeti odmor i zabavu. Nekoliko jednostavnih koraka može olakšati probavne tegobe i za većinu nije potreban ni odlazak u ljekarnu.

1. Pijte dovoljno tekućine

Mnogi će nesvjesno ograničiti unos tekućine tijekom putovanja kako se putem ne bi morali zaustavljati i koristiti toalet. No, to je velika greška i osim što može izazvati konstipaciju i nadimanje, čak može pogoršati opće stanje i izazvati umor. Tijekom putovanja potrebno je unositi jednako tekućine koliko je organizmu i inače potrebno, posebno zato što smo na putovanju često izloženi vrućini ili, s druge strane, isušivanju zraka zbog klimatizacijskih uređaja. Naša je respiratorna sluznica barijera za mnoge mikroorganizme i dovoljno vlage je čini otpornom.

voda ljeto | Author: Unsplash Foto: Unsplash Obavezno pijte dovoljno vode svaki dan

2. Pogurajte probavu

Ako znate da ste na putovanjima po dolasku na odredište skloni konstipaciji prvih nekoliko dana, što uopće nije rijetko, dobro je prije putovanja uzeti probavne enzime ili probiotik. Oni mogu podržati normalno pražnjenje crijeva i održavanje zdravlja crijevne flore. Naravno, ova sredstva je potrebno isprobati prije putovanja jer ne djeluju svi dodaci prehrani na sve ljude jednako. 

3. Unesite magnezij

Hrana bogata magnezijem poput obogaćenih mineralnih voda, prženih badema, sjemenki bundeve i zelenog lisnatog povrća pomoći će u opuštanju stijenki crijeva što će potaknuti probavu i pražnjenje crijeva, a to će olakšati nadimanje i konstipaciju izazvanu promjenom ritmova.

4. Pojednostavite prehranu

Iako nas na ljetovanju mami nova neistražena hrana ili pak poznata kojoj se prepuštamo bez mjere kako bismo udovoljili osjetilima, to može poremetiti ravnotežu i izazvati proljev. Dogodili li se to ili znate da ste tome skloni, u prvim danima ljetovanja držite se poznatih obroka dok se vaš organizam ne navikne na novo okruženje. Ako se proljev ipak dogodi, držite se namirnica poput banana, riže i tosta. Ove namirnice otvrdnjavaju stolicu i mogu vas brže dovesti u ravnotežu.

5. Jedite cjelovitu hranu

Čak i ako znate da ćete u nečemu pretjerivati, kompenzirajte te „prijestupe“ cjelovitom neprerađenom hranom i prilozima. Oni će tijelu dati potrebne nutrijente te osigurati antioksidanse koji će se boriti protiv oksidativnog stresa izazvanog nezdravim ljetnim navikama.

Za ugodna putovanja i ljeto bez probavnih tegoba isprobajte proizvode Probiotic Excellence Centra AbelaPharm - koji sadrže Sacharomyces boulardii i sinonim su za "zlatni standard" kada je u pitanju kvaliteta i učinkovitost probiotika te optimiziran tehnološki proces proizvodnje i pakiranja probiotičkih proizvoda. Posvećenost tvrtke kvaliteti odražava se kroz brojne certifikate, uključujući HACCP, ISO 9001 i ISO 22000.

 | Author:

Tvrtka AbelaPharm posjeduje europski GMP certifikat koji potvrđuje ispunjavanje najviših standarda kvalitete. Puno je probiotika, no Bulardi je jedini na tržištu s inovativnim aTECH pakiranjem koje osigurava kvalitetu proizvoda zahvaljujući laminiranoj foliji i dodatku inertnog plina koji sprječavaju štetni utjecaj faktora iz okoliša. Uz to, garantirana je deklarirana koncentracija do samoga kraja roka uporabe. Više stručnih informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.