Zdravlje 04. siječnja 2024.

Respiratorni sincicijski virus (RSV): Simptomi lakših i teških oblika infekcije

Foto: Pexels Respiratorni sincicijski virus (RSV) najviše pogađa djecu, ali može biti težak i za odrasle imunokompromitirane osobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je sve više oboljelih od gripe, hripavca, covida i respiratornog sincicijskog virusa (RSV) od kojeg najčešće obolijevaju djeca, ali i odrasli. RSV je vrlo agresivan uzročnik respiratornih infekcija i može izazvati snažan otok sluznice i i malih ogranaka bronha. U članku opisujemo po čemu se RSV razlikuje od ostalih respiratornih bolesti, koji su simptomi respiratornog sincicijskog virusa u djece i odraslih, koje skupine osoba RSV može teže pogoditi, kako se liječi RSV i koje su mjere prevencije.

"Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se četiri do šest dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar sedam do 14 dana", navodi HZJZ. Epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljetnim mjesecima od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih osam do 14 mjeseci.

Simptomi RSV-a u djece i odraslih

U odraslih i starije, zdrave djece, simptomi respiratornog sincicijskog virusa (RSV) su blagi i tipično oponašaju običnu prehladu. Mjere samonjege obično su sve što je potrebno za ublažavanje neugode.

Znakovi i simptomi infekcije respiratornim sincicijskim virusom najčešće se pojavljuju oko četiri do šest dana nakon izlaganja virusu. Kod odraslih i starije djece RSV obično uzrokuje blage znakove i simptome slične prehladi. To može uključivati:

  • začepljen nos, odnosno curenje nosa
  • suhi kašalj
  • povišena temperatura
  • grlobolja
  • kihanje
  • glavobolja.
Prehlada, gripa i viroza Možda te zanima... Gripa: Kako se razlikuje od viroze i kada se hitno javiti liječniku Zdravlje

Simptomi teških slučajeva RSV infekcije

RSV može uzrokovati ozbiljne infekcije kod nekih ljudi, uključujući bebe od 12 mjeseci i mlađe (dojenčad), osobito nedonoščad, starije odrasle osobe, osobe sa srčanim i plućnim bolestima ili bilo koga sa slabim imunološkim sustavom (imunokompromitirani).

U teškim slučajevima RSV infekcija može se proširiti na donji respiratorni trakt, uzrokujući upalu pluća ili bronhiolitis - upalu malih dišnih putova koji ulaze u pluća. Znakovi i simptomi mogu uključivati:

  • vrućica
  • jak kašalj
  • zviždanje - visok šum koji se obično čuje pri izdisaju
  • ubrzano ili otežano disanje, osoba će možda radije sjediti nego leći
  • plavkasta boja kože zbog nedostatka kisika (cijanoza).

Dojenčad je najteže pogođena RSV-om. Znakovi i simptomi teške RSV infekcije u dojenčadi uključuju:

  • kratko, plitko i ubrzano disanje
  • borba za disanje - prsni mišići i koža povlače se prema unutra sa svakim udahom
  • kašalj
  • slab apetit
  • neuobičajeni umor (letargija)
  • razdražljivost.

"Problemi s disanjem kod djece s najizraženijim tegobama mogu čak rezultirati primjenom respiratora, no to ovisi i o niz drugih elemenata", rekao je za 24sata Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' i naveo neke od elemenata: "Ovisi je li razlog primitka u bolnicu potreba za primjenom kisika, pojačanom toaletom dišnih puteva zbog veće količine sekreta ili pak nemogućnost hranjenja kod novorođenčadi i dojenčadi, gdje se onda primjenjuje i nazogastrična sonda. Individualni status određuje vrijeme bolničkog liječenja ili daljnji nadzor u kućnim uvjetima liječenja. Komplikacije bolesti mogu biti virusna upala pluća, ali i bakterijske komplikacije povezane s bolničkim liječenjem i primjenom respiratora".

Većina djece i odraslih oporavi se za jedan do dva, iako u nekim slučajevima posljedice primjerice hripanje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Teške ili po život opasne infekcije koje zahtijevaju boravak u bolnici mogu se pojaviti kod nedonoščadi ili kod bilo koga tko ima kronične srčane ili plućne probleme.

Možda te zanima... Sinusitis: Simptomi i kako olakšati tegobe? Zdravlje

Kako se širi RSV virus

Respiratorni sincicijski virus ulazi u tijelo kroz oči, nos ili usta. Lako se širi zrakom putem zaraženih respiratornih kapljica. Vi ili vaše dijete možete se zaraziti, ako netko s RSV-om kašlje ili kihne u vašoj blizini. Virus također prelazi na druge izravnim kontaktom, poput rukovanja. Virus može satima živjeti na tvrdim predmetima kao što su radne ploče, ograde za dječje krevete i igračke. Ako dodirnete  usta, nos ili oči nakon što ste dodirnuli zaraženi predmet, vjerojatno ćete pokupiti virus. Zaražena osoba je najzaraznija tijekom prvih tjedan dana nakon infekcije. Ali, kod dojenčadi i onih s oslabljenim imunitetom, virus se može nastaviti širiti čak i nakon što simptomi nestanu, do četiri tjedna.

Možda te zanima... Pravila za uspješno inhaliranje i najučinkovitije mješavine Zdravlje

Komplikacije uzrokovane RSV virusom

Komplikacije respiratornog sincicijskog virusa uključuju:

  • Hospitalizacija. Ozbiljna RSV infekcija može zahtijevati boravak u bolnici kako bi liječnici mogli nadzirati i liječiti probleme s disanjem i davati intravenozne lijekove.
  • Upala pluća. RSV je najčešći uzrok upale pluća (pneumonija) ili plućnih dišnih putova (bronhiolitis) u dojenčadi. Ove komplikacije mogu nastati kada se virus proširi na donji respiratorni trakt. Upala pluća može biti vrlo ozbiljna kod dojenčadi, male djece, starijih osoba, osoba s oslabljenim imunitetom ili osoba s kroničnom bolešću srca ili pluća.
  • Infekcija srednjeg uha. Ako klice uđu u prostor iza bubnjića, možete dobiti infekciju srednjeg uha (otitis media). To se najčešće događa kod beba i male djece.
  • Astma. Možda postoji veza između teškog RSV-a kod djece i mogućnosti razvoja astme kasnije u životu.
  • Ponovljene infekcije. Nakon što ste imali RSV, mogli biste se ponovno zaraziti. Čak je moguće da se to dogodi tijekom iste RSV sezone. Međutim, simptomi obično nisu tako ozbiljni, obično su u obliku prehlade. Ali mogu biti ozbiljni u starijih osoba ili u osoba s kroničnom bolešću srca ili pluća.
Možda te zanima... Hrana i napitci koji skraćuju trajanje viroze i prehlade Hrana

Liječenje RSV-a

Blaži oblici RSV-a liječe se kao i druge respiratorne infekcije odmorom, uzimanjem puno tekućine, upotrebom lijekova za snižavanje temperature kada je potrebno, upotrebom kapi za nos i fiziološke otopine. Ako se razvije bakterijska upala pluća, liječnik može propisati antibiotike. Bolnička njega uglavnom uključuje: intravenozne tekućine, kisik i u teškim slučajevima priključivanje na respirator.

Nekoliko savjete kako možete olakšati sebi ili djetetu dok ste bolesni:

  • Koristite ovlaživače zraka. Držite prostoriju toplom, ali ne pregrijanom. Ako je zrak suh, ovlaživač zraka može olakšati začepljenost i kašalj. Pazite da ovlaživač zraka bude čist kako biste spriječili razvoj bakterija i plijesni.
  • Pijte tekućinu. Nastavite dojiti ili hraniti svoje dijete na bočicu kao i inače. Za stariju djecu i odrasle, držite svježu vodu uz krevet. Ponudite toplu tekućinu, poput juhe, koja može pomoći u otpuštanju zgusnutog sekreta.
  • Isprobajte slane kapi za nos. Kapi bez recepta (OTC) siguran su i učinkovit način za ublažavanje začepljenja, čak i za malu djecu. Slijedite preporuke liječnika i upute na proizvodu.
  • Koristite lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta. lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu pomoći u smanjenju vrućice i ublažiti bol u grlu (prilikom kupnje lijeka savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom). Pitajte liječnika za točnu dozu za dob vašeg djeteta.
  • Klonite se dima cigareta. Pasivno pušenje može pogoršati simptome.
Možda te zanima... Hripavac: Stadiji razvoja bolesti, liječenje, prevencija i moguće komplikacije Zdravlje

Prevencija respiratornog sincicijskog virusa

Postoje dvije glavne mogućnosti sprečavanja da dojenčad dobije teški RSV. Jedan je proizvod s antitijelima namijenjen dojenčadi koji se daje injekcijom pet uzastopnih mjeseci najugroženijim skupinama beba. To nije cjepivo, ono još ne postoji za dojenčad. Drugo je RSV cjepivo za trudnice koje pomaže u zaštiti njihove bebe od rođenja do šest mjeseci starosti. Ako

HZJZ navodi da je širenje RSV-a moguće spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke.
Možda te zanima... Respiratorne infekcije haraju, gužve u domovima zdravlja i bolnicama Zdravlje

Izvori za članak: Mayo Clinic, HZJZ, 24sata.

 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.