Zdravlje 11. srpnja 2023.

Stručnjakinja otkriva kako prevenirati probavne i vaginalne probleme na putovanju

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Putovanja su mnogima omiljeni dio godine, no veselo putovanje se brzo može pretvoriti u naporno iskustvo ako se pojave probavni i vaginalni problemi. Zašto se javljaju te kako ih se riješiti, ali i spriječiti pojašnjava globalno poznata stručnjakinja za crijeva mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan, svjetski poznatog centra kompetencije za istraživanje mikrobioma.

Jedva dočekamo godišnji odmor, odmak od svakodnevice i prepuštanje čarima ljeta te putovanja. Ovo zvuči savršeno ukoliko nam se plan ne izjalovi. Jer, tek kad nam se organizam krene opuštati za vrijeme godišnjeg odmora, suočen s izazovima stranih destinacija i drugačijeg okruženja, mnogi se susretnu s padom imuniteta, crijevnim tegobama ili čak vaginalnim. Postala je poznata ona često izrečena rečenica: "Uvijek se razbolim na godišnjem odmoru!“

Putovanja mogu biti izazov za organizam, pojašnjava mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan te dodaje: "Na godišnjem odmoru tijelo se suočava s različitim ritmom spavanja, promjenom prehrane koja često uključuje namirnice na koje nismo navikli, poput teške i začinjene hrane popraćene konzumacijom alkoholnih pića ili gaziranih sokova. Lijepe destinacije ne pružaju samo nove avanture, već i neugodna iznenađenja u obliku štetnih mikroorganizama – ako dopru do probavnog sustava, mogu izazvati crijevne tegobe. Tada zaslužene dane godišnjeg odmora ne provedemo na plaži, već na toaletu!". Naime, čak 40 % putnika suočava se sa zatvorom, dok njih preko 50 % pati od putničkog proljeva – može se reći da putovanja mogu biti turbulentna u svakom smislu, čak i kad se radi o crijevima, ali i vaginalnom području.

mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan. | Author: Christian Jungwirth Foto: Christian Jungwirth mag. Anita Frauwallner

Naime, kako navodi Frauwallner, štetni mikroorganizmi koji vrebaju na bazenima, ručnicima i ležaljkama na plaži mogu ugroziti vaginalno područje te stvoriti pravi kaos uz brojne neugodne simptome za ženu. Sve ovo može godišnji odmor učiniti naporom, umjesto užitkom.

Zašto su baš crijeva naša prva linija obrane na putovanjima

"Ova je tema oduvijek važna za mene osobno i na neki način je pokretač mog poslovnog puta i osnivanja Instituta AllergoSan koji je s godinama postao centar kompetencije za istraživanje mikrobioma. Prije više od 30 godina, moj suprug, koji je bio liječnik, preminuo je u dobi od 40 godina od raka debelog crijeva, koji se razvio kao posljedica netretirane putničke dijareje. Tada sam shvatila da je premalo toga poznato u medicini, što se tiče crijeva i našeg mikrobioma. Tako je počeo moj put bavljenja dobrim bakterijama i njihovim utjecajem na naše zdravlje", ispričala je mag. Frauwallner. 

Naravno, postoje neke opće preporuke kako smanjiti rizik za probavne tegobe na putovanjima, poput čestog pranja ruku, izbjegavanja sirovog mesa i ribe, neadekvatno skladištenog tiramisua, izbjegavanja pića s kockicama leda. To su samo neke mjere predostrožnosti, koje ne garantiraju da ćete proći „mimo radara“ štetnih mikroorganizama. Zahvaljujući provedenim znanstvenim istraživanjima Instituta AllergoSan, uz navedene opće savjete, postoje sinbiotici koji znanstveno dokazano mogu zaštititi crijeva i vaginalno područje na putovanjima, objasnila je Frauwallner.

Naime, ukoliko štetni mikroorganizmi dopru do probavnog sustava prilikom konzumacije vode, kocki leda, salate ili neoguljenog voća, tijelo se ovih štetnih uljeza pokušava riješiti na prirodan način – proljevom (dijarejom). Najčešći uzročnici proljeva znaju biti vrlo neugodni, ali se izlučuju zajedno sa stolicom, međutim, zaraza salmonelom, šigelom ili kampilobakterom može uzrokovati i ozbiljnije probleme. Najveći problem nastaje kad se ovi „tvrdoglavi“ mikroorganizmi nastane u crijevnoj sluznici gdje mogu preživjeti i iznova postati aktivni, uzrokujući ponavljajuće abdominalne grčeve i dijareju čak mjesecima ili godinama nakon putovanja, zaključila je.

Do 30 % putnika razvije dugotrajne gastrointestinalne probleme kao što su sindrom iritabilnog crijeva ili kronične upalne bolesti crijeva. Mnoge osobe svoje trenutne crijevne probleme uopće ne mogu povezati s putovanjem na kojem su bile mjesecima prije. Nažalost, crijevne tegobe su vrlo čest suvenir koji putnik ponese kući, a posljedice mogu biti dugotrajne.

Povrh svega, infekcije nekim mikroorganizmima mogu oštetiti crijevnu sluznicu, prodrijeti u organizam te tako dospjeti do drugih organa putem krvotoka. "Ono na što bi se trebalo posebno fokusirati je priprema svog organizma i probavnog sustava, prije samog putovanja. Kad se pripremamo na godišnji odmor, obično razmišljamo što ćemo ponijeti sa sobom. Moj savjet za ovo ljeto je – uzmite dobre bakterije!", savjetuje mag. Frauwallner. 

Kako nam dobre bakterije mogu pomoći osigurati ugodnije putovanje

Važno je djelovati na uzrok dijareje i ciljano eliminirati štetne patogene, napominje Anita Frauwallner. Antibiotici se često koriste za liječenje putničke dijareje, ali obično postoje nuspojave povezane s njima. Još dalekosežniji problem je sve veći razvoj rezistencije. Zbog toga učinkovita prevencija predstavlja mnogo razumnije rješenje kako bi se spriječilo štetno djelovanje patogenih mikroorganizama i umanjili popratni simptomi. Razvijeni posebno za određene indikacije i znanstveno dokazani, višesojni sinbiotici najbolje zadovoljavaju te zahtjeve jer kombinacija odabranih probiotičkih bakterijskih sojeva može zaštititi crijevnu barijeru od napadača.

"U studiji provedenoj na 260 putnika ispitan je učinak višesojnog sinbiotika na sprječavanje putničke dijareje i na smanjenje postojećih gastrointestinalnih tegoba. Uzimanjem sinbiotika nekoliko dana prije i svaki dan putovanja uspješno je spriječena putnička dijareja kod više od 80 % ispitanika. Simptomi su smanjeni na manje od 15 % oboljelih. Osim toga, postojeće gastrointestinalne tegobe poboljšane su u više od 90 % sudionika. Upravo zato, savjetujem nekoliko dana prije i tijekom cijelog putovanja piti znanstveno dokazani sinbiotik OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE jer je dizajniran upravo za izazove na putovanjima, kako mu i samo ime kaže. Pobrinite se za svoja crijeva, u protivnom toalet može postati konačna destinacija vašeg putovanja!", savjetuje. 

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan

Putovanje može poremetiti i vaginalno zdravlje

"Prva stvar koju moram naglasiti je nužnost mogućnosti opuštanja na godišnjem odmoru jer stres troši naše dobre (vaginalne) bakterije, a njihov kronični deficit može potaknuti brojne neugodne tegobe.", istaknula je mag. Frauwallner i dodaje: "Baš tijekom ljeta ne možemo odoljeti osvježenju u moru, bazenu ili rijeci. Međutim, bakterije, gljivice i drugi štetni mikroorganizmi ne vrebaju samo na ručnicima, ležaljkama i bazenima, već i ljudima s kojima se zbližite intimnije tijekom odmora – sve ovo vodit će velikim problemima u intimnom području. Dodatno, lijekovi poput antibiotika i hormonalne promjene (npr. tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće, perimenopauze ili korištenjem oralne kontracepcije) mogu doprinijeti kaosu u intimnom području. Dolazi do gubitka korisnih laktobacila u vagini koji imaju zaštitnu ulogu, a kad je ova zaštita smanjena dolazi do vaginalnih tegoba, ali i velikih bolova koji godišnji odmor mogu pretvoriti u pravo mučenje".

Ako se pojave simptomi poput pečenja ili žarenja tijekom mokrenja, pojačanog nagona za mokrenjem ili boli u donjem dijelu trbuha, vjerojatno je riječ o infekciji mokraćnog sustava. Iscjedak neugodnog mirisa, svrbež, kao i peckajući osjećaj u intimnom području mogu biti znakovi bakterijske vaginoze. Svaka druga žena susretne se s ovim tegobama ponekad, ali za mnoge su one ponavljajuće, a počnu upravo ljeti kad je vruće.

Kako očuvati i održavati vaginalno zdravlje ljeti

Istraživanja pokazuju da unos znanstveno dizajniranih sinbiotika za intimno područje, ne samo da jača vaginalnu floru, već i štiti od štetnih bakterija i gljivica, što ima brojne benefite za žensko zdravlje.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji podržava žensku vaginalnu floru, a sadrži četiri znanstveno provjerena i klinički dokazana bakterijska soja. Ova četiri soja laktobacila intenzivno su ispitana na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama te moraju biti dio vaginalne flore kako bi bila zdrava. U vrlo kratkom roku nadoknadit će nedostatak laktobacila u vagini jer imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području – sve za dobrobit ženskog zdravlja.

Između ostalog, provedeno je placebo kontrolirano ispitivanje kako bi se istražili učinci oralne primjene sojeva laktobacila sadržanih u sinbiotiku OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ na pacijentice s bakterijskom vaginozom. Sve pacijentice koje su sudjelovale u studiji liječene su antibioticima i istovremeno su dobivale ili probiotik ili placebo identičnog izgleda. Nakon četiri tjedna primjene, kod niti jedne pacijentice u probiotičkoj skupini više nije bila prisutna bakterijska vaginoza, ali je i dalje bila prisutna u 38 % žena u placebo skupini. Ukratko, uzimanje višesojnog probiotika  rezultiralo je smanjenom učestalošću ponavljajuće bakterijske vaginoze i općenito poboljšanim sastavom vaginalnog mikrobioma. "Zbog svojih jasno vidljivih prednosti te simptoma koji se mogu javiti upravo ljeti, ali i inače, savjetujem svim ženama s tegobama, ali i svima onima kojima je stalo poboljšati svoje intimno zdravlje – jednostavno popijte  sinbiotik OMNi-BiOTiC® FLORA plus+!", zaključila je Frauwallner.

Zasluženi godišnji odmor rizično je prepustiti slučaju pa Anita Frauwallner savjetuje: "Prije i tijekom putovanja uzmite dobre bakterije u obliku sinbiotika najviše kvalitete koji su idealni suputnici za vaše ljetne bezbrižne dane, bilo da se radi o probavnim ili vaginalnim izazovima s kojima se tijelo može suočiti na putovanju. Neka vaš odmor bude putovanje popraćeno zdravljem koje omogućuje aktivnost, istraživanje novih destinacija te otpuštanje stresa nakupljenog tijekom godine!".

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan

5 dragocjenih savjeta stručnjakinje za crijeva za bezbrižnu crijevnu i vaginalnu floru tijekom vašeg putovanja

Za crijevnu floru:

1. Higijena je važna – često perite ruke.

2. Iako je ležanje na plaži sve što želite na odmoru, svaki dan se krećite barem plivanjem ili laganom šetnjom – tako pokrećete i svoja crijeva.

3. Pazite da je hrana koju jedete dobro termički obrađena i skladištena.

4. Pazite na dovoljan unos vlakana u obliku voća i povrća. Povrtna ili voćna salata pravi su osvježavajući obrok ljeti!

5. Osigurajte najbolju podršku za crijeva s dobrim bakterijama iz sinbiotika OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE.

Za vaginalnu floru:

1. Nakon kupanja, presvucite se u suhi kupaći kostim. Štetne gljivice i bakterije vole vlažno okruženje sintetičkih tkanina.

2. Pijte dovoljno tekućine – to će onemogućiti nastanjivanje štetnih mikroorganizama u mokraćnoj cijevi.

3. Izbjegavajte „agresivnu“ higijenu - pranje mlakom vodom sasvim je dovoljno.

5. Stres troši dobre bakterije i narušava imunitet. Stoga, predahnite i opustite se!

4. Podržite svoju vaginalnu floru s najboljim laktobacilima. Oralni unos klinički dokazanog sinbiotika poput OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ idealan je izbor kako bi doživjeli predivan odmor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.