Zdravlje 13. veljače 2024.

5 simptoma tihog srčanog udara koji se često zanemaruju, neki se mogu pojaviti i mjesec dana prije

Foto: Unsplash+ Probavne smetnje mogu biti jedan od simptoma tihog srčanog udara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prepoznavanje čak i najsuptilnijih znakova tihog srčanog udara važno je jer su rano otkrivanje i liječenje ključni za ublažavanje teških zdravstvenih posljedica koje mogu uslijediti nakon srčanog udara. No, ti simptomi često se zanemaruju jer su povezani s drugim bolestima ili tegobama, a neki od njih mogu se javiti mjesec dana prije srčanog udara.

Kada mnogi pomisle na srčani udar, zamišljaju dramatični bol koji steže prsa zbog čega je jasno da nešto nije u redu. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kardiovaskularne bolesti bile su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj 2020. te je zbog njih umrlo 22 886 osoba. Simptomi tzv. "malog" srčanog udara mogu biti daleko suptilniji od srčanih udara za koje je potrebna hitna pomoć. Riječ je zapravo o tihom infarktu miokarda ili tihoj ishemiji. "Mali ili tihi srčani udar može se pojaviti s minimalnim, neprepoznatim simptomima ili bez ikakvih simptoma”, kaže za The Healthy kardiologinja Laxmi Mehta. Unatoč svojoj manje primjetnoj prirodi, ove tihe epizode nisu ništa manje teške od srčanog udara kod kojeg se pojavljuje više očitih simptoma. Kada se pojave, simptomi mogu varirati i čak uključivati ​​tradicionalnije znakove srčanih tegoba, kao što su nelagoda u prsima, otežano disanje, mučnina, ošamućenost i bol u čeljusti. Evo koje simptome tihi srčani udar može uključivati. 

Probavne smetnje

Dr. Mehta sugerira da rutinske probavne smetnje mogu dovesti u zabludu i često se odbacuju. Obiteljski liječnik Mike Sevilla kaže da mu se pacijenti znaju javljati s probavnim smetnjama i pokušavaju ih ublažiti lijekovima bez recepta. Ipak, kada lijekovi ne uspiju ublažiti tegobe, to je znak da problem možda nije u želucu, već u srcu. 

Vitamin B12 Možda te zanima... Simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca, nisu isti! Zdravlje

Osjećaj istegnutog mišić

Bol u vratu, prsima ili gornjem dijelu leđa može vam se činiti kao da ste istegnuli mišić, što je lako pogrešno protumačiti kao manji problem. Međutim, Mehta i Sevilla upozoravaju da takvu nelagodu ne treba brzo odbaciti. Ovi simptomi mogu biti naznake malog srčanog udara, a ne puki znakovi prenaprezanja.

Dugotrajni, pretjerani umor

Osjećaj silnog umora tijekom duljeg vremenskog razdoblja može biti više od znaka napornog tjedna ili lošeg sna. Mehta ističe da je ovaj neumoljivi umor simptom koji mnogi možda ne bi odmah povezali sa zdravljem srca. Ipak, ova vrsta umora zahtijeva pozornost, a kofein ili dovoljno sna neće pomoći. Kada se iscrpljenost čini nesrazmjernom vašim dnevnim aktivnostima, to bi mogao biti suptilan znak vašeg tijela da je u pitanju nešto ozbiljnije, poput tihog srčanog udara. 

žena u krevetu Možda te zanima... 9 neočekivanih okidača koji mogu izazvati srčani udar Zdravlje

Otežano disanje

Uobičajeno je da nakon fizičkog napora ili u trenucima stresa osjetite nedostatak zraka. Međutim, Sevilla napominje ako se ove poteškoće s disanjem ne poprave nakon odmaranja, ne treba ih zanemariti. Uporni nedostatak zraka, osobito kada ste se imali priliku opustiti, mogao bi biti znak upozorenja na mali srčani udar.

Simptomi slični gripi

Uobičajeni simptomi uključujući kašalj, začepljenost i umor ne trebaju se uzimati zdravo za gotovo, posebno za osobe za koje je utvrđeno da imaju veći rizik od srčanih problema. Sevilla napominje da simptomi slični gripi, ukoliko ne prolaze, mogu upućivati na nešto više od sezonskog virusa. 

hladnoća Možda te zanima... Veza između hladnog vremena i srčanog udara: Kako se zaštititi? Zdravlje

Simptomi koji se javljaju mjesec dana prije srčanog udara

Simptomi koji se mogu pojaviti mjesec dana prije srčanog udara slični su simptomima koji se mogu pojaviti tijekom srčanog udara, piše Verywell Health. Među najčešćim su:

  • Bol u prsima
  • Osjećaj težine u prsima
  • Lupanje srca
  • Kratkoća daha
  • Peckanje u prsima
  • Umor.

Osim klasičnih upozoravajućih simptoma srčanog udara, mjesec dana prije srčanog udara mogu se pojaviti i neki manje uobičajeni simptomi kao što su:

  • Vrtoglavica zbog smanjenog protoka krvi u mozak.
  • Neobjašnjiva mučnina.
  • Anksioznost koja može pogoršati već postojeće kardiovaskularne bolesti.
  • Problemi sa spavanjem koji se javljaju bez značajnog razloga poput stresa ili konzumacije kofeina prije spavanja.
  • Oticanje nogu, gležnjeva i stopala može značiti da krv tijelom ne cirkulira kako treba.
  • Bol u rukama, leđima, čeljusti i vratu može se pojaviti tijekom srčanog udara, ali i tjednima prije.

Ovi simptomi mogu se javiti prije srčanog udara jer tijelo reagira na smanjeni dotok krvi u srce. Masne naslage kolesterola, kalcij i upalne stanice mogu se nakupiti u stijenkama koronarne arterije (ona koja dovodi krv do srca) i tada nastaju plakovi.

Ako plak pukne, može uzrokovati stvaranje krvnog ugruška unutar koronarne arterije, što može blokirati protok krvi i kisika u srce, uzrokujući srčani udar.

Što napraviti ako imate simptome tihog srčanog udara?

"Tihi srčani udari mogu povećati rizik od zatajenja srca i moždanog udara, stoga je važno tražiti medicinsku pomoć, ako vjerujete da ste možda imali tihi srčani udar”, objašnjava Mehta. Također savjetuje da ne zanemarujete simptome, čak ni one suptilnije. 

Kako bi otkrio o čemu je riječ, vaš će liječnik naručiti niz testova, uključujući analizu krvi, elektrokardiogram (EKG) ili napredno snimanje kao što je ehokardiogram ili magnetska rezonanca srca, kako bi utvrdio je li do srčanog udara doista došlo. Važna je prevencija kada je u pitanju zdravlje vašeg srca, uključujući redovite preglede te razumijevanjem i upravljanjem čimbenicima rizika kao što su:

Osim toga, važno je prepoznati da su neki čimbenici rizika, kao što su dob i obiteljska povijest bolesti srca, izvan vaše kontrole, ali trebali bi vas informirati o preventivnim mjerama.

Možda te zanima... Pogrešne dijagnoze ovih stanja češće su kod žena Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.