Zdravlje 14. siječnja 2017.

Tko je bolji liječnik: muškarac ili žena?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje u stručnom časopisu JAMA international Medicine pokazalo je kako je za starije osobe koje zbog zdravstvenih tegoba moraju biti liječene u bolnici, bolje da za njih skrbi liječnica, a ne liječnik.

Naime, pokazalo se kako pacijenti koje liječi žena imaju nižu stopu smrtnosti i rjeđe se ponovno vraćaju u bolnicu radi istih tegoba u usporedbi s pacijentima koje je liječio muškarac.

Rezultati ovog istraživanja potvrdili su nalaze ranijih istraživanja koji sugeriraju kako žene liječnice otvaruju bolju komunikaciju s pacijentom i kako općenito „ženska ruka“ ima direktan klinički učinak.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 58 tisuća liječnika

U istraživanju koje je trajalo 3 godine, sudjelovalo je ukupno 58 tisuća liječnika od čega su 32 posto bile žene. Također, u istraživanju je sudjelovalo više od 1,5 milijuna pacijenata.

Rezultati su pokazali kako je kod liječnica stopa smrtnosti njihovih pacijenata bila značajno niža u usporedbi sa stopom smrtnosti pacijenata muških kolega, posebno kod stanja poput sepse, upale pluća, bubrežne insuficijencije i aritmije.

Na temelju dobivenih rezultata, autori istraživanja zaključili su kako postoji čvrsta indicija da žene u usporedbi s muškarcima češće provode medicinu temeljenu na dokazima, vrše preglede jednako dobro ili čak i bolje te posvećuju više pažnje svojim pacijentima.

Objavljena lista najboljih liječnika u Hrvatskoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.