Zdravlje Zdravlje žena 20. rujna 2016.

U ovim situacijama nikako ne odgađaj posjet ginekologu

Vagina-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti kasni mjesečnica nekoliko dana, prirodno je da pomisliš kako nešto nije u redu, iako se ciklus se kod mnogih žena mijenja češće nego što misliš. No, na koje još znakove trebaš obratiti pozornost i kada je vrijeme za hitan pregled kod ginekologa?

Ako primjetiš neke od simptoma u nastavku, ne odgađaj odlazak liječniku jer naizgled bezazlene promjene mogu biti znak ozbiljne infekcije ili drugog zdravstvenog problema.

Pročitaj 5 savjeta za zdravu rodnicu!

Bol nakon ciklusa

Grčevi u trbuhu tijekom menstruacije su jedno, ali ako se bolovi nastave i po završetku menstruacije (što može biti potencijalni znak infekcije) ili osjećaš bol pri seksualnom odnosu, obavezno obavi pregled kod ginekologa.

Promjene u iscjetku

Mala količina bjeličastog iscjetka koji možda primijetiš na gaćicama je sasvim u redu. Ali ako se njegova količina, gustoća i boja iznenada promijene, pa postane tamnožuti ili zelenkasti ili imaju neugodan miris, postoji mogućnost da imaš infekciju pa je iznimno važno da odeš na pregled.

Neočekivano ili obilno krvarenje

Ako se krvarenje pojavi izvan ciklusa ili ovulacijskog razdoblja te naročito ako je riječ o obilnom krvarenju, moguće je da se radi o hormonalnoj neuravnoteženosti ili nekoj spolnoj infekciji.

Smijem li imati seksualni odnos prije ginekološkog pregleda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.