Zdravlje 28. kolovoza 2023.

U Zagrebačkoj županiji zadovoljni odazivom na preventivne preglede

Visoki krvni tlak
Foto: shutterstock Visoki krvni tlak samo je jedan u nizu stanja koje može povećati vjerojatnost pojave krvnih ugrušaka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U javnozdravstvenim akcijama u sklopu projekta KardioPRotect kojeg provodi Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u devet gradova županije na preventivni liječnički pregled odazvalo se oko 1280 osoba, priopćeno je u ponedjeljak iz županijske uprave.

"Zadovoljni smo odazivom, cilj je bio pregledati tisuću osoba, a sredinom listopada imat ćemo završnu konferenciju s evaluacijom projekta", rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u povodu završetka javnozdravstvene kampanje u devet akcija. Preventivni pregledi, uz mjerenje krvnoga tlaka i razine šećera u krvi, obuhvaćali su i izračun indeksa tjelesne mase i prikupljanje podataka o kroničnim bolestima, pa će nam evaluacija dati i presjek zdravstvenoga stanja stanovništva Zagrebačke županije, dodao je.

Napominje da bazični posao hitne medicinske službe nije prevencija, ali će Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nastaviti s ovakvim akcijama. "Svakako, ne kanimo stati, ako takvim akcijama spasimo i samo jedan život, trud se isplatio. Želimo ljude iznova upozoriti, osvijestiti ih da sami moraju paziti na svoje zdravlje. Neće to nitko učiniti umjesto njih", istaknuo je Gajnik.

Možda te zanima... Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti? Zdravlje

Također Zavod trenutno educira stanovništvo kako u slučaju potrebe, koristiti vanjski defibrilator, a zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore priprema novi EU projekt koji bi, osim nabave opreme, ponovno obuhvatio i preventivne liječničke preglede, rekao je ravnatelj Zavoda. 

Projekt "KardioPRotect", osim preventivnih liječničkih pregleda, obuhvaćao je edukativnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih promotivnih materijala. Posljednja akcija, deveta u nizu, održana je protekloga vikenda u Vrbovcu. Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore 100 posto. Projekt se sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda, priopćen o je iz Zagrebačke županije.

Možda te zanima... Aritmija - u KBC Zagreb predstavljen inovativni način liječenja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.