Zdravlje 07. studenoga 2023.

U nekoliko hrvatskih gradova osobe završile u bolnici zbog mineralne vode, sumnja se na kemijsku ozljedu jednjaka

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među hrvatskim korisnicima društvenih mreža šire se poruke o navodnom trovanju mineralnom vodom, a ovo nije prvi potvrđen slučaj.

Na društvenim mrežama se brzo proširila vijest da je dvoje mladih u Rijeci završilo u bolnici zbog težih ozljeda na jednjaku i želucu zbog mineralne vode. No, iz KBC-a Rijeka za Jutarnji list kažu da je samo jedna osoba zaprimljena jer se sumnja na kemijsku ozljedu jednjaka. 

Osoba je zasada stabilno te se i dalje nastavljaju provoditi dijagnoze i liječenje. Slučaj je prijavljen PU Primorsko-goranskoj. "Prema dostupnim informacijama slučaj trovanja vodom iz boce koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorke predmetne vode radi utvrđivanja činjenica" kažu iz Ministarstva zdravstva za Jutarnji list. Inače, sumnja se da je riječ o prirodnoj mineralnoj vodi koja se, poručuju iz Državnog inspektorata, puni u Austriji i priznata je od strane njihovog nadležnog tijela.

Naknadno su se javili i iz Coca-Cole o čijoj je vodi riječ. "Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima", napisali su iz Coca-Cole, prenosi 24sata.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdili su za Novi list da danas dobivaju uzroke sokova i mineralne vode iz riječkih kafića.

Ovo nije prvi slučaj

U svibnju ove godine, u bolnici je zbog mineralne vode s okusom završio Puljanin Stanko Laković (41). "Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela! I iz restorana su me nakon možda pola minute, minute poslali van", rekao je Stanko za RTL Danas

Liječnici su prvo pomislili da je riječ o alergiji, no, ispostavilo se da je riječ o nekoj vrsti korozivnog sredstva, iako se ne zna kako je to završilo u vodi. "Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu", objasnio je Stanko.

Stanko je morao ostati u bolnici tjedan dana, a sada svakih 20 dana mora ići na anesteziju i širenje jednjaka kako bi mogao gutati hranu. Osim toga, zbog štete nastale na jednjaku, smršavio je i 20 kilograma te je druge upozorio kako im se ne bi dogodilo isto. "Prvo pomirišu, poslije malo onako licnu da vide da li je nešto i poslije tek krenu piti, definitivno tko je čuo za moj slučaj, pazi na te stvari", rekao je Stanko.

Slučajevi i u ostalim gradovima

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje. Od objavljivanja vijesti do četvrtka ujutro, potvrđeno je još 17 slučajeva u Zagrebu, troje u Splitu te po jedan u Varaždinu, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima i Čakovcu prenosi 24sata

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je ministar.

"Mi nemamo elemenata na osnovu koji bi mogli upozoriti javnost da se pazi određenih pića. No ono što možemo reći je jedna opća odredba da, ukoliko bilo tko osjeti bilo koje tegobe uslijed konzumacije vode i pića, da se javi svom obiteljskom liječniku", dodao je.

Ministar ističe da sve institucije postupaju glede ovih slučajeva - uključujući Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i policiju, a ako bude informacija koje ukazuju na povezanost ovih događaja, javnost će bit obaviještena, poručuje Beroš.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak. 

Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

U srijedu ujutro, ministar Beroš rekao je da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu te da treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

"Svi pacijenti su sa blažim simptomima i većina će bit otpuštena na kućno liječenje", rekao je Beroš. 

"Riječ je o blažim ozljedama za koje treba utvrditi da li su sve u vezi s konzumacijom različitih pića", istaknuo je te dodao da se za sada, preliminarno, može reći da je dvoje od svih navedenih direktno povezan s konzumacijom pića.

Zasada su, neslužbeno, u 16 bočica utvrđene određene nepravilnosti, javlja HRT.  " U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda", piše u priopćenu Državnog inspektorata, prenosi 24sata.

Coca-Cola je također napravila internu analizu, ali nisu našli nepravilnosti u proizvodima niti proizvodnji. Ipak, neka pića su odlučili povući. “Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024. akođer smo donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.)", piše u propćenju Coca-Cole, prenosi N1

Mineralna voda Možda te zanima... Je li sigurno piti mineralnu vodu svaki dan? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.