Zdravlje 29. veljače 2024.

Više od 80 % tinte za tetoviranje sadrži kemikalije koje mogu uzrokovati oštećenje organa

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kelli Moseman, kemijska istraživačica na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, i kolege, analizirali su više od 50 tinti za tetoviranje devet različitih marki koje se koriste u SAD-u nakon što su primijetili da su neke tinte koje su koristili u prethodnim studijama sadržavale tvari koje nisu bile navedene na etiketi, piše Science Alert.

Testovi u New Yorku na 54 uzorka tinte otkrili su da ih je 45 sadržavalo spojeve koji nisu bili navedeni na etiketi. Najčešći je bio polietilen glikol, spoj koji se povezuje s oštećenjem organa, uključujući vrstu nekroze u bubrezima. Drugi su uključivali 2-fenoksietanol, koji je povezan s disfunkcijom živčanog sustava u dojenčadi, i antibiotik, piše Daily Mail.

Još se ne zna radi li se o slučajnim kontaminacijama boja za tetoviranje, pogreškama u označavanju ili namjernim, ali neotkrivenim dodacima to zahtjeva daljnju istragu. Ali s obzirom na to koliko dugo tinte za tetoviranje ostaju u koži i dokazi koji upućuju na to da male količine pigmenta mogu iscuriti u limfne čvorove, dovoljno je opravdano da se otkriće podjeli s javnosti, piše Science Alert.

Studija iz 2021. o tintama za tetovaže koje se koriste u Europskoj uniji također je otkrila velike probleme s pogrešnim označavanjem i nenavedenim aditivima u sličnom udjelu proizvoda (oko 90 posto), dok je također otkrila metalne nečistoće u koncentracijama koje prelaze dopuštene granice.

Tinte za tetoviranje, osobito crvene boje, mogu uzrokovati alergijske reakcije poput oteklina, svrbeža i mjehurića mjesecima ili čak godinama nakon prvog nanošenja. Ali, ako sastojci nisu navedeni na etiketama proizvoda, teško je otkriti što je moglo uzrokovati reakciju i spriječiti da se ona ponovi.

Europska agencija za kemikalije, uvela je 2022. propise za ograničavanje tisuća opasnih kemikalija pronađenih u bojama za tetoviranje, a isti postupak pokrenula je i FDA koja je do sada objavila nacrt smjernica o tintama za tetoviranje, dok traju pripreme za regulaciju proizvoda.

Možda te zanima... Ekcemi, simptomi najčešćih tipova: Kreme i lijekovi za držanje bolesti pod kontrolom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.