Zdravlje Ljeto bez tegoba 10. srpnja 2023.

Vlakna i probiotici: Ljetni saveznici crijeva

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljetni prehrambeni izbori mogu opteretiti crijeva, pazite na umjerenost i otkrijte što olakšava probavu.

Nutricionisti tvrde kako crijeva, da bi radila optimalno, trebaju 25 grama vlakana svaki dan. Upravo nam tog sastojka u modernoj prehrani često nedostaje. Vlakna su zadužena za osjećaj sitosti, ali i za pravilan rad crijeva i njihovo pražnjenje. Kada probavu opterete ljetne vrućine koje donose i niz izazova, treba mudro birati jelovnik.

Nije tajna da ljeti kad pojedemo obilan, mastan ili začinjen obrok imamo osjećaj težine, katkad i mučnine, a nerijetko nam se spava. Vlakna iz voća i povrća, s druge strane, dat će nam osjećaj sitosti i poletnosti, a voda iz tih namirnica olakšati probavu i osigurati dovoljan unos tekućine tijekom ljetnih vrućina.

 | Author: Cjelovite namirnice poput neprerađenih žitarica također sadrže velik udio vlakana, a kad bakterije iz crijeva izazovu fermentaciju tih vlakana, proizvode se kratkolančane masne kiseline koje potpomažu optimalno funkcioniranje stijenki crijeva. Kada stijenke funkcioniraju, funkcionira cjelokupan metabolizam koji je baza zdravlja.
 

Riža ili ječam u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem idealni su za ljeto

Zeleno lisnato povrće također je odličan izvor vlakana, no znanstvenici su otkrili još jednu važnu funkciju. Naime namirnice poput kelja i špinata sadrže posebnu vrstu šećera koji potpomaže rast dobrih bakterija u crijevima. Kombiniranje cjelovitih žitarica poput riže i ječma u salatama sa zelenim lisnatim povrćem najbolji je izbor za održavanje zdravlja crijeva ljeti, a osim što ne opterećuju crijeva imaju i rashlađujući učinak. Ljeti je probavni sustav pod većim opterećenjem jer nam vrućina crpi energiju i otežava regulaciju svih tjelesnih sustava stoga je naš zadatak ne opterećivati dodatno crijeva. Jedan od načina je unošenje dovoljno vode jer dehidracija može izazvati konstipaciju i otežati probavu.

 | Author: Ljeto nas prirodno zove na konzumaciju ribe i bijelog mesa. Osim što ove namirnice podržavaju zdravlje crijeva, pokazalo se da crveno meso potiče razvoj loših bakterija u crijevima koje proizvode kemikalije povezane s ubrzavanjem procesa začepljenja krvnih žila. Stoga, ako vas privuče miris roštilja na ljetnim zabavama, odlučite se grilati zdravije opcije.

Umjesto jabuka i krušaka ljeti birajte bobičasto voće i zrele banane

Iako je voće općenito zdravo jer sadrži mnoštvo vitamina, fitokemikalija i antioksidansa, ako ste skloni nadimanju, dobro je izbjegavati voće bogato fruktozom poput jabuka i krušaka. Citrusno i bobičasto voće mnogo je bolji ljetni izbor. Banana također ne sadrži puno fruktoze, ali sadrži vlakna inulina i stoga će pomoći kod napuhavanja i vjetrova. Neka banana samo bude zrela, jer je nezrela puna tanina, a oni mogu izazvati zatvor.

Ljeto i alkohol, gazirana pića i hladna hrana poput sladoleda idu ruku pod ruku u našem podneblju, no jako je važno paziti na umjerenost. Ove namirnice mogu nadražiti crijeva i izazvati brojne probavne teškoće poput proljeva. I kava spada u ovu skupinu namirnica ako imamo osjetljiva crijeva. Izbjegavajte prženu hranu ljeti jer je potrebno dulje vremena za njezinu probavu, a to opterećuje cijeli organizam koji je već iscrpljen vrućinom i promjenom životnih navika, ako ste na putovanju. Isto vrijedi za zasoljenu hranu jer će ona dehidrirati tijelo.

Kojim god naporima probavni sustav izložen, možete ga poduprijeti probioticima. Zdrave bakterije mogu pomoći dovesti crijeva u ravnotežu ako ste tijekom ljetnih večeri pretjerali ili ako ste odabrali pogrešne namirnice.

Za bezbrižni užitak u ljetnim putovanjima svakako je dobro znati za Bulardi - prvi i najprodavanijii Saccharomyces Boulardii u Hrvatskoj i jedini soj koji se može uzimati istovremeno s antibioticima.
 | Author: Zaštićen je od ljetnih vrućina, sunca i vlage zahvaljujući inovativnom aTECH pakiranju s laminiranom folijom i dodatkom inertnog plina koji sprečavaju štetne utjecaje iz okoliša. 
 | Author:

Kvalitetu Bulardi probiotika garantira Probiotic Excellence centar, a više informacija o probioticima, kao i općenito zdravlju probave pronađite na probiotic.hr. Proizvode pronađite u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.