Zdravlje 24. siječnja 2024.

Zvijezda "50 nijansi sive" završila u bolnici zbog otrovne gusjenice prisutne i u Dalmaciji i Zagori

Foto: Instagram Glumac Jamie Dornan prošle je godine završio u bolnici jer je došao u kontakt s otrovnom gusjenicom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinar Gordon Smart podijelio je detalje o putovanju u Portugal s glumcem Jamiejem Dornanom i još dvojicom prijatelja i u podcastu otkrio kako su i on i Dornan hitno završili u bolnici.

Holivudska zvijezda Jamie Dornan (41) prevezen je u bolnicu nakon što je bio u kontaktu s otrovnim gusjenicama tijekom odmora u Portugalu prošle godine. Glumac iz Sjeverne Irske bio je na odmoru s prijateljima uključujući škotskog novinara Gordona Smarta (43), koji je ispričao priču tijekom gostovanja u podcastu The Good, The Bad And The Unexpected. Rekao je da su se i on i Dornan razboljeli dok su bili na golf terenu nakon što su prethodnog dana pili alkohol, uključujući vino i espresso martini.

Smart je rekao da je on prvi primijetio simptome, uključujući trnce u lijevoj ruci i šaci, zbog čega je otišao u bolnicu jer se bojao da možda ima srčani udar. Liječnici su mu rekli da mu je broj otkucaja srca 210 u minuti. Inače normalan broj otkucaja srca u mirovanju trebao bi biti između 60 do 100 otkucaja u minuti. Kada je došao u bolnicu, srušio se i probudio se priključen na stroj. 

Liječnik je zamolio Smarta da iznese pojedinosti o pićima koja je popio dan prije te je Smart u tom trenutku primijetio da je Dornan također u bolničkom krevetu. Smart je nazvao svog oca, liječnika, koji mu je rekao da se možda otrovao kofeinom nakon što je popio šest espresso martinija uz drugi alkohol koji su popili.

Nakon što su obojica otpušteni, Dornan je rekao da je počeo osjećati obamrlost u udovima piše Sky News. Otprilike tjedan dana kasnije, Smart je rekao da ga je nazvao liječnik koji se brinuo o njima u bolnici. Liječnik ih je pitao jesu li možda došli u kontakt s gusjenicama na golf terenu te se ispostavilo da na golf terenima na jugu Portugala postoje gusjenice koje kod pasa izazivaju povraćanje, a mogu biti i kobne te su za ljude potencijalni uzročnik srčanog udara.

"Imao sam veliku sreću što sam iz toga izašao živ. Dobra vijest je da to nije bilo predoziranje kofeinom, nije bio mamurluk. Bila je to otrovna gusjenica", dodao je Smart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Treecard (@treecard)

Dlakave gusjenice koje mogu izazvati alergijsku reakciju

Dr.sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik Šumarskog instituta je za 24sata rekao da je vjerojatno riječ o sitnim mikrodlačicama borovog četnjaka, ili borovog prelca (Thaumetopoea pityocampa). "Riječ je o gusjenici koja je pokrivena sitnim dlačicama ispod kojih su mikrodlačice koje su otrovne. Žlijezde luče alkaloid thaumetopoein, koji izaziva alergijsku reakciju kad se te mikrodlačice nađu u kontaktu s kožom čovjeka. Borov četnjak živi u gnijezdima na drveću, no vrlo je lako doći u kontakt s njima kad se nađete u prirodi jer praktično stalno otpuštaju otrovne mikrodlačice. Istraživanja su pokazala da otrov u njima ostaje aktivan i do dvije godine. Ukratko, one lete zrakom i padaju po raznim površinama u prirodi i ako dodirnete neku površinu na koju su pali i prije godinu dana, može doći do reakcije", objasnio je dr.sc. Milan Pernek.

Ove gusjenice mogu se naći na borovima i cedru te ih najviše ima od jeseni do proljeća. U ljeto se pretvaraju u leptire te tada širenje njihovog otrova nije toliko opasno. U Hrvatskoj se, napominje dr. sc. Pernek, mogu naći u Dalmaciji i Zagori, a proširile su se i po Lici. Osim alergijske reakcije, mogu uzrokovati bolne iritacije kože, očiju i grla te osipe, a kod pasa mogu uzrokovati i povraćanje. "Ako osjetite simptome, kožu bi trebalo namazati kremom koja ima protuupalno djelovanje, a ako se jave jače reakcije, posebno otežano disanje, odmah se javite liječniku", napomenuo je dr. sc. Pernek.

Možda te zanima... Prepoznaj koji kukac te ugrizao i kako reagirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.