Dijeta 21. listopada 2010.

Doručkujem kao carica

Ana-Dorucak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ovotjednom dnevniku vježbanja i prehrane Ana otkriva kako izgleda njezin novi dijetni doručak sa žitaricama, te zašto je motivaciju pronašla u križanju datuma na kalendaru

Raspoloženje: u iščekivanju sunčanog vremena

Tjelesno stanje: razgibana i sita

Već punih deset dana, odmah nakon buđenja i jutarnje higijene, još u pidžami, jurim novom rutom u pravcu kuhinje. Bacim pogled na zadani jelovnik, otvaram hladnjak u potrazi za probiotikom, sipnem žitarice u tanjur, pomiješam s jogurtom i… to je to! Doručak. Brz, kvalitetan, zasitan. I izuzetno važan! No, vratimo se malo unatrag, na početak ovog mjeseca. 'Tddd, tddd' – uporno zvoni budilica, a ja kroz san razmatram moguće opcije – ustati ili ignorirati budilicu i nastaviti sa spavanjem? Nakon nekog vremena bih ipak ustala, skuhala kavu ili napravila neku instant varijantu iste, te pijuckala uz najnovije vijesti sa internetskih portala… Tek u vrijeme ranog ručka, sjetila bih se da bi trebalo nešto konkretno i pojesti, dok bi me pogled na sat malo zbunio – hm, da li da si pripremim doručak ili ručak?

Više ne preskačem doručak

Obrok bi uglavnom bio relativno obilan, po sastojcima i količini više ručak nego doručak, dok bi slijedeći bio neki usputan sendvič, komad pizze ili nešto iz bogate ponude neke od gradskih pekarnica. Često sam imala na umu onu narodnu 'Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah' , s tom razlikom
da su meni obično svi, a ne samo prvi obrok - bili poprilično carski, u najmanju ruku kraljevski. No, na sreću, početkom programa mršavljenja, kojeg u šali nazivam i programom preodgoja, uveden je u moj život popriličan red. 

Iako je većina nas upoznata s važnošću doručka kao prvog obroka kojeg naše tijelo dobiva nakon višesatnog mirovanja i sna, naišla sam na podatak da je preskakanje doručka uobičajna navika za oko 58 posto ljudi.

Nema više nadutosti

Kako si pomoći? Meni osobno je, koliko god uživala u hrani, bilo teško jesti odmah nakon ustajanja ,na prazan želudac . Ali gđa Mirja, nutricionistica iz Vitaminoteke, skrenula mi je pozornost upravo na to - da moram jesti odmah nakon buđenja. “Probat ću, potruditi ću se, ništa ne košta ” mislila sam si i
skeptično otvarala kutiju Vivera Probavin žitarica. Probavin žitarice su iako ne baš privlačnog izgleda, boje i okusa (na prvu, podsjećaju malo na pseće kolačiće) sastavom izuzetno kvalitetne te zasitne.

A ako im se doda malo meda, cimeta ili sušenog voća, u trenu se preobraze u privlačan, ukusan i kvalitetan doručak. Kako i samo ime sugerira, Probavin je bogat vlaknima te pogodan i za one koji, poput mene, imaju problematičnu probavu. Ne znam je li u pitanju placebo efekt ili je Probavin već odradio svoje no već nekoliko dana ne osjećam nadutost koja me u pravilu pratila od jutra.

Vivera Probavin

Probavin su instant žitarice bogate dijetalnim vlaknima koje djeluje blagotvorno na fiziologiju crijeva, reguliraju probavu smanjujući tegobe izazvane zatvorom te pomažu organizmu da se na prirodan način oslobodi štetnih tvari.

Probavin ne sadrži kolesterol i pomaže smanjenju njegove razine u krvi, daje osjećaj sitosti, a zbog male energetske vrijednosti, bez dodanog šećera, učinkovit je kod redukcijskih dijeta.

U jednom obroku Probavina opskrbit ćeš svoje tijelo vitaminom B i E, te mineralima i elementima u tragovima.

Pripremi idealan doručak uz dodatak mlijeka ili jogurta, kao dodatak drugim jelima ili jednostavno kao ukusan snack.

Više info na: www.vivera.hr

Nove navike

Iako su Viverine žitarice u mojoj prehrani sada zastupljene u većoj mjeri i ne nužno samo kao doručak već i kao međuobrok, dosad sam doručkovala i griz na mlijeku, omlet sa šparugama, a prosena kaša je moje novo otkriće!

Križanje dana na kalendaru

Imam još jednu novu naviku – križanje dana na kalendaru. Zasad deset ikseva, deset uspješnih, redovitih dana koji su mi velika motivacija za dalje. A kad me uhvati kriza, pogled na kalendar pokazuje mi ulog: je li zbog jednog kebaba/pizze/čokolade vrijedno upropastiti deset dobrih, zdravih, ali i teških dana preodgoja?

Svjesna sam da je promjena navika mukotrpan, zahtjevan i dugotrajan proces (iako kažu da je za usvajanje novih navika potreban samo 21 dan – hm, hm?).

Doručak za tri minute

Ali ukoliko si u grupi onih 58 posto koji preskaču doručak, razmisli još jednom – jesi li sigurna da ujutro ne možeš odvojiti nekoliko minuta i nahraniti svoje tijelo koje će te služiti do kraja dana? Nemaš vremena za doručak?

Priprema žitarica za doručak, ruku na srce, traje maksimalno 3 minute. Sutra navij budilicu 3 minute ranije i… trkom u kuhinju!

A ako već nešto moraš preskočiti, onda neka to ne bude doručak već večera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.