Hrana 18. prosinca 2010.

Božić s mirisom naranče i đumbira

Kolaci450X300_1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I kolači mogu biti ukras na blagdanskom stolu, pa čak i na boru. Slastičarka Erika Tomljenović naučit će te kako uz pomoć posebne šećerne mase jednostavne medenjake možeš pretvoriti u šarene ukrase, a otkriva ti i svoje recepte za integralne muffine i zdrave keksiće s narančom i đumbirom

Erika Tomljenović, po struci je profesorica njemačkog i mađarskog jezika, a dok je zadnjih godina radila kao prevoditeljica, profesorica, odgajateljica ili menadžerica, paralelno je uvijek vodila kreativne radionice za djecu i odrasle i uz to sama izrađivala nakit i razne ukrase za dom, slikala, restaurirala stari namještaj, šivala...

'Umjesto nakita, sada ukrašavam kolače'

Također, kako kaže, voli jesti i raditi kolače, no ne radi ih po nekakvim starim, tradicionalnim receptima, jer je kuhati učila sama, nakon što je iz Crikvenice došla u Zagreb na fakultet:

"Svijet kuhanja i pečenja sam otkrivala sama. To je kao crtanje: kao što se igraš s bojama, možeš se igrati s raznim sastojcima i začinima, umjesto da slijediš klasične recepte. Kako sam prije izrađivala nakit od fimo mase, šećerna ticino masa za ukrašavanje kolača podsjetila me na nju, pa sada umjesto nakita, ukrašavam kolače."

Nedavno je taj svoj hobi odlučila pretvoriti u posao i završila školu za slastičare. Spojila je svoj likovni i slastičarski talent i znanje i osnovala firmu Erikin kreativni svijet, koja će se baviti proizvodnjom torti i kolača te animacijama i organizacijom raznih radionica za djecu.

Mala škola kuhanja za djecu

U pripremi su radionice pod radnim imenom "Mala škola kuhanja", koje bi vodila za vrtićku i školsku djecu. Tu bi djeci približila kuhanje, a sve što skuhaju ili ispeku na radionici mogli bi odnijeti kući i svima se pohvaliti svojim specijalitetima.

"Dugo radim s djecom pa znam da posebno uživaju u ovakvom učenju kroz igru. Posebno se vole igrati stvari koje rade odrasli, pa kad im se da zadatak i pokaže kako nešto napraviti, jako se trude, a pritom se odlično zabavljaju.

I roditelji bi mogli sa svojom djecom tako provoditi kvalitetno, kreativno slobodno vrijeme. Iz iskustva znam da će i jedni i drugi biti oduševljeni: kao profesorica njemačkog djeci sam jedne godine za zadaću tijekom praznika zadala da s roditeljima pripreme tortu, za koju je recept bio na njemačkom. Poslije su mi svi rekli da su u tome uživali."

Kreativne i zdrave božićne slastice

Jedna od Erikinih specijalnosti su kolači ukrašeni ticino masom - šećernom masom koja može biti u raznim bojama, a lako se oblikuje. Za nas je tako pripremila cijelu božićnu priču: soba Rudolfa, anđele, pahuljice, zvijezde, crvenu čizmicu, a na taj način raznim motivima inače ukrašava i torte. 

"Mislim da djecu trebamo oduševiti takvim kreativnim slasticama, a i u odraslima možemo na taj način probuditi dječji duh", kaže Erika.

Osim ovakvih šarenih i veselih "ukrasnih" kolača, koji su jednako ukusni kao što izgledaju, često priprema i kolače bez jaja, šećera i mlijeka. Na to ju je potaknula činjenica da je sve više djece njezinih prijatelja i rođaka alergično ili preosjetljivo na te sastojke, pa se na proslavama drže postrani dok drugi uživaju u slatkim desertima.

Također pazi da su sastojci koje koristi zdravi i prirodni, pa radi kolače s integralnim brašnom, kvalitetnim maslacem, orasima, bademima, suhim voćem, medom, raznim začinima...

Nama je otkrila svoje recepte za integralne muffine i veganske keksiće s narančom i đumbirom, a pokazala nam je i kako od jednostavnih medenjaka napraviti jedinstvene ukrase za blagdanski stol!

Čitaj dalje i isprobaj Erikine recepte za kreativne i zdrave Božićne kolače!

Muffini 'Priča o džungli'

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 75 ml suncokretovog ulja
  • 2 velike žlice meda
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 šalica nasjeckanih oraha
  • 1 šalica grožđica
  • 1 žličica soli
  • 2 šalice brašna običnog ili integralnog
  • 1/2 žličice cimeta
  • na vrh žličice muškatnog oraščića
  • po želji dodati: naribani kokosov orah ili 100 g sjeckane bijele čokolade
  • malo naribane limunove korice

Postupak:

  1. Pomiješati suhe i pomiješati mokre sastojke odvojeno i onda pomiješati zajedno, ali ne miksati.
  2. U papirnate kalupiće staviti smjesu i onda u kalupiće za muffine i peći na 160 stupnjeva cca 20 minuta. Jednu udubinu u posudi za pećenje muffina možeš ostaviti praznu pa ju napuniti vodom kako bi muffini na kraju bili vlažniji i rahliji.
  3. Prelij pečene muffine kremom od slatkog vrhnja i pospi cimetom ili ukrasi polovicom oraha.

Keksići s narančom

Sastojci:

  • 100 g integralnog brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • 50 g bijelog brašna
  • 50 g meda
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml cijeđene naranče
  • naribana kora jedne naranče
  • malo praška za pecivo
  • prstohvat đumbira
  • šaka nasjeckanih oraha
  • neveganska opcija: +50 g nasjeckane bijele čokolade

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješati obje vrste brašna, bademe i prašak za pecivo i onda dodati koricu naranče, med, ulje i soka koliko treba da se zamijesi tijesto.
  2. Napraviti valjak, umotati ga u foliju i staviti u frižider na par sati.
  3. Ispeći valjak i napraviti kuglice, svaku palcem pritisnuti (napraviti udubljenje) u sredini) i složiti na pleh na papir za pečenje.
  4. Peći 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Šareni medenjaci

Sastojci:

  • 500 g brašna od punog zrna
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 3 jaja
  • 400 g meda
  • na vršak noža mljevenog klinčića
  • 1 žličica cimeta
  • malo papra
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • na vršak noža mljevenog anisa
  • naribana korica limuna
  • sok od 1/2 limuna

Priprema:

  1. Izmiješati brašno sa sodom bikarbonom.
  2. Izmiješati mikserom 2 jaja i med dok se ne dobije čvrsta pjena.
  3. Pjenu izmiješati s brašnom, koricom limuna, uljem i 3 velike žlice vode da se dobije mekano tijesto, te staviti u hladnjak na 1 sat.
  4. Na dasci posutoj brašnom, razvaljati tijesto oko 1/2 cm debelo i u kalupima ili s nožem izraditi oblike.
  5. Staviti na malo nauljen lim. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta kad poprime laganu boju (ali ne smiju pocrniti).

Ukrašavanje božićnih keksića

Kad se medenjaci ispeku i ohlade, možeš ih ukrasiti ticino masom. To je šećerna smjesa za ukrašavanje slastica, koja se kupi gotova u osnovnoj bijeloj boji, a onda se može obojiti prehrambenim bojama.

Smjesa se izvalja valjkom pa se reže kalupima (korištenima i za rezanje medenjaka) ili nožem. Kao podlogu prilikom mješenja i oblikovanja ticino mase koristi jestivi škrob, kako se ne bi lijepila za stol.

Prije nanošenja izrezane smjese na kolač, premaži ga tankim slojem pekmeza, da se zaljepi.

Na osnovni oblik mogu se dodavati razni ukrasi - manji komadići ticino mase, oblikovani prema potrebi, zvjezdice, kuglice, srebrni prah, šljokice i drugi ukrasi za slastice, koji se mogu kupiti u većini supermarketa.

Ovako ukrašeni kolači mogu biti i ukrasi za bor ili za stol, koji će osvojiti i male i velike.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      perolaka

      može li mi tko javiti gdje se može prijaviti za radionicu male škole kuhanja za djecu???? dvije sedmogodišnjakinje, spretne, okretne i zainteresirane rado bi se priključile. lijep pozdrav ekipi

    • Default avatar -
      tanchi007

      obožavam kolače, ali ovo je nevjerovatno !!!! đumbir i naranča, definitivno moram probat ! Erika, svaka ti čast, pored svega odlučit se za ovo !!! you go girl !!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.