Hrana 15. kolovoza 2011.

Morski pužići sa sezamom

Slanci3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mirna Dejanović iz Petrinje postala je naša kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za morske pužiće, te se natječe za kuharicu ljeta. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati osvježavajuće nagrade, pošalji nam svoj zdravi i lagani ljetni recept i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta"!

Sastojci

  • 2 kg brašna
  • 2 kocke kvasca
  • 2 velike žlice šećera
  • 2 velike žlice soli
  • 1 dcl ulja
  • 1 l mlijeka
  • 2 jaja + 2 za premaz
  • 2 margarina
  • sezam, kim ili suncokretove sjemenke (prepečene)

Priprema:

  1. Kvasac, šećer, malo brašna i toplog mlijeka pomiješaj i ostavi da se kvasac digne. Izvadi margarin iz hladnjaka da se smekša.
  2. Nakon što se kvasac dignuo, dodaj 2 jaja, ostatak mlijeka, ulje, sol i dio brašna i ostavi da se još malo diže. Dodaj ostatak brašna i rukama mijesi tijesto sve dok se prestane lijepiti za površinu stola. Izreži margarin na kriške zbog lakšeg nanošenja.
  3. Podijeli smjesu na 4 dijela, svaki dio još izvaljaj posebno dok ne dobiješ cilindričan oblik.
  4. Razvaljaj tijesto u približno četverokutan oblik, premaži ga margarinom koji si još malo rastopila u ruci (gnječi ga kao da je plastelin). Preklopi trećinu tijesta na sredinu. Namaži još i preklopljeni dio margarinom. Preklopi drugu trećinu na sredinu tijesta. Okreni tijesto i opet ga razvaljaj u četverokutan oblik.
  5. Premaži ponovo s margarinom na isti način kao i prvi put. Preklopi kao i prvi put. Okreni ga, razvaljaj ponovo i potom razreži po sredini. Nareži na tanke trakice.
  6. Trakice malo razvuci rukama i sveži u pužiće (pogledaj sliku). Lim za pečenje premaži margarinom i na njega poslaži pužiće.
  7. Premaži ih jajima koje si zamutila sa žličicom soli i pospi s prepečenim sezamom i kimom. Pužiće peci dok ne porumene.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Mirna će dobiti osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.

Uz to, Mirna je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      magdalena_24

      Kakve veze ledeni vjetar ima s vjetrom??

    • Default avatar -
      bodycount2

      kakve ovaj recept ima veze sa morem????

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.