Zdravlje 07. listopada 2011.

Ublaži oticanje nogu u trudnoći

Trudnica-Otecene-Noge
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blago oticanje gležnjeva i stopala prouzročeno nakupljanjem tekućine u tkivu česta je pojava u trudnoći. Većina edema nestaje preko noći ili nakon dobrog odmora, a kako bi ublažila otečenost i nelagodu izbjegavaj duža stajanja, nosi udobnu obuću i redovito vježbaj

Odmor u ležećem položaju pomaže kod edema

Oticanje gležnjeva i stopala u određenom razdoblju trudnoće javlja se kod većine žena.  Pročitaj savjete iz knjige ''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a, i saznaj kako možeš ublažiti ovu neugodnu pojavu.

'Čini se da su mi gležnjevi i stopala otečeni, osobito za topla vremena te potkraj dana. Je li to loš znak?'

Trudnice u svakoj sezoni nose bucmaste gležnjeve i tijesne cipele, i premda to nisu osobito privlačni i ugodni modni dodaci, većinom su posve normalni.

Iako se edem - oticanje prouzročeno nakupljanjem tekućine u tkivima, u bilo kojem obliku nekoć smatrao potencijalno lošim znakom u trudnoći, liječnici danas uviđaju da je blago oticanje gležnjeva i stopala povezano s normalnim i potrebnim povećanjem količine tjelesnih tekućina u trudnoći.

Edem se u određenom razdoblju trudnoće pojavljuje kod čak 75 posto žena. Osobito je čest potkraj dana, za topla vremena ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja. Većina žena otkriva da otečenost većinom nestaje preko noći ili nakon višesatnog odmora u ležećem položaju.

Ovaj oblik edema u pravilu ne znači ništa više od manje nelagode. Da je ublažiš, izbjegavaj duža stajanja. U sjedećem položaju podigni noge ako je moguće; lezi nakratko kad god možeš, po mogućnosti na lijevi bok. Nosi udobne cipele i papuče, a izbjegavaj čarape koje te stežu na vrhu.

Pomoći će i redovito izvođenje vježbi koje ti je liječnik odobrio – poput povremenih petominutnih žustrih šetnji uredskim hodnikom.

Pij puno tekućine

Olakšanje ti mogu donijeti i čvrste elastične čarape – zajedno s (često nepoželjnom) dodatnom toplinom. Na tržištu je moguće pronaći nekoliko vrsta takvih čarapa namijenjenih trudnicama, a među njima su čarape s gaćicama (prostrane na području trbuha) te dokoljenke ili čarape koje dopiru do pola bedara (i u kojima ti neće biti vruće).

Pri kupnji veličinu biraj na temelju svoje tjelesne težine prije začeća. Čarape navuci prije no što ujutro ustaneš, dok ti noge još nisu otečene. Za topla vremena znojenje možeš ublažiti tako što ćeš na stopala nanijeti puder prije no što navučeš čarape.

Pomozi svom organizmu odstraniti otpadne tvari tako što ćeš piti najmanje osam do deset čaša (od 2,2 dl) tekućine dnevno. Iako zvuči paradoksalno, ispijanje većih količina tekućine – do četiri litre dnevno – može pomoći spriječiti suvišno nakupljanje tekućine.

Ograničavanje unosa soli u trudnoći više se ne smatra preporučljivim (iako bi žene s povišenim krvnim tlakom trebale ograničiti unos), no pretjerani se unos soli nipošto ne preporučuje jer može dovesti do većeg zadržavanja tekućine u tkivima.

Kada obavijestiti liječnika?

Ako ti oteknu dlanovi i/ili lice ili edem potraje duže od dvadeset i četiri sata, o tome bi trebala obavijestiti liječnika. Takvo oticanje može biti bezazleno, no ako je praćeno naglim povećanjem tjelesne težine, povišenjem krvnog tlaka i prisutnošću bjelančevina u urinu, moglo bi upućivati na početak preeklampsije (hipertenzije prouzročene trudnoćom).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.