Ljepota i relax 12. svibnja 2016.

Kako ublažiti svrbež vlasišta?

Kosa2
Foto: Thinkstock Svrbež vlasišta nekada je bezazlen, ali često postoji i problem koji se treba liječiti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često te svrbi vlasište ili područje iza uha? Možda patiš od seboroičnog dermatitisa - stanja koje je često nasljedno. Otkrivamo kako ga liječiti, a aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recept za pakung za kosu s eteričnim uljima

Što je seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis je kronično recidivirajuća bolest koja se javlja na seboroičnim predjelima kože. Seboroički predjeli su vlasište, lice, područje iza uha, predjeli iznad prsne kosti i između lopatica. U nastanku seboroičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje loja) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi te stres.

Mnogi smatraju da je glavni krivac za pojavu seboroičnog dermatitisa kvasnica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i nasljeđe, tako u istoj obitelji više članova ima isti problem.

Stanje se pogoršava nošenjem pokrivala za glavu

Stanje se obično pogoršava na jesen i u zimi, a poboljšava se boravkom na moru. Ipak, tijekom ljetnih mjeseci kosa pod utjecajem sunčevih zraka i morske vode može biti izrazito suha, pa je dobro upotrebljavati umirujuće šampone za suhu kosu. Nošenje pokrivala za glavu kao i primjena gelova i različitih agresivnih preparata za kosu može pogoršati stanje.

Seboroični dermatitis na vlasištu se očituje pojavom žarko crvenih žarišta prekrivenih žučkasto bijelim naslagama. Ponekad ta žarišta mogu biti pojedinačna, a ponekad mogu zahvaćati gotovo čitavo vlasište, širiti se prema čelu, a ponekad je često teško razlikovati seboroični dermatitis od psorijaze vlasišta. Na licu se očituje pojavom crvenila i ljuštenja kože, na obrvama i uz rub nosa, te na bradi. Često su promjene praćene svrbežom. Ako želiš ublažiti svrbež vlasišta, a imaš normalnu ili masnu kosu, preporuka je ovaj šampon koji smiruje svrbež unutar 48 sati.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i mikološkom obradom Terapija seboroičkog dermatitisa je dugotrajna. U hrani treba izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, masti i jako začinjenu hranu. 

Korištenje kortikosteroidnih preparata ne preporučuje se duže vrijeme

Koriste se gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona, i naravno antimikotika od kojih najčešće ketokonazol. Ako želiš umiriti vlasište, a ne želiš koristiti šampone sa sulfatima, ovaj šampon je dobar izbor.

Učestalost pranja kose ovisi o izraženosti promjena te vrsti šampona koja se koristi, a obično je to 2 puta tjedno. Korištenje kortikosteroidnih preparata ne preporučuje se zbog brojnih nuspojava. Liječenje je individualno, ali obzirom da se radi o kronično recidivirajućoj bolesti, nakon izlječenja bolest se ponovno javlja, da li nakon par tjedana, mjeseci ili godina, to je sve individualnog karaktera. Nekad se simptomi povuku nakon 2-3 dana, a nekad treba i nekoliko tjedana.

Ako tražiš proizvod koji je namijenjen i muškarcima i ženama koji pate od svrbeža vlasišta, predlažemo ovaj šampon.

Ako želiš online dijagnostiku svoje kose i mišljenje stručnjaka, klikni i ispuni upitnik.

Recept

Petra Brzović, voditeljica Aromateke, hrvatskog proizvođača prirodnih aromaterapeutskih proizvoda, dala nam je recept za pakung s eteričnim uljima koji ublažava probleme s vlasištem.

Može se napraviti pakung s nekim od sljedećih baznih ulja - gospina trava ili noćurak u koje treba dodati neka od sljedećih eteričnih ulja.

Na 30 ml baznog ulja dodaje se 5 kapi eteričnih ulja:

  • paculija
  • cedra
  • geranija
  • vetivera
  • ylang ylanga

Pakung se nanese na kosu, utrlja u vlasište, ostavi da djeluje pola sata, sat pa se ispere, a kosa opere blagim šamponom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Sanjastancin

      "aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recept za pakung za kosu s eteričnim uljima" - a gdje je recept?

    • Default avatar -
      deea

      pozdrav, i ja ga koristim stvarno pomaže u Zagrebu ga ima u privatnim ljekarnama košta cc100kn!

    • Avatar SjenkicaOs
      SjenkicaOs

      Pallina, znaš li možda gdje ima za kupiti taj šampon? Pretpostavljam u ljekarnama? Hvala na informaciji!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.