Dijeta 12. listopada 2011.

Kako se slažu slatko i dijeta?

Cokolada-Slatko
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Jelena pazi na prehranu, no problem joj stvaraju slatke namirnice kojima ne može odoljeti. Jelena se nekoliko dana hrani zdravo, no uvijek iznova poklekne i najede se slatkoga. Nutricionistica Darija Vranešić Bender savjetuje kako izbjeći napade prejedanja te kojim zdravim namirnicama možeš zadovoljiti želju za slasticama

'Imam problem vezan uz prehranu. Naime, izbjegavam slatko u širokom luku, dva do tri dana izdržim bez deserta, a nakon toga se prežderem za sve dane koje nisam jela. Pomozite mi savjetom ili predložite prehranu kojom mogu izbjeći ovakav obrazac ponašanja'.

Mišljenje nutricionista

Izrazita želja za određenom hranom je vrlo česta pojava kod odraslih i jedan od razloga zbog kojih dijete za mršavljenje završe neuspjehom. Iako se smatralo kako restrikcija unosa hrane za kojom se žudi samo povećava želju za njom, nekoliko studija je pokazalo upravo suprotno.

Smanjenje ukupnog kalorijskog unosa te odricanje od zabranjene hrane tijekom mršavljenja osim što pomaže smanjiti kilograme, postupno dovodi do smanjenja jake želje za izrazito masnom, slatkom ili slanom hranom. Također, želju za visokokaloričnom hranom pomoći će smanjiti i održavanje glukoze u krvi konstantnom. Glukoza u krvi neće jako oscilirati ukoliko se konzumiraju namirnice niskog glikemijskog indeksa i ako se uvede navika čestih malih obroka.

Stoga, pokušaj isplanirati prehranu tako da imaš tri glavna i dva međuobroka dnevno. Neka ti prehrana obiluje integralnim žitaricama i voćem i povrćem koji sadrže prehrambena vlakna i koji razgradnjom polako otpuštaju glukozu u krvotok. Svakodnevno si možeš priuštiti neku slasticu, kao što je sušeno voće, mliječni ili voćni sladoled, mliječni desert ili par integralnih keksića, međutim, količine trebaju biti ograničene.

Jo-jo efekt dijete

Valja imati na umu kako vrlo niskokalorijske dijete i dijete koje sugeriraju izbacivanje osnovnih skupina nutrijenata (masti, proteina ili ugljikohidrata) nisu preporučljive. Takve dijete dovode do začaranog kruga ili jo-jo efekta dijete koji je poznat mnogima koji bezuspješno pokušavaju izgubiti suvišne kilograme.

Znanstveno je dokazano da takav začarani krug rezultira smanjenjem bazalnog metabolizma (energije koja je potrebna za odvijanje osnovnih fizioloških procesa u organizmu), odnosno laički rečeno: usporavanjem metabolizma. Također, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udjela masnog tkiva na račun mišićne mase.

Hrana kao utjeha

Očito je da hranu koristiš kao utjehu ili kompenzaciju za neke druge probleme, potrebe ili jednostavno u situacijama kada ti je dosadno. To trebaš osvijestiti i usmjeriti energiju na druge aktivnosti.

Primjerice, umjesto prejedanja kreni na vožnju biciklom ili se bavi nekom slobodnom aktivnošću - meditiraj, pleši, pjevaj.

Drži se propisanog dnevnog jelovnika koji možeš pronaći na Zdravoj Kravi i nakon nekoliko tjedana takav će ti uravnotežen način prehrane postati navikom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mirabel

      *kilogram

    • Default avatar -
      mirabel

      karmela, da li ste isprobano uspjeli skinuti koji koligram, ja sam kupila tu knjigu i planiram se po njoj hraniti

    • Default avatar -
      Karmela_

      Savjetujem čitateljici da proba inzulinsku dijetu, pogotovu onu uz pomoć knjige Hormonska formula jer po tome jedeš slatko i mršaviš, svaki dan počinje ugljikohidratima,a završava proteinima.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.