Zdravlje 04. siječnja 2012.

Energetske injekcije protiv umora

Zijevati-Umor1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umoran si od napornih dnevnih aktivnosti, tijekom radnog dana samo sanjariš o krevetu pa mnoge stvari ostavljaš neobavljene? Razveselit će te podatak da ima mnogo jednostavnih i prirodnih metoda koje možeš poduzeti da povisiš razinu energije u kritičnom trenutku. I ne samo kad zagusti, već za cijeli dan

Počni tako da ujutro razgrneš zavjese i širom otvorene oči usmjeriš prema dnevnom svjetlu. Izlaganjem očiju svjetlu zaustavljaš proizvodnju melatonina, hormona koji izaziva pospanost i čije lučenje počinje s mrakom. Ako se budiš u mračnoj prostoriji žlijezda epifiza bi ti mogla nastaviti lučiti melatonin, misleći da je još noć. Razuvjeri je svjetlom.

Za doručak smaži bananu. Ovaj plod je izvor brze energije, koja ostaje povišena najmanje dva sata nakon jela. Taj učinak potječe od mnogih sastojaka, pogotovo od kalija, minerala koji potiče rad mišića i moždanih stanica. Ako nisi na dijeti, smiješ pojesti i više banana dnevno, same ili u sklopu mueslija ili energetskih pločica.

Pokreni mozak oraščićima!

Tijekom dana često grickaj bademe, lješnjake, orahe i indijske oraščiće. Njihove kiseline, iz skupine višestruko nezasićenih, potiču predčeonu moždanu koru u kojoj su smještene intelektualne funkcije. Oraščiće i sušeno voće pogodno je jesti u više navrata dnevno jer svojim vlaknastim sadržajem ublažavaju glad, a složenim ugljikohidratima ubrizgavaju dugotrajnu dozu energije.

Metvica ili menta je namirnica koja brzo i neškodljivo ublažava stres. A ako je metvica sastojak žvakaće gume (obično pod nazivom pepermint), postaje i sredstvo za dizanje energije. Žvakanje gume s metvicom jača pažnju i koncentraciju u roku od tri do pet minuta tako što pokreće mišiće u glavi koji su povezani s neuronima zaduženim za budnost.

Nakupljanju umora u rano popodne doskoči istezanjem. Istraživanja su pokazala da već i takav mali napor diže energiju na bar sat vremena tako što ubrzava puls i pospješuje apsorpciju kisika. Uz istezanje, izvedi nekoliko okreta glavom te podigni i spusti ramena nekoliko puta. To pomaže cirkulaciji.

Održi stroj u pogonu

Kretanje i inače pomaže protiv umora, ali u malim dozama. Obaviš li par fizičkih poslova u kući ili uredu, organizam će ti ostati u pogonu umjesto da se uspava. Neaktivnost proizvodi umrtvljujući učinak koji nalikuje na iscrpljenost: bilo da dugo ležiš ili sjediš, imat ćeš manje svježine nego ako se kroz dan višekratno lagano napregneš. A ako su ti napori povezani s čišćenjem i spremanjem doma, njegov lijep i uredan izgled dodatno će ti podići elan i moral.

Iznenađenje dolazi na koncu: prije spavanja očetkaj kosu ili izmasiraj tjeme jer te aktivnosti stimuliraju živce u tjemenu i opuštaju napete mišiće glave. To prepolovljava stres i priprema te za krepki san nakon kojega slijedi dan ispunjeniji energijom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.