Fitness 04. lipnja 2013.

Shakirine metode za ravan trbuh

Shakira-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko ne prati estradni tisak, iz Shakirine pojave ne bi mogao zaključiti da je u siječnju prvi put postala majka. Shakira je visoka 157 cm, tako da bi na njoj svaki kilogram viška bio i te kako vidljiv. Da bi izgledala jednako dobro kao i prije trudnoće predano vježba uz pomoć svoje trenerice Anne Kaiser. Trbušni ples je njen zaštitni znak, a kako on utječe na tijelo objašnjava Zuzana Uhlirova

Shakira je u vezi s nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom, a 22. siječnja rodio im se sin Milan. Shakira i njen partner  Pique rođeni su 2. veljače, samo što je Shakira deset godina starija.

Četiri do pet treninga tjedno

'Shakira je dolazila na treninge četiri do pet puta tjedno. Treninzi su uključivali kombinaciju vježbi za krvožilni sustav, snagu i fleksibilnost, a važan je dio bio i ples', rekla je Anne Kaiser, trenerica slavnih. Ples nije samo zabavan, već može biti i vrlo naporna i stoga djelotvorna opcija za kardio-vježbe. Plesna je rutina uključivala mnogo trbušnog plesa, što joj pomaže zadržati one krasne trbušne mišiće. U kombinaciji s programom vježbi snage i fleksibilnosti, Shakira je dobila zaokružen trening, koji joj je dao fenomenalne rezultate. 

Anne Kaiser otkrila je i da je Shakira radila s utezima: 'Dizale smo težine prikladne za poslijeporođajno razdoblje. Važno je postepeno pojačavati intenzitet treninga i izbjegavati forsiranje. Porod i briga oko djeteta iscrpljuju pa treba čekati da se snaga i izdržljivost poprave.' Prethodnih je godina 36-godišnja Shakira vježbala s drugom trenericom Tracy Anderson. I prije trudnoće, ples joj je bio u žarištu zanimanja.

Ples na prvom mjestu

'Moj se program fitnessa temelji na višesatnom dnevnom plesanju. Mnogi podcijenjuju ples kao sport i kao djelotvornu vježbu, ali ako provodiš puno vremena plešući, sigurno ćeš potrošiti mnogo kalorija i izgubiti kilograme', opisala je Shakira svoju ljubav prema plesu. Razumljivo, teško je izgledati kao Shakira samo uz pomoć vježbanja. Potrebna je i zdrava ishrana s raznolikim namirnicama, među kojima su nužne krte bjelančevine i široka paleta voća i povrća.

'Želiš li biti vitka i imati dobro tijelo? Moraš vježbati svaki dan i odreći se izvjesnih jela. Ne možeš postići ništa bez bar malo žrtvovanja', priznala je u jednom intervjuu Shakira. Prema izvještajima španjolskih i američkih medija, Shakira jede pet do šest malih obroka dnevno, što održava metabolizam aktivnim i suzbija nalete gladi. Izbjegava rafinirani šećer i kofein, koji djeluju kao brzi dizači, ali i izazivaju apstinencijsku krizu odmah nakon metabolizacije. Razumije se i da brza pržena hrana ne dolazi u obzir, kao ni cigarete

Shakirin dijetni jelovnik

  • Tipičan Shakirin doručak uključuje režanj dinje ili ananasa sa sokom od grejpa ili naranče; tost od cjelovitih žitarica s niskomasnim sirom; kava bez kofeina ili čaj s malo nemasnog mlijeka.
  • Za ručak joj serviraju krti biftek na žaru, špagete s povrćem i salatu od rajčica ili kuhanog špinata.
  • Za večeru jede povrtnu juhu, leću s brokulom ili rajčicom, dva režnja kruha od cjelovitih žitarica, voćnu salatu, jabuku ili breskvu.
  • Za međuobroke prije ručka i prije večere jede voće (jabuku, breskvu ili dva kivija) s nemasnim jogurtom, sok od rajčice i  tost od integralnih žitarica s niskomasnim sirom.

Utjecaj trbušnog plesa na tijelo

Kako trbušni ples kao Shakirin zaštitni znak utječe na tijelo objasnila je Zuzana Uhlirova, učiteljica trbušnog plesa koja živi i radi u Zagrebu: 'Dobrobiti trbušnog plesa nisu samo fizičke, već i mentalne. Plesanje osigurava dobru kardio-vaskularnu vježbu, istovremeno razvija i fleksibilnost i snagu, fokusirajući se na torzo ili "mišiće trupa", iako djeluje i na snagu mišića nogu i ruku. Mnogi stilovi trbušnog plesa naglašavaju mišićne "izolacije", odnosno sposobnost neovisnog gibanja pojedinih mišića ili mišićnih skupina. Trbušni ples prikladan je za sve godine i tipove tijela jer može biti onoliko fizički zahtjevan koliko sama odabereš.

Ojačavajući posturalne mišiće (koji održavaju uspravan stav tijela) te razgibavajući zglobove na prirodan i nenasilan način, ovaj ples djeluje na uspravno držanje, ali i može olakšati bolove u kralješnici, zglobovima ili drugim dijelovima koštano-mišićnog sustava. Također može doprinijeti regulaciji tjelesne težine, bilo u smislu mršavljenja ili debljanja, jer osim što može sagoriti i do 300 kalorija u sat vremena, mišićna aktivnost sudjeluje i u metabolizmu šećera, masti i bjelančevina, a poznato je i da potiče izlučivanje endogenih endorfina, tzv.˝hormona sreće˝ u mozgu.

Mnoge žene navode pozitivna iskustva s regulacijom menstruacijskog ciklusa i PMS-a, budući da nježni pokreti trbušnog plesa kao što su krugovi, figure osmica ili undulacije mogu olakšati kongestiju u zdjeličnom području, istovremeno poboljšavajući cirkulaciju u organima te regije. Povezano s tim, trbušni ples je odličan način pripreme za rađanje jer ojačava mišiće koji sudjeluju u samom procesu rađanja, ali i okolna tkiva koja će tijekom samog čina također trpjeti velika opterećenja, dok će u postnatalno doba pomoći u vraćanju tonusa abdominalnih mišića. Pored toga, naglasak na mišićnoj aktivnosti abdomena tijekom vježbanja ima blagotvoran učinak i u regulaciji probave, ublažavajući tegobe s nadutošću, opstipacijom ili iritabilnošću crijeva.'

Ako ne znaš kako se riješiti kilograma razmisli o ovoj dijeti, a na portalu Budi. IN-u pročitaj kako Shakira izgleda u kožnom izdanju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Draga ninocka81, ne znamo koliko kalorija ima Shakirin dnevni jelovnik jer on ovisi od osobe do osobe, od kilaže, godina, spola i dnevne potrošnje kalorija. Pozdrav od Zdrave Krave

    • Default avatar -
      ninocka81

      Koliko onda Shakirin dnevni jelovnik ima kalorija?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.