Dijeta 12. kolovoza 2014.

8 namirnica za detoks i mršavljenje

Detox468
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svježe sezonsko voće i povrće najbolje su namirnice za ljetnu detoksikaciju i mršavljenje. Za čišćenje organizma osobito su pogodne namirnice poput krastavaca, lubenice i dinje jer obiluju vodom koja će potaknuti eliminaciju toksina iz organizma. Donosim ti popis od 7 ljetnih detoks namirnica kojima ćeš očistiti tijelo i izgubiti suvišne kilograme

Ljetne namirnice bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima koji pružaju kvalitetan oblik detoksikacije organizma. Uključi u prehranu dolje navedene namirnice i one će ti pomoći da odstraniš toksine iz organizma i izgubiš nekoliko suvišnih kilograma.

Ljetne detoks namirnice:

  • Krastavac
    Svježi krastavac, čija je kalorijska vrijednost neznatna, jedan je od najboljih osvježavajućih, ljetnih zalogaja. Jedna šalica krastavca sadržava samo 14 kalorija pa je i odličan izbor za zdravo mršavljenje. Pomaže u reguliranju protoka urina i eliminaciji mokraćne kiseline. Povećava vodeni i vlaknasti sadržaj, a ujedno snižava tjelesnu temperaturu i ublažava upale. Hrskav je, osvježavajuć i hranjiv, a lako ga je pripremiti. Bogat hranjivim tvarima, s malo kalorija i vrlo zasitan, krastavac je idealna namirnica koju se preporučuje uvrstiti u ljetni jelovnik. Visok udio vode čini ga prirodnim sredstvom za hidrataciju nužnom za sjajnu kožu.
    Znaš li da je krastavac jedna od najzdravijih namirnica svijeta?
  • Rajčica
    Najbolja je u kasnim ljetnim mjesecima. Sadrži puno vode, čime sprečava glad koja nastaje kao posljedica dehidracije. Bogata je kalijem, čime donosi ravnotežu slanoj prehrani. Kalij može pomoći i u svladavanju nadutosti.
    Rajčica čuva zdravlje prostate.
  • Maline
    Ljeti su zrele, sočne i cjenovno pristupačne. Odlikuju se moćnom kombinacijom neodoljivog okusa, vlakana i vode. Mnogim su ljudima na prvom mjestu omiljenih voća. Maline su izvanredan izvor vitamina i prehrambenih vlakana te obiluju fitokemikalijama snažnog antioksidativnog djelovanja. Jedna šalica malina, u svega 70 kilokalorija, osigurava 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Kombinacija prisutnih vitamina B skupine, minerala, prehrambenih vlakana te činjenica da imaju nizak glikemijski indeks zbog čega imaju povoljan utjecaj na razinu glukoze u krvi, čini maline dobrodošlima u prehrani dijabetičara.
    Malinama poboljšaj vid i pamćenje.
  • Lubenice i dinje
    Devet desetina njihova sastava je voda, što ih čini idealnima za ljeto. Sprečavaju dehidraciju, pospješuju izmjenu tvari i opskrbljuju te prirodnim šećerom bez rizika od debljanja. Lubenica posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama (u 100g sadrži tek 30 kcal), a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena. Bogatstvo dinje vlaknima pomaže u regulaciji probave. Velike količine izgubljene tekućine tijekom ljeta umjesto ispijanja sokova, vode i čajeva možeš nadoknaditi tako što pojedeš dinju. Sadržaj vitamina C i beta-karotena, koji su snažni antioksidansi, pomaže zdravlju kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima.
    Donosim ti primjer jelovnika za brzu ljetnu dijetu lubenicom.
  • Limun
    Bogat je vitaminom C, potiče lučenje enzima i ubrzava eliminaciju otpadnih tvari. Ispijanjem čaše svježe limunade svakog jutra natašte neutralizirat ćeš kiselost u organizmu jer je limun alkalizirajuća namirnica pa podiže pH vrijednost. Limunom možeš očistiti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vratiti vitalnost i podići razinu energije. Energetska vrijednost 100 grama limuna iznosi 26 kcal, sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C, no treba ga popiti svježe iscijeđenog jer na zraku brzo oksidira. Provođenje limun dijete donosi vrlo brz gubitak kilograma.
  • Crveni luk
    Luk rashlađuje i pomaže u lakšem podnošenju ljetnih vrućina. Ima visok udio kvercetina, snažna antioksidansa te veliku količinu ljekovitih sumpornih spojeva. Sadrži i ljekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica dobar je izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C.
    Crveni luk smanjuje povišenu razinu kolesterola.
  • Ljute papričice
    Sadrže obilje vitamina C i vitamina B skupine te beta karoten. Ovo ljuto povrće doprinosi mršavljenju, za što zasluga pripada sastojku kapsaicinu. Liječnici su uočili da ljuta hrana smanjuje glad i da ljudi manje jedu ako su prethodno konzumirali nešto ljuto.
    Male papričica - bogatstvo vitamina.

Komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać, mag. nutr.

Zahvaljujući obilju blagotvornih tvari, osobito vitamina C i kalija, upakiranih u nisku kalorijsku vrijednost, povrće i voće čine temelj kvalitetne detoksikacije. Za detoksikaciju su osobito pogodne ljetne namirnice poput krastavaca, lubenice i dinje jer obiluju vodom koja će potaknuti eliminaciju toksina iz organizma. Za uspješnu detoksikaciju, voće možeš unositi izvorno ili u obliku sokova, a povrće u obliku maštovitih salata, ali i juha. Tako će primjerice juha od rajčica osim u detoksikaciji, poslužiti i kao odličan izvor antioksidansa likopena. Sadržajem antioksidansa se ističe i bobičasto voće poput malina. Važnost antioksidansa u procesu detoksikacije organizma je neosporna. Ove vrijedne tvari, naime, uspješno neutraliziraju aktivnost štetnih slobodnih radikala i samim time štite organizam od toksina.

Doznaj više o zelenoj detoksikacijskoj dijeti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.