Ljepota i relax 30. listopada 2014.

Kiseline protiv akni i pigmentacija

Limunu_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se želiš riješiti ožiljaka od akni, hiperpigmentacijskih mrlja i sitnih bora, a ne želiš se izložiti agresivnijim tretmanima poput kemijskog pilinga ili lasera, tretmani blagim kiselinama koji se rade u kozmetičkim salonima ili se nalaze u kremama za kućnu upotrebu mogli bi ti pomoći. Retinoična, voćna, beta hidroksilna, hijaluronska ili azelaična kiselina, pročitaj koja im je namjena

Iako ne zvuči dobro kad se kad se kaže - kiseline za kožu - one se prema istraživanjima i mišljenju dermatologa smatraju jednim od najvećih otkrića u njezi kože 20. stoljeća. Međutim, teško da se može reći da je upotreba kiselina u njezi kože novovjeki izum jer su žene po koži trljale limun i tako izbljeđivale mrlje po licu i rukama, a Rimljanke su za njegu kože koristile talog koji bi ostao nakon vrenja vina.

Učinkovitost i način primjene

Učinkovitost kiselina ovisi o njihovu sastavu, koncentraciji, pH vrijednosti proizvoda, kao i o pravilnoj i stručnoj uporabi. Tretmani kiselinama u kozmetičkim salonima rade se u kurama od po pet tretmana, a izvode se po jedna svaki tjedan. "Danas možemo sa sigurnošću tvrditi da kiseline pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica epiderme, stimuliraju obnavljanje kože, povećavaju jednakomjernu vlažnost kože te joj vraćaju mladenačku svježinu, otklanjaju male i smanjuju duboke bore, čiste i smanjuju raširene pore, polako ali sigurno otklanjanju pigmentne madeže, otklanjaju sve vrste seboreje (akne, komedoni) bez neželjenih posljedica.", objasnila je Dina Dražić, kozmetičarka iz Beauty centra Midi. Izgled kože nakon jedne kure kiselinama znatno je poboljšan, koža je blistava i zategnuta, vraća joj se prirodna ružičasta boja, ožiljci od akni i druge mrlje su bljeđi i manje vidljivi, a cijelo lice odiše svježinom.

Dobri rezultati postižu se i upotrebom krema s kiselinama, o kojima je Dina Dražić rekla: "Kreme s kiselinama odlične su u borbi protiv bora, pigmentacijskih mrlja, raznih problema i oštećenja na koži, ali treba paziti koje se kreme koriste i jesi li odabrala pravu za svoju kožu. U kombinaciji s tretmanima kiselinama treba unaprijed obavijestiti svoju kozmetičarku ili dermatologa koju kremu koristiš i u kojim količinama, da ne bi kožu bezrazložno opteretila i napravila suprotan učinak."

Tijek tretmana

  • Koža se očisti od šminke i dodatno odmasti specijalnim pre-peel preparatom
  • Kozmetičar kiseline na lice nanosi vrlo preciznim pokretima
  • Tijekom djelovanja kiselina potreban je nadzor stručne osobe radi praćenja reakcije kože i eventualne pojave iritacije
  • Nakon tri do 10 minuta (ovisno o koncentraciji i specifikaciji određenog proizvođača) kiselina se neutralizira posebnim, za to određenim preparatom i dobro ispere vodom
  • Potom se na kožu nanosi hidratantna maska koja osigurava dovoljno vlage mladim stanicama kože i štiti je
  • Tretman završava nanošenjem hranjive kreme

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) protiv proširenih pora

"Alfa hidroksilne kiseline koriste se za  najčešće probleme kože  poput akni, proširenih ili začepljenih pora, rozaceje, stare i suhe koža. Nakon tretmana koža je glatkija, zdravija i mekša", objasnila je Dina Dražić. AHA kiseline popularno se nazivaju i voćnim kiselinama iako to nije ispravna formulacija, naime najpoznatije AHA kiseline su: glikolna - dobiva se od šećerne trske,malična - od jabuka, citrična - od citrusnog voća, mliječna - od kiselog mlijeka. Pogodne su za gotovo sve tipove kože.

Retinoična kiselina protiv bora

Dina Dražić objasnila je da je Retinoična kiselina jedan od najučinkovitijih sastojaka anti-age proizvoda za kožu: "Retinoična kiselina je aktivni oblik vitamina A u koži i jedan od najučinkovitijih sastojaka anti-age proizvoda za kožu  zašto osim na površinski djeluje i na srednji sloj kože. Djeluje na fine bore, staračke pjege i oštećenja na koži uzrokovana izlaganjem suncu. Rezultati su vidljivi i do godinu dana, a poslije toga kožu samo treba priviknuti na jače formule."

Salicilna kiselina protiv akni

"Salicilna, beta hidroksilna kiselina (BHA) pomaže uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore te djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Te je karakteristike čine idealnim sastojkom za njegu masne kože, kao i one sklone aknama Salicilna kiselina derivat je aspirina te je zato osobe alergične na aspirin ne bi smjele koristiti. Trudnice trebaju pripaziti da koncentracija salicilne kiseline u preparatu ne bude viša od 1 posto, a osobama s rozaceom ovaj tretman može čak i pogoršati stanje kože stoga bi se svakako trebale posavjetovati s dermatologom", objasnila je Dina Dražić.

Hijaluronska kiselina vraća volumen koži

Hijaluronska kiselina učinkovita je kada koži treba vratiti izgubljenu vlagu, minerale i kisik. "Starenjem stanice kože gube sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću i nastaju bore. Hijaluronska kiselina koristi se u estetskim tretmanima za brisanje bora, povećanje usana i oblikovanje lica. Molekule hijalurona djeluju poput spužve, vežu na sebe vodu te tako povećavaju volumen kože i vraćaju joj vlagu u dubinske slojeve epiderme. Ona je neškodljiva i prirodna i osim što se njom popunjavaju bore ona potiče stvaranje novog kolagena i elastina. Ovisno o dubini bore, mjestu na kojem se bora nalazi koristi se hijaluronska kiselina različite gustoće. Ovo nije trajan učinak već njezin učinak traje od devet mjeseci do godinu dana kada bi se tretman trebao ponoviti. Tretman je idealan su za suhu i osjetljivu kožu", naglasila je Dina Dražić.

Azelaična kiselina za ublažavanje pigmentacijskih mrlja

Dina Dražić kaže da se u tretmanima uklanjanja pigmentacijskih mrlja koristi i azelaična kiselina te da se taj preparat uglavnom  primjenjuju kroz nekoliko mjeseci, a djeluje tako da smanjuje ili sprečava sintezu melanina.

Nakon tretmana važno je izbjegavati sunce

Za vrijeme uporabe preparata i provođenja tretmana treba izbjegavati izlaganje suncu jer je povećana fotosenzibilnost (osjetljivost na sunce) kože. Ako se koriste preparati s UV filtrima, ne treba  prekidati njegovo korištenje.

Pročitaj kako se možeš riješiti ožiljaka u jednom tretmanu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.