Hrana 22. listopada 2015.

Zašto ne trebaš bacati koru od banane?

Ban-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da ne bi trebala bacati koru od banane? Ona sadrži brojne dobre i korisne sastojke koji mogu pomoći kod mršavljenja, potaknuti bolje raspoloženje i sniziti razinu kolesterola. Doznaj kako da koru od banane uključiš u svoju prehranu i kako da odabereš onu s najviše nutrijenata

Bogatstvo nutrijenata

Kora banane pravo je bogatstvo nutrijenata, sadrži vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij i magnezij. Ovi vitamini i minerali mogu pomoći kod mršavljenja, potaknuti bolje raspoloženje, sniziti razinu kolesterola, ojačati imunološki sustav i još mnogo toga. Kora banane sadrži i visok udio luteina koji štiti noćni vid te triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je često propisana za liječenje problema sa spavanjem.

Zašto smo do sada bacali koru?

Iako je kora banane prepuna nutrijenata, znanstvenici još nisu dokazali da ljudsko tijelo može apsorbirati sve njezine dobrobiti. Ako si dovoljno znatiželjna i želiš isprobati dodati koru od banane u svoju prehranu najbolje je da je dodaš u jutarnji smoothie. Nemoj koristiti cijelu koru jer je gorkog okusa. Također, pobrini se da koristiš organsku bananu i opereš dobro koru prije konzumacije. 

Kora od banane može ublažiti opekline

"Kora banane se tradicionalno koristi kao pomoć u zacjeljivanju rana, osobito rana od opeklina. Nutritivno, otkriveno je da kora banane obiluje vlaknima te antioksidansima, većinom iz skupine karotenoida i fenola. Upravo zahvaljujući sadržaju antioksidansa kora banane je, među ostalim, pronašla primjenu kao sirovina za proizvodnju antioksidativnih dodataka prehrani ili pak brašna koje bi se moglo koristiti u prehrambenoj industriji. Ipak, ozbiljnih studija o upotrebi kore banane u svakodnevnoj prehrani nema. Tako primjerice ne znamo kako organizam reagira na koru banane u različitim stadijima zrelosti, niti smo upoznati kolika je mikrobiološka sigurnost te kore," rekla je mag. nutr. Sandra Krstev Barać, 

Ako želiš smršavjeti razmotri našu banana dijetu.

Saznaj koji su još dijelovi voća i povrća iskoristivi za prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.