Hrana 04. veljače 2016.

Jedi ove namirnice za bolju cirkulaciju!

Medo-Hladnoca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Sve dok je cirkulacijski mrežni sustav uravnotežen, cijeli organizam funkcionira u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće

Problemi s cirkulacijom uvijek su neugodni i otežavaju kvalitetu života, no zima je razdoblje kada oni posebno izlaze na vidjelo. Hladni dani osobito potenciraju simptome jer se zbog smanjenog protoka krvi u perifernoj cirkulaciji javljaju tegobe poput hladnoće, ali i trnaca i grčeva u rukama i nogama. Osim što su ove tegobe neugodne, u izrazito hladnim periodima mogu biti i poprilično bolne. Kako bi prevenirala ove tegobe, preporučujemo ti konzumaciju sljedećih namirnica!

Češnjak grije organizam

Ako bi trebalo izdvojiti jednu namirnicu koju bi svi s problemom loše cirkulacije trebali konzumirati, onda je to češnjak! Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu ''lošeg'' kolesterola i povisuju razinu ''dobrog'' kolesterola. Također, češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva. Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen, stoga daj mašti oduška i svakodnevno posegni za ovom ljekovitom namirnicom. 

Zima je pravo vrijeme da posegneš za cijelim nizom začina koji ne samo da poboljšavaju cirkulaciju, već i griju organizam, svojstvo koje je itekako poželjno u hladnim danima. Sigurno si svjedočila osjećaju zagrijavanja tijela kada jelu dodaš papar ili chilli, no slično vrijedi i za druge (možda manje poznate začine) poput cimeta ili đumbira. Ovi aromatični začini potiču cirkulaciju, a za instant zagrijavanje najbolje je tople napitke primjerice čaj ili vruću čokoladu oplemeniti cimetom i đumbirom.

Saznaj više o drugoj strani čudotvornog češnjaka!

Ginkgo biloba kao prvak cirkulacije

Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su znanstvenu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak. Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima. Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.

Čaša crnog vina ili malo ruma

Čaša crnog vina može učiniti čuda za tvoju cirkulaciju ili pak pokoja kap ruma u omiljenom čaju. No, nikako ne valja pretjerivati s unosom alkohola jer u većoj količini proširuje krvne žile što dovodi do brzog hlađenja organizma, a samim time i pogoršavanja simptoma loše cirkulacije.

Klikni na alkometar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      GetReal

      Ispričavam se na spamanju, ali treba nam dosta ispitanika za anketu, pa tko ima volje neka ju ispuni. Hvala! :) https://docs.google.com/forms/d/1wGF-sXSP14W9UlqQxSJx8o6yWsnRfteynDZ13UqCurg/viewform

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.