Hrana 11. ožujka 2016.

Zašto je šparoga kraljevska namirnica?

Šparoga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je cijena šparoge na našem tržištu visoka, ona je jedno je od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Stoga bi trebala, s vremena na vrijeme, organizmu podariti ovu ''kraljevsku namirnica''. Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, što je čini idealnom namirnicom za sve one koji se žele zdravo hraniti

Idealna u prehrani trudnica

Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”. Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i  antioksidansa glutatina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno  preporučuju i u prehrani trudnica.

Kako pripremiti šparoge

Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova. Ako je želiš skuhati, najprije odreži drvenasti, nejestivi dio šparoge, a zatim donju polovicu oguli nožićem i kuhajte desetak minuta u kipućoj slanoj vodi. Tako je možeš poslužiti s maslacem, maslinovim uljem ili umacima. Šparoge također mogu biti delikatesni dodatak juhama, salatama, kao nadjev za tijesta i palačinke, prilog jelima od jaja, ribe, morskih plodova i mesa.

Isprobaj recept za šparoge s tjesteninom i tunom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.