Dijeta Dijetni savjeti 12. prosinca 2016.

Dijete s jo-jo učinkom opasne i za žene normalne težine!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženama čija tjelesna masa varira više od 4,5 kg u razdoblju od 10 godina, a nisu pretile, imaju povišen rizik od bolesti srca. Naime, novo je istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od 160 tisuća žena u menopauzi, otkrilo kako bilo mršavljenje ili debljanje veće od 4,5 kg podiže rizik od smrtnosti od bolesti srca za oko 66%.

Zanimljivo je kako povišen rizik kod promjena u težini nije primjećen i kod osoba koje su pretile, već samo kod žena čija je tjelesna masa normalna no imaju epizode debljanja nakon kojih provode restriktivne dijete i naglo mršave.

Naglo mršavljenje ili debljanje može povećati stupanj upale

Znanstvenici ne znaju kako su točno oscilacije u težini povezane s bolestima srca i krvnih žila, međutim, smatraju kako je moguće da naglo debljanje i mršavljenje može povećati stupanj upale u organizmu koja se povezuje s bolestima srca.

Zašto Mariah Carey jede losos?

Znanstvenici su također napomenuli kako što je veća promjena u težini, viši je i rizik od bolesti srca. S druge strane, stalno i ravnomjerno mršavljenje ili debljanje nije povezano s povišenim rizikom od smrtnosti uslijed bolesti srca.

Vaga-Ljutnja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne više od kilogram tjedno

Znanstvenici su zaključili kako je za zdravlje srca bolje zadržati stabilnu težinu, a mršavljenje ili debljanje u kratkom vremenskom razdoblju ima štetan učinak. Osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile svakako se savjetuje da izgube višak kilograma, jer pozitivan učinak gubitka viška kilograma nadilazi potencijalne štetne posljedice mršavljenja. No da bi pretile osobe smanjile svoj rizik od dijabetesa i bolesti srca moraju mršavjeti umjerenim tempom, ne više od 1 kg tjedno uz uravnoteženu prehranu. 

Izračunaj svoju idealnu tjelesnu težinu!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      nino

      Za dijetu koristite Zinzino LeanShake. Programi za skidanje 3, 5 ili 10 kg kroz 6 mjeseci bez povratka kilograma. www.facebook.com/ZinzinoHrvatska

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.