Dijeta
2427 prikaza

Drastično smanjenje unosa kalorija i samo 2 dana u tjednu štetno je za zdravlje

Dijeta-1_1
Thinkstock
1/1
Dijeta 5:2 prema kojoj se 5 dana u tjednu jede normalno, dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa ima vrlo loše učinke na zdravlje. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno.

Nutriocionistica Ruth Tang kaže: “Ova dijeta zaista smanjuje rizik od raka i dijabetesa snižavajući nivo glukoze i kolesterola, nestaje hormon IGF-1 koji utječe na bolesti u vezi sa starenjem, a i kilogrami idu dolje.” Međutim, nije sve pozitivno.

Dijeta2 Tijekom cijele dijete potiče se unos hrane bogate proteinima i vlaknima Brza dijeta: 5:2 dana Dijeta

“Većina istraživanja provedena je na muškarcima, a spolovi različito reagiraju na ovaj tip prehrane. Kod žena je negativno utjecala na nivo šećera i kontrolu inzulina. Mnoge žene koje su držale ovu dijetu žale se na krvarenje između ciklusa, kašnjenje menstruacije i bolove za vrijeme ovulacije te bi ova dijeta mogla negativno utjecati na plodnost, tvrdi Tang.

Menstruacija1 | Author: Thinkstock Thinkstock

Istraživanja provedena na životinjama još su strašnija, biotehnolozi u Indiji otkrili su da ovaj način prehrane utječe i na smanjenje jajnika, a promjene u menstrualnom ciklusu bile su uočljive nakon samo deset dana. Daljnje istraživanje životinja u studiji, koja je objavljena u magazinu “American Journal of Physiology”, otkrilo je da je ovulacija prekinuta kod 80 posto ženki. Ako su ti rezultati na životinjama slični onome što se događa ljudima, jasno je da nije vrijedno riskirati zdravlje zbog dijete koja na kraju ipak sa sobom nosi i jo-jo efekt.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.