Dijeta Dijete A-Ž 02. veljače 2017.

Koja je visoko proteinskadijeta najbolja: Dukanova, Atkinsova ili Ketogena?

Hamptons_Dijeta
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si u potrazi za dijetom s kojom ćeš se riješiti suvišnih kilograma, onda znaš koliko su popularne visokoproteinske dijete s malim ili neznatnim unosom ugljikohidrata, poput Atkinsonove, Dukanove ili Keto dijete. Sve tri dijete su bile među traženijima na googleu prošle godine, a magazin Us News & World Report's je Atkinsonovu i Dukanovu dijetu proglasio za dijete uz koje se najbrže mršavi.

Sve tri dijete slijede osnovno načelo, a to je da se ograničenim unosom ugljikohidrata spriječi stvaranje masnih naslaga. Ali u kojoj mjeri je takav plan prehrane dugoročno dobar za zdravlje i za mršavljenje, objasnili su nutricionisti, Edwina Clark, Irena Švenda i Nenad Bratković.

Ketonska dijeta

"Ketonska dijeta bazira se na visokom unosu masti i proteina, a niskom unosu ugljikohidrata", kaže Clark i nastavlja: "Sedamdeset i pet posto dnevnog kalorijskog unosa dolazi iz masti, pet do 10 posto iz ugljikohidrata, a ostatak iz proteina. Zbog ograničenog unosa ugljikohidrata tijelo je prinuđeno trošiti masne zalihe kako bi imalo energije za rad, a taj proces je poznat pod nazivom ketoza. Ketozu karakterizira povišena razina ketona u krvi i urinu, koji nastaju kao posljedica pretvaranja masti u jednostavnije masne kiseline i ketone. Kako bi tijelo ušlo i ostalo u stanje ketoze potrebno je kroz određen vrijeme unositi vrlo male količine ugljikohidrata (maksimalno 50 grama). Najčešće tijelo ulazi u stanje ketoze nakon 48 sati od početka smanjenog unosa ugljikohidrata, nakon čega organizam počinje koristiti ketone kako bi efikasnije koristio energiju pohranjenu u masnim stanicama."

 

Dijeta3450X300_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za razliku od Atkinsonove i Dukanove dijete, Ketogenička dijeta se ne provodi u fazama. Nego se cijelo vrijeme unosi visok postotak masnoća i proteina i nizak udio ugljikohidrata sve dok se ne postigne željena težina. Rapidni gubitak kilograma na početku dijete može biti motivirajući, ali treba imati na umu da se radi uglavnom o gubitku vode iz tijela jer ugljikohidrati vežu vodu za sebe. "Ugljikohidrati su pogonsko gorivo organizma pa kad se izbace iz prehrane osoba se može osjećati bezvoljno, nervozno i bez snage.Također ova dijeta može uzrokovati konstipaciju jer se ne unosi dovoljno vlakana, a dugoročno može uzrokovati i nedostatak nekih važnih vitamina i minerala u tijelu. Osim toga može brzo dosaditi, budući da je hrana koja se smije konzumirati dosta jednolična. Nakon prestanka dijete postoji velika mogućnost da se svi izgubljeni kilogrami vrate. Uz sve navedeno ne čudi što nutricionisti ne preporučuju Keto dijetu", kaže Clark.

Atkinsova dijeta

Dijeta se sastoji od 3 faze koje se stupnjevito provode kroz dijetni plan.Tijekom prve, uvodne faze, koja traje 14 dana ), unos ugljikohidrata je ograničen do 20 g dnevno. Nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom, mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca). Druga faza, odnosno faza u kojoj se očekuje gubitak kilograma, ima minimalnu količinu složenih ugljikohidrata kako bi organizam posegnuo za masnim rezervama. Bez ograničenja konzumiraju se namirnice bogate proteinima, i preporuka je na namirnicama životinjskog podrijetla; meso, riba i jaja. Sir, povrće, masline, ulja i masti jedu se u ograničenim količinama, a alkoholna pića, šećer, voće, mlijeko, jogurt, žitarice, proizvodi od brašna i slatkiši su zabranjeni. Treća faza, odnosno faza održavanja tjelesne mase dozvoljava maksimalan unos ugljikohidrata od 60 g dnevno i predlaže se kao prehrana za ostatak života. S obzirom na restrikcije koje ova prehrana zahtijeva, dr. Atkins preporučuje redovitu tjelovježbu i unos dodataka prehrani (multivitaminsko mineralne pripravke).

 
Dijeta_4 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock
 

"Prehrana je bogata proteinima i zasićenim masnoćama što je posebno kao preporuka za fazu održavanja tjelesne mase izuzetno nezdravo. Također dijeta je siromašna složenim ugljikohidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Moguća je pojava zatvora (opstipacije) i bolesti crijeva zbog nedostaka vlakana, a zbog visokog unosa proteina dolazi do povećanja amonijaka u tijelu, opterećuje se jetra, bubrezi te dolazi do povećanja rizika od osteoporoze. Prehrana bogata bjelančevinama i zasićenim masnoćama i kolesterolom utječe na razinu lipida u krvi i na ubrzan razvoj ateroskleroze te nastanak srčanog udara. Dijeta nije u skladu sa smjernicama svjetske zdravstvene organizacije i kada se uspoređuje korist i ulog, prevaga je na strani uloga koji je u ovom slučaju zdravlje. Pod tim se misli na povećan rizik od nastanka bolesti bubrega, jetre, srca i krvnih žila, malignih i funkcionalnih bolesti crijeva te osteoporoze. Također deficit vitamina (npr. vitamina C) i minerala dodatno dovodi do slabljenja imuniteta. Kada bi se zbog funkcionalnih poteškoća trebala uzimati visokoproteinska dijeta tada bi se svakako trebalo pripaziti na unos masnoća: količinu i sastav, dok je u ovoj dijeti uz previsoku količinu proteina, unos zasićenih masnoća zaista visok. Atkinsovu dijetu ne bi se smjelo provoditi bez nadzora. Ne preporučuje se provoditi dijetu tijekom dužeg razdoblja. Dozvoljeno je (maksimalno) mjesec dana. Poželjno je uzimati vitamine i minerale u tabletama te dodatna prehrambena vlakna", objasnila je nutricionistica Irena Švenda.

Dukanova dijeta

"Dukanova dijeta sastoji se od četiri faze: prve dvije su za gubitak kilograma, a druge dvije za održavanje. Prva faza je faza 'napada', a podrazumijeva unos nemasnih proteina i traje od jednog do tjedan dana ovisno o broju kilograma koje osoba želi izgubiti. Takve hrane se može unositi koliko želiš uz 1 i 1/2 žlicu zobenih pahuljica dnevno. U drugoj fazi je dozvoljen unos ugljikohidrata koji ne sadrže škrob, ali se preporučuje da se izmjenjuju dani u kojima se jedu samo proteini i samo ugljikohidrati. Dozvoljene su dvije žlice zobenih pahuljica dnevno.  U trećoj fazi se prelazi na liberalniji pristup prehrani. Još uvijek se preporučuje da se jedan dan u tjednu jedu samo proteini.

Kalendar-Dijeta | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Dok se tijekom ostalih dana mogu unositi ograničene količine voća, povrća koje ne sadrži škrob, kruh od cjelovitog zrna i sir. Tijekom tjedna dozvoljena su maksimalno dva obilna jela. Zobene pahuljice kao i druge žitarice i dalje su ograničene na dvije žlice dnevno. Ova faza traje pet dana po svakom izgubljenom kilogramu. Četvrta faza, faza stabilizacije je slična trećoj, ali je više toga dozvoljeno. Još uvijek jedan dan u tjednu treba biti samo na proteinima", objasnila je Clark.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      kris1005

      što se dukan dijete tiće zabranjeno je jesti zobene pahuljice stoga pazite! jedu se samo zobene mekinje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.