Dijeta Dijetni savjeti 28. listopada 2018.

Otkrivamo kako svakodnevno koristiti cimet da bi došlo do mršavljenja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevna upotreba cimeta može doprinijeti stabilizaciji razine šećera u krvi, ubrzati metabolizam, produljiti osjećaj sitosti i tako utjecati na smanjenje kilograma. Djeluje povoljno na probavni sustav - regulira probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tijekom mršavljenja.

Upotreba cimeta, kao odlična začina i učinkovita lijeka, spominje se još od davnih dana. Njegovu djelotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba. Tako je utvrđeno da cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješna mršavljenja. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu. Uporabom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga.

Cimet također pomaže kod loše probave te utječe na smanjenje triglicerida i lošega kolesterola u krvi, pokazale su studije. Tijekom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana žlica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu žličicu cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak treba poklopljen odstajati pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.  | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ukusan dodatak s pozitivnim utjecajem na tijelo

Iako se najčešće koristi u pripremi slastica, cimet je također ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Pirjaj ih s cimetom te poslužite uz kus-kus ili rižu. Naribanu mrkvu i narezani krastavac prelij preljevom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinova ulja i papra. Ova kombinacija, u koju još dodajte vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.

Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješaj žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhaj u količini vode koja odgovara jednoj šalici. Napitak rastoči u dvije polovice od kojih prvu popijte ujutro - pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na počinak.

Možda te zanima... 11 primjena cimeta za koje sigurno nisi znala Hrana

Možda te zanima... Zob, voda i cimet - recept za vitku liniju i seksi trbuh Hrana

Primjer jelovnika:

  • Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom
  • Užina: integralni keksi s cimetom
  • Ručak: tjestenina s kravljim sirom, salata
  • Užina: jogurt s cimetom
  • Večera: pirjana piletina s povrćem i salatom

Par savjeta: Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovita konzumacija  utječe na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripe, kao i ako želiš skinuti koji kilogram viška.

Možda te zanima... Proteinske krafne s jabukom, cimetom i heljdinim brašnom Hrana


 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      annertete

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.