Dijeta 05. travnja 2024.

Pauza od dijete može vam pomoći da dugoročno izgubite kilograme

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pauza od dijete uključuje unos više kalorija i konzumiranje hrane u kojoj uživate i može pomoći da se vaš mozak i tijelo 'resetiraju'.

Ako se borite da ostanete na pravom putu dok gubite kilograme, možda je vrijeme da odustanete od dijete, barem na nekoliko dana, smatra dijetetičarka Brittany Werner. Kratki prekid dijete može spriječiti neke od nuspojava koje se mogu pojaviti prilikom smanjenjem kalorija poput nedostatka hranjivih tvari, povećane razine gladi, smanjene razine energije, slabijeg oporavka te hormonalnih promjena.

Prema nekim istraživanjima, previše i dugo ograničavanje unosa kalorija može imati više štete nego koristi, uzrokujući yo-yo efekt i vraćanja težine.

No, kako biste se mentalno resetirali i povećali svoju vjerojatnost da ćete dugoročno izgubiti na težini, Werner preporučuje nekoliko dana ili tjedana u kojima nećete obraćati pažnju na dijetu. 

"Nije realno misliti da ćete tijekom cijele godine biti u fazi gubitka kilogram. To mentalno nije pozitivna stvar, a vašem tijelu treba odmor", rekla je Werner za Business Insider

Održavajte svoj metabolizam zdravim i kontrolirajte svoju glad, a da ne riskirate uloženi trud tako što ćete napraviti pauzu od dijete na pravi način.

Što je pauza od dijete?

Werner objašnjava da pauzom od dijete kratkoročno olakšavate svoju prehrambenu rutinu kako biste bili fleksibilniji u onome što jedete. Ta pauza je važna jer mršavljenje može biti neugodan proces, čak i ako sve radite kako treba. 

Ako ste u kalorijskom deficitu, što znači da unosite manje kalorija nego što sagorijevate, više ćete osjećati glad i umor, a također ćete morati i paziti što jedete. 

No, pauzom od dijete možete si pomoći na dva načina.

Prvo, dobiti ćete poticaj da uživate u jedenju više hrane i da ne razmišljate toliko o tome što jedete, što vam može pomoći da ostanete motivirani i na pravom putu kada se vratite na dijetu.

Drugo, objasnila je Werner, ako neko vrijeme jedete više, zadržat ćete mišićnu masu i brzi metabolizam

“Naš metabolizam usporava kako postajemo manji jer ne trebamo trošiti toliko kalorija”, rekla je.

Prebrzi gubitak težine ili gubitak mišića može otežati gubitak ili održavanje težine jer nećete trošiti toliko energije za svoje tijelo.

"Drastično smanjenje kalorija ne djeluje dugoročno", dodala je Werner.

Možda te zanima... Dijeta 10 posto: Brzo mršavljenje bez gladovanja Dijeta

Kada biste trebali napraviti pauzu od dijete?

Prema Werner, pravo vrijeme za pauzu može varirati od osobe do osobe. No, općenito biste trebali napraviti pauzu svakih 12 do 16 tjedana. Ako niste toliko daleko 'dogurali' sa svojom dijetom, a već ste gladni ili mrzovoljni, pauza možda i nije dobro rješenje. Naime, Werner je objasnila da umor, loše raspoloženje i nedostatak sna mogu biti znak da unosite premalo kalorija i da jednostavno trebate jesti više, čak i ako pokušavate smršavjeti

Pauzu od dijete možete iskoristiti i za događaje koji mogu poremetiti vašu prehrambenu rutinu, poput odlaska na godišnji odmor kako biste mogli uživati u hrani, ali bez pretjerivanja.

Višak kilograma Možda te zanima... 5 navika osoba koje nikad nemaju problema s viškom kilograma Dijeta

Kako napraviti pauzu od dijete bez gubitka napretka?

Ključ uspješne pauze jest da uživate u hrani bez pretjerivanja. "Pojedite nekoliko namirnica koje niste dugo jeli i povećajte unos kalorija za nekoliko stotina dnevno", objasnila je Werner.

Tim umjerenim pristupom možete spriječiti ciklus pretjerivanja nakon kojeg slijede pretjerana ograničenja koja često ne pomažu u mršavljenju. Werner također dodaje da pauza ne bi trebala biti dulja od dva tjedna jer dulja pauza može poremetiti navike i zdrave rutine koje ste stekli.

Razmišljajte o pauzi kao prilici da se opustite na način koji će vam pomoći da se vratite svojoj dijeti s više energije i fokusa. 

Možda te zanima... 5 dijetnih savjeta od kojih ćete se prije udebljati nego smršaviti Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.