Dijeta Proljetni detox tijela 25. ožujka 2022.

Kako na prirodan način napraviti detoks crijeva?

Detox crijeva
Foto: shutterstock Neki biljni čajevi mogu pomoći probavnom zdravlju, a biljke koje imaju laksativni učinak mogu pomoći kod zatvora
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoks crijeva može pomoći u poboljšanju tvog probavnog zdravlja, a siguran je ako se s njim ne pretjeruje.

Detoks crijeva može pomoći kod problema poput zatvora ili neredovitog pražnjenja crijeva, a postoje i neki dokazi da detox crijeva može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Detox crijeva bi potencijalno mogao ukloniti toksine i parazite, ali te tvrdnje potrebno je još dodatno istražiti.

Svakako se prije detoksikacije crijeva savjetuj sa svojim liječnikom kako bi osigurala što bolje zdravlje svojih crijeva pa tako i probavnog sustava. Postoji nekoliko načina za čišćenje debelog crijeva. Možeš kupiti proizvod za čišćenje debelog crijeva ili čak možeš očistiti crijeva irigacijom ili klistiranjem. Inače, možeš jednostavnim koracima poboljšati ili obaviti prirodno čišćenje crijeva. Sljedeća prirodna čišćenja crijeva mogu se obaviti jeftino, a također su prilično sigurna ako se rade ispravno.

Detoksikacija crijeva vodom

Pijenje puno vode i održavanje hidratacije izvrstan je način za regulaciju probave. Za ovu vrstu detoxa crijeva potrebno je piti šest do osam čaša mlake vode dnevno. Također pokušaj jesti puno hrane s visokim sadržajem vode. To uključuje voće i povrće poput lubenice, rajčice, zelene salate i celera.

Detoksikacija crijeva slanom vodom

Detox crijeva slanom vodom posebno se preporučuje osobama koje imaju zatvor i neredovitu probavu.  Studija iz 2010. pokazala je da bi slana voda mogla pročistiti debelo crijevo kada je uparena s određenim položajima joge. Prije jela ujutro pomiješaj 2 žličice morske ili himalajske soli s mlakom vodom. Brzo popij vodu natašte i za nekoliko minuta vjerojatno ćeš osjetiti potrebu da odeš na zahod. Ovu vrstu detoksikacije crijeva radi ujutro i navečer, a nakon čišćenja obavezno ostani kod kuće jer ćeš možda morati ići u kupaonicu više puta.  

Detoksikacija crijeva hranom bogatom vlaknima

Vlakna su esencijalni makronutrijent koji se u prehrani često zanemaruje. Nalazi se u cjelovitoj, zdravoj biljnoj hrani poput voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, sjemenki. Biljke sadrže celulozu i vlakna koja pomažu izbaciti viška tvari u debelom crijevu. Oni također reguliraju zatvor i preaktivna crijeva, dok jačaju korisne bakterije kao prebiotik. Pobrini se da jedeš puno hrane bogate vlaknima, koja pomaže zdravlju debelog crijeva i izvrsna je za dobre bakterije u crijevima. 

Možda te zanima... Četiri jasna znaka da ne jedeš dovoljno vlakana Zdravlje

Detoksikacija crijeva sokovima i smoothiejima

Sokovi i smoothieji popularni su način kojim možeš napraviti detox crijeva. Uglavnom se radi o sokovima i smoothiejima od voća i povrća, ali nema dovoljno istraživanja koja bi ukazivala o prednostima ovakvog detoxa za crijeva. Neki znanstvenici čak upozoravaju i na rizike koji se mogu pojaviti prilikom ovog načina detoxa crijeva. 

Ipak, mješavine sokova sadrže vlakna i hranjive tvari koje pogoduju probavi, a također sadrže i vodu koja hidratizira crijeva i omogućava redovito pražnjenje crijeva. Popularni sokovi za detox crijeva uglavnom su sokovi od jabuke, limuna ili povrća. Međutim, neki nutricionisti mogu preporučiti smoothieje umjesto sokova, kako za cjelokupno zdravlje, tako i za zdravlje crijeva. Smoothieji su možda bolji izbor od sokova jer sadrže pulpu i koru koja se inače uklanja prilikom cijeđenja sokova. Upravo ta pulpa i kora sadrže vlakna koja su izvrsna za zdravlje debelog crijeva. Prilikom ovog detoxa crijeva ne moraš samo piti sokove i smoothieje već ih samo češće uključi u svoju prehranu

Detox crijeva sokovima i smoothiejima | Author: shutterstock Foto: shutterstock Smoothieji se doživljavaju kao zdrav i lagan napitak, ali njihova kalorijska vrijednost može biti uistinu pozamašna

Detoksikacija crijeva otpornim škrobom

Otporni škrob sličan je vlaknima, a također je izvrstan način kojim možeš prirodno očistiti crijeva. Ova vrsta škroba nalazi u biljnoj hrani poput krumpira, riže, mahunarki, zelenih banana i žitarica. Ova vrsta škroba jača crijevnu mikrofloru i tako potiče zdravlje crijeva, a prema jednoj studiji može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Loša strana ove vrste škroba je što je puna ugljikohidrata pa se ne preporučuje osobama koje su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. 

šparoge rajčica jaja Možda te zanima... Dijeta bez ugljikohidrata - vodič za plan prehrane za 7 dana Dijeta

Probiotici za čišćenje crijeva

Dodavanje probiotika u prehranu je još jedan način čišćenja crijeva. To također poboljšava cjelokupno zdravlje na mnoge druge načine. Možeš dobiti više probiotika uzimanjem probiotičkih dodataka. Osim dodataka, možeš jesti puno hrane bogate probioticima, poput jogurta, kimchija, kiselih krastavaca i druge fermentirane hrane.

Probiotici unose dobre bakterije u crijeva uz pomoć vlakana i otpornih škroba. Oni smanjuju upalu i potiču redovitu probavu. Jabučni ocat se također smatra probiotikom i možeš ga uključiti z detox crijeva. Enzimi i kiseline koje sadrži jabučni ocat navodno potiskuju loše bakterije, ali trenutno ne postoje čvrsti dokazi o tome.

Fermentirana hrana dobra je za detox crijeva | Author: shutterstock Foto: shutterstock Fermentirana hrana poput kimchija bogata je probioticima koji su važni za zdravlje crijeva

Čaj za čišćenje crijeva

Neki biljni čajevi mogu pomoći probavnom zdravlju. Biljke koje imaju laksativni učinak poput psylliuma, aloe vere, korijena bijelog sljeza i skliskog brijesta mogu pomoći kod zatvora. Obavezno razgovaraj sa svojim liječnikom i pomno slijedi upute prije upotrebe ovih biljaka. Također ih koristi umjereno jer inače mogu biti štetni. Isprobaj šalicu jednog od biljnih čajeva do tri puta dnevno. Biljne čajeve koji imaju laksativni učinak pij samo jednom dnevno. 

Ostale biljke poput đumbira, češnjaka i kajenskog papra sadrže antimikrobne fitokemikalije. Smatra se da suzbijaju loše bakterije i iz tog razloga mogu se uključiti u detox crijeva, iako su potrebna dodatna istraživanja. 

Važne napomene prije prirodnog čišćenja crijeva

Kombiniranje spomenutih detoksikacija crijeva i posta ili povećanje učestalosti njihove upotrebe može imati rizike. Primjerice, ako imaš visoki krvni tlak i pritom moraš paziti na unos natrija, izbjegavaj detox crijeva slanom vodom. Nuspojave intenzivnog čišćenja crijeva uključuju:

  • mučninu
  • povraćanje
  • vrtoglavicu 
  • dehidraciju
  • neravnotežu elektrolita
  • grčeve

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, odmah prestani s detoxom crijeva i posjeti liječnika. Ovi simptomi mogu dovesti do zatajenja srca i probavnog oštećenja ako se čišćenje crijeva nastavi. Klistir ili čišćenje debelog crijeva koji se koristi povremeno predstavlja mali rizik za zdravu osobu. Ali prekomjerna upotreba može brzo dovesti do kroničnog zatvora ili čak do ozljede crijeva.

Također razgovaraj sa svojim liječnikom prije velikih promjena u prehrani kako bi osigurala zdravlje debelog crijeva. To uključuje konzumaciju znatno više vlakana, otpornih škroba, sokova i smoothieja. Budi oprezna i kada koristiš biljne čajeve za čišćenje crijeva. Neke biljke mogu spriječiti ili utjecati na određene lijekove. Biljke koje imaju laksativni učinak također mogu biti štetne ako se s njima pretjeruje. Prekomjerna upotreba laksativa smanjuje sposobnost tijela da pomiče stolicu i može rezultirati kroničnim zatvorom.

Ako imaš kroničnu bolest, razgovaraj sa svojim liječnikom prije nego što napraviš prirodno čišćenje crijeva kod kuće. Detox za crijeva nije prikladno za svakoga

Možda te zanima... 9 savjeta za detoks, bez velikih restrikcija i gladovanja Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      amalyar227

      Tablete za mršavljenje - euhealth24.com/hr/drug/xenical-generic iskreno PREPORUČAM svakome.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.