Fitness 06. travnja 2024.

Influencerica priznala da se zbog bodybuildinga osjećala usamljeno: "Bila sam svjesna svake male nesavršenosti"

Foto: instagram/sophie_aris Sophie Aris 2016. kada se bavila bodybuildingom (lijevo) i 2023. nakon poroda (desno)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanska influencerica Sophie Aris (34), odlučila je odustati od intenzivnih treninga i bodybuildinga jer se osjećala usamljeno.

Osim intenzivnih treninga, Sophie je morala konstantno pratiti koliko je kalorija unosila, a za The Guardian je otkrila da u bodybuildingu više jednostavno nije uživala. Iako je u toj fazi svog života imala gotovo 700.000 pratitelja na Instagramu i dijelila je sve o svojoj prehrani i vježbanju, sada s 543.000 dijeli svoje iskustvo s majčinstvom. 

“Na Instagramu sam vidjela samo ljude koji pokazuju svoja tijela i koriste filtere. Iza kulisa, bila sam usamljena i stvarno sam se osjećala jadno", priznala je. 

Bodybuildingom se počela baviti 2015.

Sudjelovala je na raznim bodybuilding natjecanjima, bila je ambasadorica velikih tvrtki poput Gymsharka i zarađivala je četiri puta više nego kao profesorica. "Imala sam trbušnjake, pratila sam koliko makronutrijenata unosim, jela sam orašaste plodove, piletinu i brokulu i išla u teretanu dva puta dnevno, svaki put po sat vremena i to sedam dana u tjednu", rekla je te dodala da je tada bila u najboljoj formi svog života i nosila je veličinu XXS. Unatoč "savršenom" životu, mučila se s nekim stvarima.

Za Gymshark je 2017. napisala članak o izazovima bodybuildinga. "Bodybuilding nije za svakoga i nije toliko glamurozno kao što neki vjeruju. Ponekad je jako teško i psihički i fizički i teško to mogu razumjeti oni oko vas", objasnila je. 

Dodala je da bodybuilding znači nedostatak društvenog života, ali i izolacija jer zahtjeva sebičnost. Tu je i tjelesna dismorfija s kojom se treba boriti i razvijanje nezdravog odnosa s hranom. "Na kraju dana, ocjenjuju se naša tijela pa postajemo svjesniji svake male nesavršenosti", rekla je Sophie.

Osim toga, u bodybuildingu se koriste lijekovi za poboljšanje performansi jer natjecatelji žele biti najmišićaviji, ali i najmršaviji istovremeno. Uz spomenute lijekove, koriste se i steroidi, a sve to, uz rigorozne dijete i vježbanje, može negativno utjecati na srce zbog čega je došlo do niza smrtnih slučajeva u bodybuildingu. Unatoč tome, mnogi ambiciozni bodybuilderi na društvenim mrežama još uvijek ne govore otvoreno kada je u pitanju opasnost tog sporta.

Prema istraživanju Business Insidera, značajan broj fitness influencera u tajnosti koristi lijekove za poboljšanje performansi, čime riskiraju vlastito zdravlje i promoviraju tjelesnu dismorfiju svojim pratiteljima. 

Možda te zanima... Iako je počela trenirati s 57, Nada Nemčič je Miss Fitnessa u dobnoj kategoriji 60 plus Fitness

Prestala se natjecati i posvetila se majčinstvu

Sophie je za The Guardian otkrila da je krajem 2017. napustila fitness industriju. Prestala se natjecati, a zatim je, nekoliko godina kasnije, prestala ići u teretanu. Raskinula je i ugovor s Gymsharkom. 

"Gotovo svi s kojima sam razgovarala, a koji su postali fitness influenceri u razdoblju od 2016. do 2019., imaju sličnu priču. Nedostajalo nam je samopouzdanja, nismo se baš uklopili i bili smo ekstremni kada su u pitanju fitness, dijete i treninzi, jer smo, u biti, tražili potvrdu", dodala je Sophie te se posvetila majčinstvu nakon što je dobila kćer 2023. godine.

Rekla je da ne žali što se bavila bodybuildingom jer je time stekla pratitelje. Unatoč tome što je neke pratitelje izgubila, dijeljenjem svog iskustva o majčinstvu ima bolji angažman s pratiteljima, bolji nego ikad prije.

Možda te zanima... "Bila sam toliko opsjednuta vježbanjem i brojanjem kalorija da sam završila u bolnici" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.