Fitness Dođi na Ekotlon i osvoji nagradu! 31. kolovoza 2023.

Koliko tjelovježbe je zapravo potrebno da bismo osjetili benefite za zdravlje?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko bismo trebali vježbati dnevno, koje vježbe odabrati i kako nam pomažu održati organizam zdravim objašnjava Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica.

Mnogi će se složiti kako u danu jednostavno nemamo dovoljno vremena za sve obaveze i sve ostale aktivnosti koji bismo željeli ( i trebali) obaviti u svoje preostalo slobodno vrijeme. Iako tehnologija napreduje iz dana u dan, još uvijek nema načina kako da dan napravimo duljim da bismo stigli sve obaviti. Poslovne i obiteljske obaveze okupiraju većinu našeg dana pa se možda pitate kako bismo još uz sve to mogli stići i redovito vježbati. Jedno od potencijalnih rješenja je i kraći trening u trajanju od 20 minuta. Ima li smisla vježbati samo 20 minuta dnevno? Apsolutno DA!

Svaka, pa i kraća aktivnost bolja je od sjedenja i nekretanja!

Benefiti tjelesne aktivnosti

Redovito vježbanje idealan je način da se osjećate bolje, imate više energije i čak produžite godine života. Zdravstvene dobrobiti redovite tjelovježbe i tjelesne aktivnosti teško je zanemariti. Svatko ima koristi od tjelovježbe, bez obzira na dob, spol ili fizičku sposobnost.

Vježbanje može spriječiti prekomjerno dobivanje na tjelesnoj masi ili pomoći u održavanju gubitka kilograma. Kada se bavite tjelesnom aktivnošću, sagorijevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, to više kalorija sagorijevate. Bez obzira na vašu trenutnu težinu, aktivnost povećava kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL), "dobar" kolesterol, i smanjuje nezdrave trigliceride što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovita tjelovježba pomaže spriječiti ili riješiti mnoge zdravstvene probleme, uključujući:

  • Moždani udar
  • Metabolični sindrom
  • Visoki krvni tlak
  • Dijabetes tipa 2
  • Depresija
  • Anksioznost
  • Mnoge vrste raka
  • Artritis
  • Ozljede
  • Također može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i pomaže u smanjenju rizika smrti od svih uzroka.

Tjelesna aktivnost stimulira razne kemikalije u mozgu zbog kojih se možete osjećati sretnije, opuštenije i manje tjeskobno. Također se možete osjećati bolje u vezi sa svojim izgledom i samim sobom ako redovito vježbate, što može podići vaše samopouzdanje i poboljšati vaše samopoštovanje.

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati snagu mišića i povećati izdržljivost. Vježbanje dovodi kisik i hranjive tvari u vaša tkiva i pomaže vašem kardiovaskularnom sustavu da radi učinkovitije. A kada se zdravlje vašeg srca i pluća poboljša, imate više energije za obavljanje svakodnevnih poslova. Tjelesna aktivnost može vam pomoći da brže zaspite, bolje spavate i produbite san. Samo nemojte vježbati preblizu vremena za spavanje jer biste mogli biti previše energični da biste zaspali.

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati razinu energije i povećati vaše samopouzdanje u pogledu vašeg fizičkog izgleda, što može poboljšati vaš seksualni život.Redovito vježbanje može povećati uzbuđenje kod žena. A muškarci koji redovito vježbaju imaju manju vjerojatnost da će imati problema s erektilnom disfunkcijom nego muškarci koji ne vježbaju.

Koliko bismo trebali biti aktivni na tjednoj bazi?

Preporuka za odrasle osobe je barem 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti tjedno ili kombinacijom umjerene i intenzivne aktivnosti dok bi vježbe snage za sve glavne mišićne skupine trebali raditi barem dva puta tjedno. Umjerena aerobna aktivnost uključuje aktivnosti kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje… Intenzivna aerobna aktivnost uključuje aktivnosti kao što su trčanje, fitness, itd. Trening snage može uključivati korištenje sprava s utezima, težine vlastitog tijela, bučica i ostalih rekvizita ili aktivnosti poput penjanja po stijenama.

Za više savjeta o prehrani i tjelovježbi posjetite web stranicu nutricionističkog savjetovališta i centra za mršavljenje Nutricentar te Andrein Instagram profil.

Priključite se Ekotlonu i osvojite nagradu!

Treći po redu Ekotlon održat će se na zagrebačkom Bundeku 9. rujna, ali ploggati možete i u svom gradu te osvojiti super nagradu. Osim toga, ove godine otvaramo i novu, canicross stazu, za trkače sa psima. Podržali biste akciju, ali vam Zagreb nije baš blizu? Pronađite sami lokaciju za čišćenje u svojoj blizini, prijavite nam je na službenoj stranici i organizirajte plogging s ekipom na toj lokaciji 9. rujna. Nakon plogginga pošaljite nam fotografije lokacije prije i poslije čišćenja te fotku svoje ekipe, a najveselija ekipa s lokalnog plogginga osvaja Ekotlon poklon paket i medijsko predstavljanje u 24sata! 

Prijaviti se možete do 7.9.2023. do 23.59 sati, odnosno do popunjavanja maksimalnog broja sudionika. Imajte na umu da, osim prijave putem službene Ekotlon stranice, svoje mjesto na Ekotlonu osiguravate uplatom kotizacije. Više informacija o Ekotlonu donosimo i na Ekotlon Facebook stranici.  Vidimo se na stazi!

 | Author:

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Canicross Croatia i Kinološka udruga Zaprešić. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.