Fitness 27. srpnja 2023.

Od grča, glavobolje i stresa: Vježbe koje će pomoći ukloniti bolove

kobra poza joga
Foto: Unsplash Kobra poza pomaže u olakšavanju menstrualnih tegoba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjelovježba ne služi samo kako bismo stvorili velike mišiće ili zavidnu figuru, nego i za rješavanje bolova i stresa. Kako otkloniti česte bolove uz pomoć ciljanih vježbi, pročitajte u nastavku.

Bol u rukama 

Ako se jave bolovi u ruci, artritis je obično prvi sumnjivac. Pružite svojim rukama olakšanje kroz mini vježbu za prste. Okrenite ruku dlanom prema gore. Polako dodirnite palac kažiprstom kako biste napravili "O". Prijeđite palcem na srednji prst i učinite isto i tako dalje na domali prst i mali prst. Glatko ponovite ove pokrete nekoliko puta sa svakom rukom.

vježba prsti ruka | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Ukočeni kukovi

Kukovi se mogu ukočiti, posebno ako većinu dana sjedite, a ova joga poza nudi im zasluženo istezanje. Lezite na leđa sa savijenim koljenima. Prekrižite jedan gležanj preko suprotnog koljena i privucite noge prema prsima. Uhvatite donju nogu ispod koljena kako biste zadržali pozu. Za intenzivnije rastezanje, nježno povucite.

Grč u stopalu

Grčevi u nogama nisu rijetkost, a najgore je kad vas bolni grč stopala probudi iz nas. Razlozi ove iznenadne ukočenosti mišića mogu uključivati dehidraciju ili lošu cirkulaciju. Kako bi ga olakšali, uzmite ručnik i sjednite na krevet, ispružite noge ispred sebe, pružajući prste zgrčenog stopala prema stropu. Omotajte ručnik oko stopala i držite krajeve ručnika rukama. Podignite nogu dok ne osjetite ugodno rastezanje.

Tenzijska glavobolja

Patite od tenzijskih glavobolja? Ova vježba vam može pomoći u izgradnji snage u vratu i ramenima. Isprobajte ovo jednostavno istezanje kako biste poduprli mišiće vrata koji vam drže glavu uspravnom i smanjili stres u glavi i vratu. Privucite bradu prema grlu u nježnom kimanju. Zadržite 10 sekundi i ponovite 10 puta. Za još više istezanja, ruke stavite iza glave i blago gurnite prema naprijed. Isprobajte i istezanje prikazano u videu.

Bol u donjem dijelu leđa

Gotovo svatko tijekom života osjeti neki oblik bolova u leđima, a glavni uzrok je obično naprezanje leđa. Isprobajte vježbu koja može u trenu pomoći. Lezite na leđa sa savijenim koljenima, zategnite trbušne mišiće i podignite trup u zrak dok pritiskujete donji dio leđa u pod. Zadržite pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite nekoliko puta. Pokušajte svaki put izdržati duže u istom položaju. 

Menstrualni grčevi

Menstrualni grčevi mogu uzrokovati bolove u trbuhu, donjem dijelu leđa, zdjelici i preponama. Možda je vježbanje zadnje što želite tijekom mjesečnice, no lagano istezanje i umjerena tjelovježba mogu pomoći. Isprobajte pozu kobre, klasičnu joga pozu. Lezite na trbuh, noge i stopala držite zajedno. Stavite ruke ispod ramena i podignite glavu i ramena, ispravljajući ruke. Dišite i neka vam se trbuh raširi pri udisaju i omekša pri izdisaju. Zadržite pozu 30 do 60 sekundi. Opustite se i ponovite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arohan Yoga (@arohanyoga)

Umorne oči

Gledanje u digitalne uređaje, vožnja na velike udaljenosti, koncentriranje na pletenje ili druge slične hobije može umoriti vaše oči. Osvježite svoje oči jednostavnom vježbom. Držite glavu mirno dok gledate prema gore i fokusirajte oči što više možete, a zatim što niže možete. Činite to najviše 10 puta dnevno. Možete isprobati i pratiti kazaljke na zamišljenom satu.

joga stres vježba | Author: Unsplash Foto: Unsplash Joga poza za opuštanje stresa i anksioznosti

Stres i tjeskoba

Ako se osjećate tjeskobno ili pod stresom, ovaj jednostavan joga pokret može pomoći. Stanite ravno, skupljenih nogu. Dok udišete, podignite ruke visoko iznad glave. Dok izdišete, sagnite se naprijed u bokovima, držeći gornji dio tijela ravan u leđima. Uhvatite listove ili gležnjeve rukama i dišite duboko, zadržite oko minutu. Udahnite i polako se vratite u stojeći položaj, s opuštenom glavom i rukama.
 

Žena vježba osmjeh pilates Možda te zanima... Tjelovježba se pokazala učinkovitom za mentalno zdravlje kao lijekovi Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.