Fitness
130 prikaza

"Sada" je pravo vrijeme za promjenu

Slikazk
Što je tako čarobno u sutra da sve odgađaš za sutra? Gdje ti je garancija da sutra dolazi? Zašto nisi sada i tu najbolji ili najbolja što možeš biti? Ako stalno hodaš istom stazom, život postaje dosadan i zadovoljstvo ti se polako gubi, zato ponekad promijeni put i začini život promjenom 

Kako se nosiš sa promjenama?

'Dragi moj Ti, nikada nije kasno ako se odmah počne' - čuo sam na jednoj edukaciji, ovog puta ne od mudrog učitelja, već od mudrog učenika. Nošenje sa promjenama je nešto što se tiče svakoga.

Pristup koji odabereš biti će presudan za posljedice koje ćeš snositi, jer nisi pod utjecajem svakodnevnih stvari koje ti se događaju, već pod utjecajem svog sustava uvjerenja, odnosno onoga što misliš o stvarima koje ti se događaju.

Nekome će težak trening predstavljati problem i strah, dok će drugoj osobi isti trening biti izazov i razlog za veselje. Naravno, ako trening ili težak dan na poslu tebi predstavljaju samo i jedino teret, na kraju dana ćeš se osjećati kao da te "pregazio vlak i onda se vratio u rikverc da provjeri što se dogodilo".

Ako se radu veseliš, umor koji te na kraju radnog dana dočeka za tebe će biti samo potvrda dobro obavljenog posla, a možda i neki izvor zadovoljstva.

Veseli se novim izazovima!

Svaka promjena zahtijeva prilagodbu onoga kome se događa i kao takva je potencijalan izvor stresa. Promjena često može značiti privremeno neznanje ili kaos, tako da ako nisi pripadnik subkulture sa crvenom irokezom i natpisom anarhija na majici moguće je da promjenu nećeš odmah prigrliti.

Ako te sutra na poslu čeka novi izazovni radni zadatak, novo radno okruženje, novi šef, ili čak novi posao, predlažem ti da se tome pokušaš veseliti, jer ćeš samo tako jači i zadovoljniji završiti radni dan, a da ne govorim o cjelodnevnom zadovoljstvu koje takav izazov može proizvesti.

Ako stalno hodaš istom stazom, život postaje dosadan i zadovoljstvo ti se polako gubi, zato ponekad promijeni put i začini život promjenom. Naravno da određena razina stresa uvijek postoji i nećeš biti potpuno opušten i razdragan svakom novom promjenom, ali takav stres se može tolerirati ili umanjiti nekim oblikom tjelesne rekreacije.

Ustrajni ili ne?

Nažalost, siguran sam da ti se više puta dogodilo da kažeš 'evo, od sutra krećem, od ponedjeljka idem trčati' ili  'definitivno od Nove godine prestajem pušiti i počinjem redovito vježbati' ili 'evo, ovo je zadnji kolač i od sutra više nema slatkog'.

Zapravo, rijetko kada nešto takvo doista i poduzmeš i toga se držiš. Svaka dijeta počinje jako nadobudno sa oduševljenjem, a svaka sljedeća se nastavlja na neuspjelu prošlu. Pitam se postoji li netko tko je u životu probao samo jednu dijetu i nakon toga više niti jednu.

Ponekad ti život treba zalupiti vrata pred nosom, a koji put i zalijepiti šamar da odjednom preko noći napraviš životnu promjenu, s kojom se vrlo brzo nevjerojatno dobro nosiš i onda pričaš ljudima oko sebe kako je to najbolje što ti se dogodilo i kako si preko noći odlučio ili odlučila nešto promijeniti.

Međutim, kad ti taj šamar krivo sjedne ili sjedne u obliku srčanog udara ili neke bolesti, nemaš dovoljno vremena za životnu promjenu jer lekciju rijetko tko preživi. Zato ti predlažem da kreneš danas, jer jedino sada i ovdje imaš utjecaj.

Što možeš danas ostavi za sutra

Što je tako čarobno u sutra da sve odgađaš za sutra? Gdje ti je garancija da sutra dolazi? Zašto nisi sada i tu najbolji ili najbolja što možeš biti? Nije li svaki dan prilika da učiniš dobro svome tijelu, svojoj glavi, svojim voljenima? Zadnji put kad sam provjerio svaki dan dolazi samo jednom...

Ponekad ti se čini da je teško napraviti promjenu, ali posljedice statusa quo mogu biti puno veće i bolnije nego nošenje sa promjenom. Zapravo, sve se svodi na tvoju slobodu izbora.

Za tebe to može značiti izbor između srčanog udara i čvaraka s jedne strane i svakodnevnog trčanja s druge strane. Ili pak izbor između kutije cigareta i moždanog udara u tridesetoj i života bez potomstva s jedne strane ili šetnje uz jezero sa voljenom osobom i klincima sa druge. Zapravo izbor i nije tako težak ako sagledaš posljedice pojedinog.

Mene ponekad sportaši pitaju: 'Gdje mi je garancija da ću uspjeti ako napravim tu promjenu?' Ja im kažem: 'Gdje ti je garancija da nećeš uspjeti?' Da li život dolazi sa garancijom? Ne, jer bi onda dolazio i s rokom trajanja, a tome se nitko ne bi veselio.

Ti biraš svoj put

Dakle, sve što možeš je truditi se najbolje što možeš već danas i sada i nadati se da će sutra doći novo jutro i da ćeš ti dobiti još jednu priliku za najbolji dan u životu. Poznati psihijatar i logoraš 2. svjetskog rata Viktor Frankl rekao je: 'Posljednja ljudska sloboda - izabrati stav u bilo kojim okolnostima, birati svoj put'.

Sada možda misliš kako je lako to reći, ali teže napraviti. Naravno, nije lako ali ako doista imaš motiv i želju za promjenom, onda ćeš se s njom i nositi, bez da te život mora osvijestiti neugodnim šamarom.

Tajna uspjeha u promjeni, bila ona pozitivna ili negativna, je u tome da pokušaš uživati u trenutku jer gotovo sve u životu ima smisao, pa čak i patnja (iako osobno smatram da je precijenjena).

Dok jedeš zdravu hranu, razmišljaj i uživaj u njoj, nemoj razmišljati o onoj nezdravoj koju više ne želiš jesti. Kada trčiš razmišljaj o svom disanju, ritmu i trčanju, a ne o odmoru kada dođeš kući i cigareti koju više ne želiš pušiti.

Okruži se ljudima koji vjeruju u tebe

Ovo me podsjeća na onu reklamu: 'Nemoj misliti na torticu'…ima li netko tko ne misli? Ako doista uspiješ biti prisutan u trenutku, promjena će doći sama, a s njom i pripadajući užitak i zadovoljstvo jer se krećeš putem kojim želiš ići.

Bliži se Nova godina i vrijeme je za novogodišnje odluke. Ja ti predlažem da ne odlučiš mijenjati stvari tek od 1. siječnja 2012. godine već odaberi promjenu još danas i u Novu godinu zakorači onakav ili onakva kakav želiš biti.

Još samo misao za kraj - okruži se ljudima koji vjeruju u tebe, jer ti je podrška potrebna čak i kod pozitivnih promjena. Vjerujem kako je najmoćniji način da se promijeni nečiji stil života i njegovo uvjerenje, podrška i ohrabrenje voljene osobe.

Sutra ujutro kada se probudiš zapitaj se: 'Kakav dan želim imati i kojim ću putem danas krenuti?'

 • Avatar Zijada Topcagic
  Zdrava1987 Srijeda, 23.01.2013. u 16:06

  Predivan clanak. Covjek treba uvijek da ima u mislima mozda mu je danas poslijednji dan, poslijednji sat. Svi govorimo ah sutra cemo ah od iduceg mjeseca pa kada dodje taj dan onda iduci mjesec i sve tako dok ne riknemo od propasti! Koliko puta cujem od pusaca eh znas sta smanjit cu cigare znas sta od sutra prestajem dodje sutradan ista prica! Samo osobe sa jakim karakterom mogu imati jake odluke!

 • Avatar Ivana Jurić
  ivana21 Srijeda, 23.01.2013. u 10:19

  prekrasan članak....:)

 • Default avatar - marijana bilan
  magdalena_24 Petak, 09.12.2011. u 16:35

  Ovo mi je definitivno najdraži kolumnist :)

Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.