Hrana 04. listopada 2023.

8 prerađenih namirnica koje su zapravo dobre za vas

kruh
Foto: Pexels Kruh je prerađena hrana, ali ako je od cjelovitih žitarica onda je dobar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sama riječ "prerađena hrana" mnoge uznemirava pogotovo one koji paze na prehranu, a često čujemo kako bi takvu hranu trebali izbjegavati. Ipak, moguće je da se i u prikazivanju takve hrane kao opasne pretjeruje s obzirom da je u određenoj mjeri prerađena hrana dio naše redovne prehrane.

Ono što treba zapamtiti jest da postoji razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane. Dok je prerađena hrana jednostavno ona koja je prošla kroz neki oblik promjene od polja do stola, ultra-prerađena hrana je ona koja je dramatično izmijenjena dodatkom umjetnih okusa i boja, dodatnih zaslađivača, konzervansa, hidrogeniziranih masti i drugih upitnih sastojaka. Upravo se ta hrana prvenstveno povezuje s nepovoljnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti i bolesti srca. Ipak, iako je ovih 10 namirnica prerađeno, one su zapravo dobre za vas.

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Sav kruh je tehnički obrađen, alii to ne znači da biste trebali izbjegavati sav kruh. Kada odaberete kruh napravljen od cjelovitog zrna pšenice kao glavnog sastojka, iskoristit ćete prednosti koje on nudi, kao što su mikronutrijenti, vlakna i proteini. Nutricionistica Haley Bishoff za Eat This, predlaže da odaberete kruh koji sadrži puno vlakana, omega-3 masne kiseline, ali i nekoliko grama proteina po kriški. "Kruh može imati lošu reputaciju, ali hranjive opcije cjelovitih žitarica mogu se smatrati osnovnim dijelom zdrave prehrane",  dodaje Bishoff. 

Deklaracija Možda te zanima... Sol, šećer, masnoća u postotcima u prerađenim proizvodima: Što je puno, a što malo? Hrana

Konzervirana ili smrznuta leća

Proteini biljnog podrijetla ovih su dana u modi i lako je vidjeti zašto. Biljna hrana poput leće ne samo da nudi obilje proteina, već vas također opskrbljuje vlaknima, folnom kiselinom, magnezijem, manganom i drugim važnim nutrijentima. Srećom, ne morate ih namakati i kuhati da biste uživali u njihovoj izvrsnoj hranjivosti. Konzervirana ili smrznuta leća jednako je dobra za vaše zdravlje kao i sušena. Možete isprobati lagano varivo ili pak curry od leće, a dijetetičarka Catherine Karnatz dodaje da je leća puna vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata. Ova mahunarka savršen je dodatak juhama i salatama za promicanje pravilne probave, stabilne razine šećera u krvi i dovoljno energije.

Jogurt

Iako većina možda ne bi pomislila da je jogurt prerađena hrana, on to jest. Proces pretvaranja kravljeg mlijeka u gustu, kremastu mliječnu poslasticu zahtijeva vrijeme, temperaturu i dodane bakterijske kulture. Dobre vijesti je što ovi višestruki koraci ne umanjuju zdravstvenu vrijednost jogurta. Dijetetičarka Steph Magill ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcija, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše probavno i imunološko zdravlje. Kako biste odabrali najzdraviji, najmanje prerađeni jogurt, odlučite se za obične verzije ili verzije s niskim udjelom šećera. "Potražite obični jogurt s manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte svježe voće ili orašaste plodove za okus i slatkoću", predlaže Magill.

Suho voće

Iako možda nema toliko vode kao svježe jabuke ili bobičasto voće, sušeno voće i dalje ima hranjivih tvari. Zapravo, ponekad sadrži više vlakana i antioksidansa od svježeg voća, budući da ih ima više po porciji. "Grožđice su izvrstan međuobrok za podizanje energije koji možete držati u torbi. One su prepune vlakana, željeza i ugljikohidrata koji pokreću vaš mozak i mišiće", kaže dijetetičarka Katie Schimmelpfennig. Budući da je napravljeno isključivo od voća, suho voće jednako je kao da pojedete cijelu jabuku, mango ili krušku.

Kokice_1 Možda te zanima... 5 dobrih razloga zbog kojih možeš jesti kokice bez grižnje savjesti Hrana

Humus

Humus je možda prerađen, ali je još uvijek jednostavna, hranjiva hrana. "Humus se prvenstveno pravi od slanutka i maslinovog ulja, što ga čini zalogajem zdravim za srce s vlaknima i proteinima", kaže Henigan. Uparite ga s povrćem poput paprike ili mrkve i dobit ćete izvrstan, minimalno prerađen međuobrok.

 | Author: unsplash Foto: unsplash Humus može biti zdrav međuobrok

Biljni napitak od soje

Kada je riječ o biljnom mlijeku, postoji prilično širok spektar obrade. Neki imaju poprilično dug popis sastojaka, zajedno s emulgatorima, punilima i konzervansima. Drugi su daleko jednostavniji, a što jednostavnije, to bolje.

"Za vegane ili osobe s intolerancijom na laktozu predlažem sojino mlijeko. To je jedino biljno mlijeko koje ima kompletne proteine i nudi sve esencijalne aminokiseline kravljeg mlijeka te je obogaćeno kalcijem i vitaminom D", kaže dijetetičarka Cheryl Mussatto.

Konzervirana riba

Da biste dobili svoju dnevnu dozu zdravih masnoća i proteina, nemojte odbacivati konzervirane ribe. Možda je više obrađena od fileta lososa ili svježe ulovljene pastrve, ali riba u konzervi i dalje nudi izvrsnu hranjivu vrijednost, a obično košta manje od svježe vrste. "Konzervirana riba poput konzervirane tune ili srdela dobar je izbor za lagani obrok. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju zdravlja srca i rada mozga", objašnjava dijetetičarka Brittany Crump.

Tjestenina od mahunarki

Kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za vlaknima i proteinima, odaberite tjesteninu na bazi graha i mahunarki. "Možda je prerađena, ali je hranjiva alternativa tradicionalnoj tjestenini za sve koji su zainteresirani za povećanje hranjivih tvari u svojim obrocima i ubacivanju održivih proteina biljnog podrijetla u svoju prehranu", kaže dijetetičarka Malina Malkani.

Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih na svoj jelovnik trebaš uvrstiti humus plus recept Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.