Hrana 12. veljače 2024.

83-godišnji liječnik i triatlonac dijeli svoja 4 ključna principa prehrane za dugovječnost

Foto: Facebook Joseph Maroon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Joseph Maroon je 83-godišnji neurokirurg koji se natječe u triatlonu. Maroon kaže da koristi četiri ključna načela prehrane kako bi poboljšao svoje zdravlje i dugovječnost.

Liječnik i triatlonac (83) koji je promijenio navike u svojim 40-ima podijelio je načela prehrane za koja vjeruje da su mu pomogla da živi dugo u dobrom zdravlju. Joseph Maroon, neurokirurg s Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu koji je dio Konzorcija za globalno starenje klinike Aviv, rekao je za Business Insider da se s 40 godina mučio popeti uz stepenice. “Bio sam van forme, živio sam na brzoj hrani i nisam vježbao”, napisao je na svojoj web stranici. Te godine preminuo mu je otac, a njegovo fizičko i psihičko zdravlje dosegnulo je dno.

Ali, nakon što mu je prijatelj predložio da pokuša trčati kako bi ublažio depresiju, počeo je postupno mijenjati način života, više vježbati i bolje se hraniti. Do 53. godine Maroon se prijavio za svoj prvi Ironman Triathlon i od tada ih je završio ukupno osam. Maroon je bio drugi u svojoj dobnoj kategoriji za triatlon Državnih seniorskih igara 2022. Za Business Insider ispričao je kako je ostao u formi, a njegova načela prehrane objašnjena su u nastavku.

 | Author: Facebook Foto: Facebook

Pridržavajte se mediteranskog načina prehrane

Maroon kaže da slijedi mediteransku prehranu, za koju US News & World Report već sedam godina zaredom tvrdi da je najbolji način prehrane. To nije "dijeta" na način na koji možda mislite, već više način prehrane koji se usredotočuje na zdrav izbor, a ne na ograničenja. Uglavnom je na biljnoj bazi i fokusiran je na cjelovitu hranu, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke i zdrave masti kao što je maslinovo ulje. Uključuje malo masne ribe i povremeno crveno meso. Dijeta je povezana s mnoštvom zdravstvenih prednosti, uključujući niži rizik od srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti.

Možda te zanima... Mediteranska dijeta: Glavna načela i primjer jelovnika Dijeta

Izbjegavajte ultraprerađenu hranu

Ultra-prerađena hrana proizvodi se tvorničkim tehnikama i uglavnom uključuje aditive kao što su soli, šećeri i zasićene masti. Jednostavan način da saznate je li nešto ultraprerađeno jest da pogledate kako ta namirnica izgleda u originalu. Ultra prerađena hrana povezana je s povećanim rizikom od bolesti, uključujući rak, demenciju i kardiovaskularne bolesti.

Možda te zanima... Industrijski prerađena hrana najviše povećava rizik za rak jajnika i dojke Hrana

Izbjegavajte transmasne kiseline

Transmasti mogu povećati razine "lošeg" kolesterola, lipoproteina niske gustoće u krvi, dok smanjuju razine "dobrog" kolesterola lipoproteina visoke gustoće, što može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kaže Dana Ellis Hunnes, dijetetičarka u medicinskom centru UCLA. Umjetne transmasti nastaju hidrogeniranjem biljnog ulja, stoga čitajte deklaracije o proizvodima. Transmasti se na deklaracijama pojavljuju i kao "djelomično hidrogenirano" i obično to stoji na proizvodima poput - margarina, grickalica, pakiranim pekarskim proizvodima.

Jedite manje šećera

Najzdravija prehrana uključuje "izbjegavanje puno stvari koje ljudi vole jesti", kaže Maroon, uključujući šećer. Heidi Tissenbaum, profesorica molekularne, stanične biologije i biologije raka na Medicinskom fakultetu Chan Sveučilišta u Massachusettsu, rekla je da je u njezinom istraživanju uklanjanje dodanog šećera iz prehrane crva, bilo povezan s produženom dugovječnošću. Teoretizira se da je to zato što kada tijelo metabolizira šećer, ono proizvodi nusproizvode povezane s povećanim rizikom od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, kronične bolesti bubrega i Alzheimerove bolesti. Rekla je da je također važno održavati stabilnu razinu šećera u krvi kako bi se spriječilo trošenje mehanizma koji gušterača koristi za regulaciju skokova, što bi moglo povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

 
Možda te zanima... Kapsulu koja sprječava porast skoka šećera u krvi i do 40 % predstavila je autorica Glukozne revolucije Hrana
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.