Hrana 12. siječnja 2022.

Biljni i životinjski izvori proteina uz koje kile idu dolje, a nema gladovanja

Foto: shutterstock Za one koji ne jedu meso, najbolji izvor proteina su mahunarke
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudi obično očekuju da će gladovati kada idu na dijetu kako bi smršavili. Ali ako jedeš više proteina, gubitak težine ne znači nužno i gladovanje.

Proteini iz nemasnog mesa, plodova mora, graha, soje, nemasnih mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova i sjemenki mogu ti pomoći da se osjećaš sito i zadovoljno tijekom dana, što može suzbiti osjećaj žudnje za nezdravim namrnicama i može ti pomoći pri mršavljenju. Proteini pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, osiguravaju imunološku podršku i pomažu u održavanju zdravog metabolizma. 

Donosimo ti nekoliko načina da postaneš kreativna i uključiš proteine u svaki obrok, međuobrok pa čak i desert.

Kuhaj, peci, roštiljaj

Jedan od najčešćih razloga zašto ljudi ne jedu više proteina je taj što ih treba pripremiti. No, roštiljanje može pečenje mesa učiniti lakšim i zdravim. Roštiljanje je dobar način pripreme hrane bez previše masnoće. Osim piletine, možeš peći puretinu, nemasnu svinjetinu, nemasnu govedine pa čak i tofu prenosi Verywellfit.com. 

Možda te zanima... 5 mitova o proteinima kojih trebate biti svjesni Hrana

Budi kreativna s jajima

Bezbroj je popularnih ideja za zdrave omlete i kajganu. Ali, također možeš biti kreativna i napraviti zdravu fritaju od povrća i jaja za ručak tijekom tjedna. Kuhana jaja možeš dodati u drugu hranu koju obično ne uzimaš u obzir. Ubaci kajganu u tortilju, hladna jaja narezana na kockice u salatu od raznih vrsta graha, narezano tvrdo kuhano jaje na sendvič ili ubaci sirovo jaje u svoj ramen ili juhe dok se kuhaju, Jaja imaju vrlo blagi okus pa ih možeš dodati gotovo svemu bez da promijeniš okusa. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kombiniraj povrće s proteinima

Životinjski izvori proteina imaju više bioraspoloživih proteina nego biljni izvori, koji ipak sadržavaju niži postotak proteina. Životinjski izvori proteina također sadrže sve esencijalne aminokiseline dok s biljnim proteinima to nije slučaj. Ali, to ne znači da sadržaj proteina u povrću ne može doprinijeti tvom ukupnom unosu proteina. No to ne znači da trebaš izbjegavati biljne proteine, naprotiv. Dobri biljni izvori proteina su grašak, klice graha, tofu, soja, gljive, prokulice, brokula, kuhani špinat, kelj, artičoke, kukuruz šećerac, avokado i šparoge, piše Verywellfit.com. 

Možda te zanima... Proteini - zašto su nam potrebni i kako ih odabrati? Hrana

Opskrbi se mahunarkama, grahom i orašastim plodovima

Za one koji ne jedu meso, najbolji izvor proteina su mahunarke. Jedna šalica graha, na primjer, sadrži 14 grama proteina. To je manje nego što ćeš dobiti od jedne porcije pilećih prsa, ali ako kombiniraš grah s povrćem bogatim proteinima, na kraju ćeš dobiti obrok bogat proteinima. Kvinoja je još jedan dobar biljni izvor proteina, piše Verywellfit.com

Grah i orašasti plodovi također su dobri zalogaji jer ih je lako skuhati unaprijed i nositi sa sobom. Samo pazi na odabir najboljih sorti. Grah iz konzerve je dobar, ali mnogi sadrže dodanu sol i šećer. Ako možeš odvojiti vrijeme za kuhanje graha otpočetka, bit će bolji i pritom ćeš uštedjeti novac. I biraj orašaste plodove koji nisu jako aromatizirani ili posoljeni. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina

Jedi proteine i za desert

Vjerovala ili ne, proteine možeš uključiti čak i u zdrav desert. Nemasni jogurt s voćem izvrstan je primjer. Grčki jogurt obično ima više proteina, ali ne zaboravi jesti ovu slatku poslasticu bez dodanih šećera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.