Hrana Zdravi recepti 21. ožujka 2020.

Chilli con soy: Za vegije koji vole ljuto

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitatelj Tomislav Grbus, inače veliki obožavatelj chillija našao se u prilici da svoje omiljeno jelo treba prilagoditi vegetarijanskoj verziji. Osmislio je recept, isprobala sam ga i potvrđujem da je fantastičan.

Chilli sa sojom bogat je okusom, jasne strukture i s navedenom količinom chillija meni idealne ljutine. Ako ne voliš jako ljuto smanji količinu chillija ili izbaci peperoncino i riješena stvar. Jelo je zasitno i izvrsno paše uz tamni kruh sa sjemenkama i zelenu salatu. Jelo možeš zamrznuti i u uživati u njemu u više navrata. Jezikoslovci, ako ste uznemireni zbog mješavine jezika u nazivu jela, u obranu ću reći, autorsko jelo, autorski naslov.

Sastojci

  • pelati, (mala) konzerva 400 g
  • crveni grah (velika) konzerva 480 g
  • malo konzerva kukuruza, 150 g
  • sojine ljuskice, 110 g
  • crvena rog paprika
  • luk, 1kom
  • režanj češnjaka
  • sol, 3 čajne žlice
  • chili, 3 čajne žlice
  • kumin, 1 čajna žlica
  • origano, 1 čajna žlica
  • papar, 1 čajna žlica
  • crna čokolada sa što većim postotkom kakaa, 20 g
  • povrtna kocka za juhu
  • peperonchini
  • pola čajne žlice šećera
  • tekući dim, 2 čajne žlice (opcionalno)

 | Author: Kristina Gaćarić Foto: Kristina Gaćarić

 

Možda te zanima... Slasni burgeri s grahom i špinatom - omiljeno jelo na zdraviji način Hrana

Priprema

  • Namoči sojine ljuskice u vrućoj vodi i ostavi ih da stoje oko 10 minuta.
  • U maloj posudici izmiješaj sol, chili, kumin, origano i papar.
  • Luk sitno nasjeckati, češnjak izgnječiti, papriku isjeckati na kratke
  • trakice.
  • Luk i češnjak pirjati. Kad omekšaju i puste miris dodati papriku.
  • Pirjati 5 do 10 minuta dok paprika ne omekša.
  • Dodati pelate, soju, povrtnu kocku i dio začina iz posudice i dobro izmiješati.
  • Kuhati na slaboj vatri 10 minuta povremeno miješajući.
  • Ako je potrebno, dodati povremeno malo vode.
  • Ubaciti čokoladu i miješati dok se ne čokolada ne rastopi.
  • Kukuruz dodati pet minuta prije kraja kuhanja.
  • Kuhati još dvadesetak minuta na slaboj vatri i dodavati ostatak začina i tekući dim, ako ga imaš.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.