Hrana 11. listopada 2018.

Čokoladna torta bez brašna s kruškama i lješnjacima

Foto: Irena Gavran
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova torta je vjesnik jeseni u našoj kući. Dok ja režem svakom po komad, muž priprema deke i kuha čaj... Baš se veselim tim jesenskim danima...

Sastojci:

  • 90 g margarina ili maslaca (+ 10 g za namastiti tepsiju)
  • 90 g šećera, (+2 žlice za posuti po namašćenoj tepsiji)
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice ruma
  • 3 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)
  • 60 g lješnjaka (tostiranih i izmrvljenih)
  • 25 g maka
  • 3-4 kruške (oguljene i očišćene od sjemenki)
  • šećer u prahu za posipanje

 | Author: Irena Gavran Foto: Irena Gavran

Priprema:

Prvo pripremi tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćeš peći tortu (moja je bila promjera 26 cm). Istopi 10 ak g maslaca i premažite pleh. Zatim stavi papir za pečenje (odreži ga i prilagodi posudi) pa i njega premaži maslacem. Zatim, pospi s 2 žlice šećera i ravnomjerno rasporedite po posudi. Ostavi sa strane.

Upali pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se zagrijala dok praviš kolač. Otopi čokoladu i maslac na pari, te dodaj rum i ostavi da se malo prohladi. Miksaj jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasti i svijetložute boje.

Možda te zanima... Čokoladna torta s malinama koja nije jako opasna za liniju Hrana Možda te zanima... Torta sa šljivama od brašna koje ne stvara težinu u želucu Hrana

Sjedini žumanjke sa smjesom od čokolade, a zatim dodaj lješnjake i mak (ako ne voliš mak, možeš koristiti samo mljevene lješnjake). U drugoj posudi izradi bjelanjke (ali ne skroz čvrsto, već da ostanu pjenasti i prozračni.

Dodaj malo bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, čokolade i lješnjaka i dobro promiješaj kako bi smjesa postala rjeđa, a zatim lagano umiješaj ostatak bjelanjaka u 2, 3 navrata. Smjesu istresi u tepsiju.

Na smjesu poredaj krušku narezanu na šnitice i slaži kako ti se sviđa. Torta se peče 40-ak minuta. Kad se malo ohladila izvadi ju na tanjur za serviranje i pospi šećerom u prahu. Možeš ju servirati sa sladoledom, šlagom, karamelom, otopljenom čokoladom…

Još genijalnih recepata kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.