Hrana 30. siječnja 2024.

Crno vino možda ipak nije zdravo koliko se mislilo!

crno vino
Foto: Unsplash Crno vino
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Crveno vino kao jedno od temeljnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska prehrana moglo bi postati stvar prošlosti.

Uz ribu, maslinovo ulje i svježe sastojke, crveno vino u umjerenim količinama oduvijek se smatralo jednim od razloga za dulji životni vijek stanovnika južne Europe jer spojevi pronađeni u kožici grožđa mogu pomoći u obrani od raznih bolesti poput bolesti srca, raka i demencije.

Mala čaša ili dvije crvenog vina dnevno jedna je od temeljnih preporuka mediteranske prehrane. Ali neka istraživanja sugeriraju da ne postoji "sigurna količina" alkohola koju bi trebalo konzumirati i da je najbolja potpuna apstinencija piše Daily Mail

Europsko istraživačko vijeće financira četverogodišnju studiju koja uključuje 10 tisuća Španjolaca kako bi se vidjelo kako umjerena konzumacija vina utječe na zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, koji vodi ispitivanje na Sveučilištu Navarra u Pamploni, Španjolska, prošlog je mjeseca objavio rad pod naslovom "Trebamo li ukloniti vino iz mediteranske prehrane?" Martinez-Gonzalez dodao je da alkohol povećava rizik od slučajnih smrti, a također može povećati rizik od raka dojke. Neke studije pokazuju da bi alkohol mogao biti toksičan za neurone, što prema Martinez-Gonzalezu znači da je alkohol toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Dodaje da bi svi mlađi trebali izbaciti crveno vino iz svoje prehrane. 

Ipak, njegovo prethodno istraživanje sugerira da bi uklanjanje crvenog vina smanjilo učinkovitost dijete, ali se boji poticanja ljudi na prekomjerno pijenje. 

Možda te zanima... Crno vino i glavobolja, konačno na pomolu zaključak zašto je okidač za neke ljude Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.