Mnogi odustaju od dijete zbog osjećaja gladi, no ne mora biti tako uz pravi izbor namirnica nećeš osjećati glad, a kilogrami će se topiti.
"Istraživanja pokazuju da osjećaj sitosti stvara količina pojedene hrane, a ne broj unesenih kalorija. To znači da možeš smanjiti količinu kalorija u svom omiljenom ručku tako da smanjiš količinu masti, a povećaš količinu sastojaka bogatih vlaknima kao što je voće ili povrće", savjetuju iz Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Primjerice, ako jedeš tunu iz konzerve kupi onu u vlastitom soku, a ne u suncokretovom ili maslinovom ulju i obogati je kukuruzom, rajčicama i zelenom salatom te dodaj žlicu maslinova ulja i malo octa pa ćeš dobiti zasitnu proteinsku salatu bogatu proteinima i vlaknima.
Hrana od koje ćeš biti sita, a nećeš unijeti puno kalorija i trebaš je često jesti
- Voće i povrće bez dodane masti: špinat, brokula, rajčica, mrkva, lubenica, bobičasto voće, jabuke.
- Mliječni proizvodi s malo masti: posni sir, jogurt, zrnati sir, skuta.
- Juhe: juha od povrća, pileća juha, juha od rajčice.
- Cjelovite žitarice: smeđa riža, kruh od cjelovitih žitarica, tjestenina od cjelovite pšenice, kokice.
- Meso i riba: Bijelo pileće i pureće meso, losos, bakalar i duga bijela riba, srdele, teletina.
- Mahunarke: grah, grašak, leća.
Hrana koja sadrži više kalorija i trebaš je jesti rjeđe
- Pržena hrana: jaja pečena na maslacu, prženo povrće, pomfrit.
- Mliječni proizvodi s visokim udjelom masti: punomasni sirevi, punomasni sladoled, punomasno mlijeko i vrhnje.
- Snack: krekeri, keksi, kolači, suho voće, čips.
- Hrana bogati masnoćama i šećerom: kroasan, krafne, pite, punjena dizana tijesta, kolače i torte, slatkiše.
- Meso: slaninu, šunku, svinjetinu, suhomesnate proizvode.
Broj kalorija u određenoj količini ili težini hrane naziva se "gustoća kalorija" ili "gustoća energije". Niskokalorična hrana je ona koja ne sadrži puno kalorija u svakom zalogaju. Hrana koja ima puno vode ili vlakana i malo masti obično ima nisku gustoću kalorija. Takva hrana će ti pomoći da budeš sita, a da pri tom ne uneseš nepotrebne količine kalorija.