Hrana 19. travnja 2022.

Iznenađujući utjecaj banana na imunološki sustav

utjecaj banana na imunološki sustav
Foto: shutterstock Banane su obavezna namirnica u mnogim kućanstvima i odlična su potpora imunološkom sustavu koji je važan za dugoročno zdravlje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Banane su ukusne, jeftine i mogu se kupiti u svakoj prehrambenoj trgovini pa stoga ne čudi da su najpopularnije voće.

Banane su obavezna namirnica u mnogim kućanstvima koja ne samo da ostavljaju utjecaja na okusne pupoljke, već mogu biti i odlična potpora imunološkom sustavu koji je važan za dugoročno zdravlje. Donosimo ti pet razloga zašto su banane dobre za tvoj imunološki sustav. 

Mogu pomoći smanjiti šansu za razvoj gripe

Ako želiš proći sezonu gripe bez posljedica, dodaj banane u svoju svakodnevnu rutinu. Prema istraživačkom članku iz 2020., pokazalo se da lektin iz banane, vrsta neprobavljivog proteina koji se veže na šećer, pokazuje aktivnost u borbi protiv više sojeva virusa gripe. 

Mogu pomoći smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Drugi rak po učestalosti u Hrvatskoj je rak debelog crijeva, ali bi hrana bogata rezistentnim škrobom poput banana mogla smanjiti rizik od obolijevanja. Prema pregledu istraživanja iz 2013., rezistentni škrob je učinkovit u smanjenju upale i može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva.

Možda te zanima... Rak debelog crijeva: Kako nastaje i mogućnosti izliječenja Zdravlje

Mogu ojačati imunitet nakon vježbanja

Umjesto proteinskih pločica, uzmi bananu prije treninga kako bi povećala izdržljivost i održala svoj imunološki sustav jakim. Prema studiji iz 2012., pojedinci koji su jeli bananu prije vožnje bicikla na stazi od 75 km imali su manje izražene reakcije slabljenja imunološkog sustava na snažnu tjelovježbu, uključujući niže razine upale izazvane vježbanjem i oksidativnog stresa.  

loše navike u vježbanju | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vrtoglavica tijekom treninga može biti simptom dehidracije, niskog tlaka ili šećera u krvi

Mogu smanjiti rizik od komplikacija nakon operacije

Rezistentni škrob koji se nalazi u bananama mogao bi biti tajno oružje kada je u pitanju sprječavanje štetnih post-kirurških ishoda, poput neprihvaćanja transplantiranog organa ili GVHD-a (engl. graft versus host disease). Studija iz 2016.pokazala je da rezistentni škrob može uzrokovati korisne promjene na bakterijama u ljudskom probavnom traktu, čime se smanjuje rizik od GVHD-a.

Mogu poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva

Veliki broj imunoloških stanica živi u tvom probavnom traktu zbog čega je zdravlje crijeva od najveće važnosti kada je u pitanju održavanje zdravlja. Na sreću, banane mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže korisnih bakterija u crijevima, dajući tvom imunološkom sustavu veliku snagu. Prema istraživačkom članku iz 2017., rezistentni škrob može pomoći u procvatu korisnih crijevnih bakterija i potaknuti metabolizam lipida. 

Quinoa_1 Možda te zanima... Top savjeti za zdrava crijeva uz popis poželjnih i nepoželjnih namirnica Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.